Jo yli puolet SP500:n yhtiöistä on laskumarkkinassa

Siellä täällä näkee edelleen arvioita, että meneillään on korjausliike eli muutaman kuukauden laskeva keskipitkä trendi. Arvion ilmeisen tarkoitushakuista ylioptimismia korostaa se tosiasia, että suomalaisistakin pörssiyhtiöistä iso läjä on tullut alas jo rutkasti yli 20 prosenttia eli teknisesti määritellyn laskumarkkinan verran – onpa määritelmässä sitten järkeä tai ei. Ja pudotukset ovat kestäneet kuukausikaupalla, monella jo vuoden tai ylikin.

Syklisiä teurastetaan urakalla eli markkinoiden viime talveen kestänyt ylioptimismi ja avuton hinnoittelu pannaan taas lunastukseen. Vain todellinen amatööri maksaa Cargotecin kaltaisesta olemattomasti kasvavasta ja kannattavuudeltaan ailahtelevasta syklisestä 60 euroa, kun yhtiö ei ole huippusuhdanteessa tehnyt kuin rapian päälle kahden euron osakekohtaisen tuloksen.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identi...

Eivätkä ne huippusuhdanteet ole koskaan paria vuotta kauemmin kestäneet. Monet analyytikot olivat kyllä tämänkin suhteen vielä edellisten lumien aikaan ja sen jälkeenkin kovin innostuneita. Miten nämä ainaiset sykliset yhtiöt muuttuisivat kasvukoneiksi taikaiskusta, kun eivät ole sitä koskaan ennenkään tehneet. Kalmar-divisioona sitä ja tätä - ja samassa on kaikki ihana taas haudattu seuraavan nousukauden hypeen asti. 

http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=CGCBV

Itse käytin tätä sijoituskursseillani etenkin viime syksynä mallina klassisesta ylihintaisesta osakkeesta. Nyt se alkaa lähestyä ostokelpoisuutta, jos kohta tällaiset sykliset pomppijat eivät minua ylipäänsä juuri kiinnosta, ellei niitä saa puoli-ilmaiseksi. 

Ei Cargotec toki ole ainoa lajiaan, kaukana siitä. Sama ylioptimismi on kohdistunut pitkään Yhdysvaltojen osakkeisiin – korjausliike tämä vain, joka potkaisee indeksit kohta uusille huipuille vähän happea haukattuaan. Tosiasiassa SP500:nkin yhtiöistä jo yli puolet on laskumarkkinassa eli tullut alas yli sen 20 prosenttia. Osa on kiskaissut romppunsa kohtalaisen lyhyen ajan sisään, osa pidemmällä jaksolla. 

https://www.marketwatch.com/story/more-than-half-of-sp-500-stocks-are-no...

Hurjan hypen kourissa marssineet FAANG-osakkeet kuuluvat pahimpiin sukeltajiin Alphabet poislukien. Euforisia ohjeistuksia saanut poskettoman hintainen Nvidia, jonka kärkituote ovat näytönohjaimet, on sakannut 50 prosenttia. Näin käy, kun innostuu hotstockehin ja kuuntelee kritiikittömästi optimismissaan kiiluvasilmäisiä analyytikkoja.

Merkille pantavaa on sekin, että suhdanteen rapautuessa turvalliset toimialat ovat vetäneet rahaa. Kuluttaja- ja yhdyskuntahyödykkeet, terveydenhuolto ja kiinteistösektori ovat toimineet turvasatamina, koska niiden tuloksenteko heittelee vähän suhdanteiden mukana. Ne ovat pitäneet US-indeksejäkin pystyssä.

Osakepoimijan on turha miettiä, mahtaako Yhdysvalloissakin tulla laskumarkkina. Se on jo todellisuutta lukemattomille osakkeille - kyse on vain siitä, kauanko se kestää, mikä on lopullinen mitta ja mitkä kaikki osakkeet se imee mukaansa. Nyt otetaan analyytikoista mittaa.

Sain juuri varmistuksen, että pääsen tekemään sijoittajasivustoni, aikataulu riippuu nyt tekniset ratkaisut puolestani hoitavista. Ensi vuoden puolelle menee, mutta toivottavasti ei kovin kauas. 

Kommentit

Comment: 

Välillä luen rivien välistä, että suurin osa laskusta olisi jo takana. Mutta silti vähintään ensi kevääseen asti?

Välillä pikkaisen harmittaa kun tuli tänä vuonna niin montaa osaketta ostettua yli oman target hinnan, mutta jos lasku vielä jatkuu niin tuon ongelman saisi korjattua sillä, että pääsee ostamaan alle target hintojen. esim. ROK 157$ ja DIS 117$ lähimpänä.

Comment: 

Kiitos, Jukka!

Luulisin että aika moni rajusti pudonnut osake alkaa olla lähellä pohjiaan, mutta sekin riippunee tapauksesta. Kevät on ollut lavea odotus, keväthän alkaa jo jostain helmikuulta, enkä siitä tietty varma ole, mutta tässä kohtaa siltä vaikuttaa historian ja datan perusteella, mutta arviot on päivitettävä tiheästi, markkinat kun ovat sellaiset luonteeltaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.