Jari Järvinen: Maailmantalouden hidastuminen voi päättyä jo alkutalvesta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota, protektionismi, Brexit ja valtioiden velkataakat. Sijoittajia hermostuttavat useat riskit maailmalla, mutta teollisuusmaiden ennakoivien suhdanneosoittimien mukaan ensi vuosi voi yllättää positiivisesti. Näin sanoo LähiTapiolan pääekonomisti ja suosittujen Maailma –yhdistelmärahastojen salkunhoitaja Jari Järvinen.

Talouden syklit ovat aikaisempaa nopeampia. Viime vuoden keväällä alkanut maailmantalouden kasvun hidastuminen voi päättyä jo loppuvuonna.

-Tänä keväänä on näkynyt jo merkkejä, että talouden pohjakosketus voisi olla käsillä seuraavan puolen vuoden sisällä. Näkymien kiihtyvästä heikkenemisestä on vaihdettu näkymien hitaaseen heikkenemiseen. Se ennakoi usein käännettä. Jos käänne tulee, ensi vuosi voisi olla viime vuotta parempi sijoittajalle, Järvinen sanoo.

- Toisaalta osakkeiden kalleus puoltaa edelleen normaalia pienempää riskitasoa.

Huoli velkaantumisesta

Suhdannenäkymien vakautuminen on Järvisen mukaan vielä hyvin haurasta. Useat riskitekijät voivat kääntää kehityksen. Kauppasodan laajeneminen tai esimerkiksi rahapoliittiset virheet voivat helposti näännyttää orastavan kasvun vauhdittumisen. Yhdestä asiasta Järvinen on kuitenkin selvästi epäileväinen.

- Olen seurannut hieman huolissani keskustelua modernista rahateoriasta eli siitä, että valtiot voisivat kasvun aikana velkaantua määrättömästi ilman, että korot nousevat. Tämä voi johtaa ennennäkemättömään finanssipoliittiseen elvytykseen ja silloin inflaatiokin voisi toden teolla käynnistyä. On kuitenkin vielä liian aikaista sanoa, mitä tapahtuu. Ainakin Yhdysvalloissa demokraatit uskovat tähän ajatukseen.

Yhdysvalloissa on ensi vuonna presidentinvaalit. Demokraatit haluavat kaataa istuvan presidentin Donald Trumpin. Valkoisen talon isännän vaihtuminen voisi tarkoittaa myös uusia muutoksia finanssipolitiikkaan.

Yhdysvaltain pitkät lainat ja HEX 25 isossa roolissa

Talousnäkymien vakautuminen on tarkoittanut, että Maailma-yhdistelmärahastoissa osakepainoa on asteittain kasvatettu. Viime vuonna mentiin toiseen suuntaan eli korkopainoa kasvatettiin, kun talouden suhdanne näytti heikkenemisen merkkejä.

Järvinen on hoitanut Maailma 50 ja Maailma 20 –rahastoja niiden alusta saakka. Numero rahaston nimessä kertoo rahaston osakepainon normaalitilanteessa. Molemmat rahastoista ovat pitkälle yli kymmenen vuotiaita. Rahastoperheen vanhin, Maailma 80 sen sijaan täyttää ensi lokakuussa jo 20 vuotta.

Järvisen mukaan rahastojen salkunhoitomalli on pysynyt samanlaisena läpi vuosien. Se on rauhallinen, faktapohjainen malli, jossa riskienhallinnalla on iso merkitys. ”Maailma –rahastoissa ei paineta ensimmäisenä kaasua pohjaan, kun markkinoilla aletaan mennä kovaa”, Järvinen muotoilee. 

Kaksi sijoitusta ovat olleet Järvisen mielestä erityisen onnistuneita valintoja. Monien taloustieteilijöiden ja markkina-asiantuntijoiden pelotteluista huolimatta Järvinen lisäsi rahastoihin Yhdysvaltain pitkiä joukkolainoja keväällä 2011. Keskuspankkien nollakorot ja finanssikriisin jälkeinen massiivinen määrällinen elvytys saivat monet varoittelemaan inflaation kiihtymisestä. Inflaatio on myrkkyä valtioiden joukkolainojen tuotoille.

Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen talouskasvu jopa Yhdysvalloissa on kuitenkin ollut kriisiä edeltävää aika maltillisempaa. Inflaatio ei ole kiihtynyt ja näin korot ovat pysyneet matalina. Yhdysvaltain pitkät, yli 20-vuotiset valtionlainat avoimella valuuttariskillä ovat olleet Maailma –rahastoille erinomainen sijoitus.

Myös Helsingin pörssiin 25 suurimpaan yhtiöön sijoittava Hex 25 –etf on siivittänyt erityisesti Maailma 80 –rahaston tuottoa viime 10-15 vuoden aikana. Vaikka Suomi on pieni avotalous ja sen pörssi Helsingissä melko pieni, Hex 25:n yhtiöt ovat hyvin laajasti kansainvälisiä yhtiöitä. ”Suomen osakemarkkina ikään kuin surffaa kehittyneiden teollisuusmaiden ja kehittyvien maiden välimaastossa tarjoten lähes samaa potentiaalia kuin kehittyvät markkinat mutta huomattavasti pienemmällä poliittisella riskillä”, Järvinen summaa.

Eurosijoittajan kannattaa Järvisen mukaan pitää pitkällä aikavälillä myös avointa dollaririskiä. Dollari toimii laskumarkkinassa tyynynä ja nousuissa jarruna sekä tuo hajautushyötyjä sijoittajalle.

Järvinen luottaa Maailma –rahastoihinsa vahvasti ja on sijoittanut niihin itsekin. ”Olen erittäin tyytyväinen kuukausisäästäjä”, Järvinen sanoo. Vakaa ja rauhallinen salkunhoitomalli on toiminut maailman myrskyissä. Näin hän odottaa käyvän jatkossakin.

- Hajautus omaisuusluokkien välillä ja omaisuusluokkien sisällä on tuonut sijoittajalle turvaa epävarmoina aikoina ja näin on nytkin. Myös ajallinen hajautus pienentää ajoitukseen liittyvää riskiä. Maailma-rahastojen tavoitteena on tarjota osuudenomistajilleen mielenrauhaa.

Kuvan lähdeOECD

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.