Janne Juusela ehdottaa yhteisöveron alentamista 15% tasolle

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

”Suomi oli EY:n mukaan suosituin suorien investointien kohdemaa Pohjoismaissa. Vuonna 2018 Suomi keräsi enemmän ulkomaisia investointeja kuin muut Pohjoismaat yhteensä”,  kertoo Business Filand:n Antti Aumo.

Oikeustieteen tohtori, Janne Juusela,  on koonnut OECD tilastoista mikä on suorien investointien suhde bruttokansantuotteeseen (%) Suomessa ja muualla OECD alueella (kuva oikealla). Tämän mukaan Suomi kuuluu maailman heikoimmin ulkomaisia suoria sijoituksia houkutteleviin maihin.

Kumpi puhuu totta? Luultavasti molemmat tavallaan vaikka antavatkin päinvastaista viestiä.  Business Finland on löytänyt omaa agendaansa tukevaa totuutta. Janne Juusela näyttäisi löytäneen laajemman tilastollisen aineiston. 

Janne Juuselan ehdotus siitä miten Suomesta saataisiin houkutteleva

Janne Juusela ehdottaa EVA Analyysissa keinoja joilla Suomesta saataisiin houkutteleva:    

Yrittämisen ja omistamisen verotus tulee uudistaa alentamalla yhteisöverokanta 15 prosenttiin, luomalla neutraali osinkoverotus sekä luopumalla pääomatuloverotuksen progressiosta. 

Neutraalissa osinkoverotuksessa kaikista osinkotuloista maksetaan 17,7 prosentin vero riippumatta yhtiön nettovarallisuudesta ja tulojen tasosta. Pääomatuloveroprosentti asetetaan 30:een. Yrityksen osinkona jakaman voiton kokonaisveroaste yhdessä yhteisöveron kanssa asettuu aina samalle tasolle pääomatuloveron kanssa, eli 30 prosenttiin.

Suomen yhteisöverokanta on viime vuosina menettänyt kilpailukykyään suhteessa muihin maihin, kun useissa maissa on laskettu yhteisöverokantaa. Nykyinen osinkoverotus ei kannusta kasvuun, ja pääomatuloverotus on kansainvälisesti verrattuna kireää.

Koronakriisin vuoksi Suomen kansantalous supistuu tuntuvasti vuonna 2020, ja julkinen talous on kääntynyt voimakkaasti alijäämäiseksi. Valtio voi tiettyyn rajaan asti rahoittaa julkisia menoja velalla, mutta se ei voi yksin luoda kestävää kasvua, sillä talouskasvu ja työpaikat syntyvät yrityksissä. Hyvinvoinnin rahoituspohjan turvaaminen edellyttää rakenteellisia uudistuksia.

”Verojärjestelmän kilpailukyvyn parantaminen on mahdollista toteuttaa nopeasti, koska se on lähes täysin kansallisen lainsäätäjän käsissä. Nopea toteutus toimii myös koronakriisin elvytystoimena”, sanoo asianajaja Janne Juusela.

 

Kommentit

Comment: 

Anteeksi, mitä tämä tarkoittaa: "Yrityksen osinkona jakaman voiton kokonaisveroaste yhdessä yhteisöveron kanssa asettuu aina samalle tasolle pääomatuloveron kanssa, eli 30 prosenttiin."

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Tuo tekstin osa on peräisin Janne Juuselalta. Voisin arvata että hän tarkoittaa seuraavaa:

- yritys maksaa veroa voitosta ensin yhteisöveroa valtiolle  (joka Janne Juuselan ehdotuksessa olisi 15%)

- kun tätä voittoa sitten jaetaan osakkenomistajille, niin osingon saajat maksavat veroa niin paljon että veroa on yhteensä 30%

Näin minä ainakin ymmärsin tämän lauseen. Joskin voin olla väärässä kun tuo lause ei taida olla niitä kaikkein helpoimmin aukeavia.

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.