Jäsenkato rapauttaa työmarkkinoiden neuvotteluprosessin legitimiteettiä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Lakkokevät käy kuumana ja suuret pörssiyritykset ovat vaarassa joutua lakkovahtien saartamiksi. 

Ammatti (ja työnantajaliittojen) jäsenmäärät vuotavat huolestuttavasti. Ammattiliittoihin kuulumattomat työntekijät siirtyvät Yleisen työttömyyskassan (ns. Loimaan kassan) jäseniksi ja Loimaan kassan jäsenmäärä kasvaa 6% vuosivauhtia ja jo 20% työntekijöistä kuuluu Loimaan kassaan.

Lähes kaikkien muiden työttömyyskassojen jäsenmäärät hupenevat. Loimaan kassan kasvu on merkki työmarkkinamekansimin legitimiteetin vähittäisestä vähenemisestä.

Työmarkkinajärjestöillä on ollut oikeus säätää lakien veroisia kaikkia koskevia työehtosopimuksia, jotka ovat velvoittaneet myös järjestöihin kuulumattomia. Tämä ei ole ollut aivan perstuslakimme kirjaimen mukaista eikä sopimusoikeuskaan katso soveliaaksi että yksi taho voi tehdä sopimuksia toisen puolesta ilman että tämä toinen olisi antanut asialle suostumustaan.

Työmarkkinamekanismimme käytännöllinen legitimiteetti on syntynyt yleisestä hyväksymisestä ja siitä että lähes kaikki ovat työmarkkinajärjestöjen jäseniä. Jäsenmäärän lasku uhkaa viedä pohjan tältä legitimiteetiltä.   

Työttömyyskassan jäsenyys ei ole aivan sama asia kuin ammattiliiton jäsenyys, mutta se on kotuullisen hyvä indikaattori. Ammattiliitoilla on paljon opiskelijajäseniä ja haamujäseniä jotka tekevät jäsenmäärän muunlaisen tilastoinnin vaikeaksi. Käytännössä kaikki työssä käyvät ammattiliittojen jäsenet ovat kuitenkin myös työttömyyskassan jäseniä ja siksi työttömyyskassan jäsenmäärät toimiva jonkinlaisena maksavien aitojen jäsenmäärien mittarina.

Tietojen lähteet:

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.