Joitakin sijoittajien järjettömyyksiä

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Sijoittajia kuvaillaan ainakin taloustieteilijöiden teorioissa lähinnä järkevinä olentoina, mutta todellisuus on toisenlainen. Voidaan sanoa, että teoriassa teoria ja käytäntö ovat yhtä, mutta käytännössä ne eivät sitä ole. Olen listannut lyhyesti perustellen järjettömyyksiä:

 

 • Kuvitelma, että sijoituspäätös on aina oikea, kun sillä tehdään rahaa. Tosiasia on, että monet rahaa tehneet sijoitukset ovat onnekkaita surkeiden odotusarvojen päätöksiä.

 • Kuvitelma, että on aina oikeassa kun markkinat eivät ”tottele”. Hinnat voivat pysyä pitkäänkin liian korkeina tai liian matalina riippumatta kohteiden todellisista arvoista. Usein ne ovat myös oikeassa vaikka itse olisi eri mieltä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että markkinat ovat todennäköisimmin oikeassa mitä pidempään ne ovat mielestäsi väärässä.

 • Kuvitelmat tulevien tuottojen tai yritysten tulosten tasaisesta kasvusta. Tosiasiassa molemmat heilahtelevat paljon. Toisin sanoen, keskiarvot eivät kerro yksittäistapauksista paljoa. Itseasiassa liian tasainen kasvu kertoo sijoitushuijausten todennäköisyyden kasvusta. Esimerkkinä Bernie Madoffin pyramidihuijaus.

 • Kuvitelma, että sijoittaja voi tehdä tarkkoja päätelmiä yritysten arvoista historian tai muiden seikkojen perusteella. Tämän sijaan sijoittaja voi päätellä onko yritys merkittävästi yli- tai aliarvostettu tai jotain niiden väliltä.

 • Kuvitelma, että hajautus riippuu sijoituskohteiden määrästä. Todellisuudessa viidellä sijoituskohteella voi luoda suuremman hajautuksen kuin viidelläkymmenellä. Kaikki riippuu salkun sisällöstä.

 • Kuvitelma, että uusi johto voi tehdä ihmeitä niiden yritysten kanssa, joiden liiketoimintamallit ovat pielessä. Usein käy niin, että sijoittaja ei vain ymmärrä yrityksen liiketoimintaa.

 • Voimavarojen keskittäminen yritysjohtajien puheisiin enemmän kuin heidän tuottamiin tuloksiin.

 • Laumasieluisuus. Vaikka laumat ovat enimmäkseen suunnilleen oikeassa niin laumasieluisuus tuottaa välillä ylilyöntejä, jotka voivat kestää pidempään kuin kukaan uskoo.

 • Kuvitelma, että huippusijoittajien ensisijainen tavoite on saada kovia tuottoja. Tosiasiassa suurin osa heistä keskittyy siihen etteivät he häviä rahaa. Kovat keskimääräiset tuotot ovat seurausta jälkimmäisestä.

 • Kuvitelma, että puhuvat päät osaavat ennustaa sijoituskohteiden hintaheiluntaa edes kohtuullisella tarkkuudella. Tosiasiassa he ovat hyviä myyntimiehiä, jotka antavat parhaimmillaankin epämääräisiä arvioita tulevasta. 

 • Kuvitelma, että sijoitustuotteiden tarjoajat ajaisivat asiakkaansa etujaa. He ajavat lähinnä edustamansa yrityksen etua, mutta edut eivät aina eroa toisistaan. (Sergio) 

 • Sijoittajien ”kryptoniitit” eli kohteet joihin sijoittajat hakkaavat päätään vuodesta toiseen, koska eivät osaa myöntää itselleen olleensa väärässä. Rahojaan ei tarvitse hankkia takaisin samalla sijoituskohteella mihin ne on menetetty.

 • Kuvitelma, että sijoituskohteen monimutkaisuus tarkoittaa sen paremmuutta. (Sergio)

 • Kullalla päällystetyn paskakasan vertaaminen paskakasaan ja ensimmäiseen sijoittaminen.

