Jaskanpauhantaa

Käyttäjän J.Vahe kuva

Tähän mieheen kepu luotti kuin kallioon. Kuvan lähde

En ole profiloitunut minään P. Haaviston ihailijana. Kuitenkin, toisin kuin useimmat eduskunnan pölisijöistä, minulla on lähes toinen loppututkinto yhteiskuntatieteissä, pääpaino hallintotieteissä ja itse asiassa joku erillinen arvosana oikeustieteissäkin. Graduni oli aikoinaan hallintohistoriaa.

Siltä pohjalta:

1) Suomessa on yli sata vuotta ollut laki, joka määrittelee ministerin oikeudellisen vastuun virkatoimistaan tavallista virkamiestä vähäisemmäksi. Lakeja ei ole yleensä tapana muuttaa takautuvasti sen mukaan, minkänäköisestä naamasta milloinkin puhutaan. Tätä kutsutaan oikeusturvaksi ja yhdenvertaisuudeksi lain edessä.

2. Valtakunnanoikeus on tuominnut Suomen historiassa kolmasti. Kaikissa kolmessa tapauksessa ministeri pyrki hankkimaan itselleen suurta tal. hyötyä, esim. Juhantalo kymmeniä miljoonia. Erikoista, miten vaikea Haaviston tapaus on hallituksessa ollut juuri kepuleille.

3. Ns. asiantuntija lausui, että Haaviston rike, hallintolain rikkominen on kunnissa jokapäiväistä leipää. Olen kirjoittanut 425 sivua erään kunnan historiaa, ja vahvistan arvion.

4. Eduskunnassa lausuttiin 17.12. pari hyvää kommenttia hallituksen puolelta. Ed. Hassi sanoi, että kun eduskunnan enemmistö antoi pari päivää sitten Haavistolle luottamuksensa, sitä pitäisi myös kunnioittaa, se on sitä demokratiaa. Oik. min. Henriksson kysyi, kuka suuressa salissa ei koskaan ole tehnyt virheitä. Yhtään kättä ei noussut edes eniten mökänneitten persujen joukossa, siis joukossa, jossa eräillä on käsivarren mittainen rikosrekisteri ja hevosen mittainen ulosottorekisteri.

 

Sitten on vielä sellainenkin vähäinen asia, että oikein kovalla yrittämisellä isompiakin ongelmia saattaisi löytyä.