 

Itse olen syyllistynyt useimpiin edellämainituista. Niitä on myös kasoittain lisää, mutta nämä tulivat ensimmäisinä mieleeni. Mikä olennaisin asia jäi puuttumaan? 

 

Tommi T

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Todellisuudessa viidellä sijoituskohteella voi luoda suuremman hajautuksen kuin viidelläkymmenellä.

Tuo on harhaanjohtavasti kirjoitettu. Lähtökohtaisesti viisikymmentä on enemmän hajautettu kuin viisi ja kyllä viidelläkymmenellä voi luoda paremman hajautuksen kuin viidellä, mutta toki sillä on myös iso merkitys, mitä ne kohteet ovat, ja ääritapauksessa viisikymmentä kohdetta VOI tarjota heikomman hajautuksen kuin paremmin valitut viisi kohdetta.

Käytännössä isompi ongelma laajemmassa hajautuksessa on se, että niitä alkaa olla hankalampi seurata. Se on omalla kohdallani ainakin tullut vastaan, ja haluaisinkin tavallaan vähentää hajautusta, mutta se on omalla tavallaan hankalaa.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Kun irrottaa yksittäisen lauseen kokonaisuudesta niin se saa eri merkityksen. Ottaen huomioon, että seuraava lause sanoo "kaikki riippuu salkun sisällöstä" niin ajatteleva ihminen kyllä ymmärtää mitä tarkoitetaan edellisellä lauseella. Kun katsoo kommenttiasi niin olet täsmälleen samaa mieltä kokonaisuudesta. 

 

PS. Ray Dalion All Weather portfolio sisältää pääpiirteissään viisi eri sijoituskohdetta. https://www.youtube.com/watch?v=IyVlVjrukFo 

Comment: 

Oletteko huomanneet, kuinka paljon ja yhdenmukaisesti pankit markkinoivat hajauttamista. Hajauttaminen johtaa monella käytännössä lisääntyneeseen salkun puljaamiseen. Tämä generoi komissioita palveluntarjoajille. Jatkuvassa "hajautuksen markkinoinnissa" on ensisijaisesti kyse palkkioiden nyhtämisestä sijoittajilta. Toissijaisesti siinä on kyse kyse sijoittajan riskin hajauttamisesta.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Olen samaa mieltä, kannatan laajaa hajautusta. Joistakin alun perin pienistä sijoituksista voi tulla suuria. Omalla kohdallani selkeimmät esimerkit ovat Apple ja Revenio, jotka 10 vuotta sitten eivät maksaneet kovinkaan paljon ja ovat nyt suurimpia sijoituksiani.

Tuleehan siinä seurantaongelmia kyllä kun on paljon osakkeita salkussa. Vähentäminen on kuitenkin hankalaa jos kaikki sijoitukset ovat plussalla ja edelleen löytyy uusia hyviä sijoituskohteita.

 

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Tommi, listasi on hyvä. Noita asioita on hyvä miettiä itse kunkin. Yksi asia, joka ehkä sisältyykin jo listaan, tuli vielä mieleen. Kuvitelma, että hienoissa puvuissa sliipattuina esiintyvät henkilöt tietävät sijoitusasioista enemmän kuin muut ja että mitä monimutkaisempi tuote niin sitä parempi. Ja kuvitelma, että pankin tai sijoituspalveluyrityksen virkalija pyrkisi olemaan puolueeton ja ajattelisi sijoituskohteita asiakkaan parasta ajatellen.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Kyllä puhuviin päihin voi laskea ehkä osan noista mainitsemistasi asioista, mutta kyllä tuo "mitä monimutkaisempi tuote niin sitä parempi" on varmaan hyvä lisä listaan.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Usein kuulee väitteen, että hyvä tuotto on mahdollista vain kovalla riskillä. Osaltaan listasi tämän virheajatuksen sisältää, mutta sen voi muotoilla ihan täsmällisesti. Eli kovien riskien välttäminen on itse asiassa pärjäämisen ehto, tosin aina joku voi kovalla riskilläkin pärjätä ainakin hetkellisesti ja yksittäin kuten lotossakin jotkut voittavat. Mutta pääsääntö on, että riskien karttaminen johtaa hyvään tulokseen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.