Järjestelmät ja järjettömyydet

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Maailmassa hämmästyttää ja kummastuttaa monta asiaa. Useiden järjettömyyksien syyt löytyvät järjestelmistä. Kun,

 

 • kotimaassaan epäonnistunut kyvytön poliitikko saa huippupaikan ja -palkan EU:sta tai valtionyhtiöstä,

 • eduskunnasta vaihdetaan puolet eikä mikään muutu,

 • pankin tai pankkiiriliikkeen analyytikko antaa ostosuosituksen valmiiksi kalliille osakkeelle,

 • edellisessä yrityksessään menestynyt huippujohtaja ei saa käännettyä kriisiyrityksen kurssia,

 • maailmassa kaikki on keskimäärin paremmin kuin ennen ja jokainen media myy itseään negatiivisilla asioilla.

 

Pidetään asiat yksinkertaisina ja keskitytään järjestelmien kolmeen keskeiseen komponentiin, sen erillisiin osiin, näiden osien välisiin kytkentöihin ja järjestelmän tavoitteeseen tai tarkoitukseen. Järjestelmiin voidaan määritellä enemmänkin komponentteja, mutta pysytään noissa kolmessa. Lähtökohtaisesti voidaan olettaa, että jokin on järjestelmässä pielessä, kun jokin edellämainituista järjettömyyksistä toteutuu. Todellisuus on tarua ihmeellisempää. Kyse ei suoraan ole järjestelmän suoranaisesta toimimattomuudesta vaan toisista seikoista.

 

Jos järjestelmää haluaa muuttaa niin osien vaihtaminen kytkentöjen ja tarkoitusten pysyessä samoina ei järjestelmä muutu juuri mitenkään. Arkadianmäeltä voidaan vaihtaa eduskuntavaaleissa kaikki kaksisataa henkilöä, toimittajat ja analyytikot voidaan laittaa vaihtoon ja uusia johtajia voidaan palkata, mutta tulos on laimea tai olematon. Jokainen voi toki jeesustella ja pitää itseään parempana ihmisenä, mutta mikäli joutuu pyörimään kyseisten järjestelmien rattaissa tarpeeksi kauan niin todennäköisimmät lopputulokset ovat edellämainitut järjettömyydet.

 

Osien välisten kytkentöjen muuttaminen tuottaa paremman lopputuloksen. Usein kytkentöjen muuttaminen vaikuttaa myös osiin. Ei varmaan tarvitse osoittaa suurta älykkyyttä, kun toteaa etteivät koirat puraise itseään ruokkivia ihmisiä eivätkä työnantajiltaan palkkansa saavat työntekijät toimi työnantajien etuja vastaan. Sama pätee myös poliitikkoihin. He eivät pure rahoittajiaan vaan toimivat näiden etujen mukaan eduskunnassa. Joku voi kysyä, että eivätkö heidän kytkökset äänestäjiään kohtaan ole tärkeämmät, koska he valitsevat eduskunnan? Kysymys kuuluukin: Saisivatko ehdokkaat tarpeeksi näkyvyyttä ilman rahoittajiaan, jotta voisivat tulla valituiksi? Oma näkemykseni on, että eivät. Surkean liiketoimintamallin sisäiset kytkökset tai sen kytkökset toimintaympäristöön vaikuttavat ratkaisevasti huippujohtajan mahdollisuuksiin menestyä. Kun ne eivät ole kunnossa, ei huippujohtaja voi onnistua.

 

Kolmesta mainitusta komponentista viimeisin, järjestelmän tarkoitus tai tavoite on tärkein yksittäinen seikka järjestelmän toimivuuden kannalta. Edellämainitut järjettömyydet johtuvat usein todellisesta tarkoituksesta kuvitellun tai toivotun tarkoituksen sijaan. Yritysten tekoihin liittyvät järjettömyydet on helppo jäljittää niiden ensisijaiseen tavoitteeseen eli osakkeenomistajille jaettaviin rahavirtoihin. Pankkien ja pankkiiriliikkeiden suositusten enemmistö on osta, lisää, jne. Ne tekevät omistajille enemmän rahaa kuin muut suositukset. Asiakkaiden etu tulee aina vasta omistajien jälkeen. Mediat myyvät pelolla, koska se toimii parhaiten. Huono liiketoimintamalli ei toteuta järjestelmän tarkoitusta. Eduskunnan todellinen tarkoitus ei valitettavasti ole kansan etujen ajaminen. Todellisuudessa rahoittajien, puolueiden ja poliitikkojen todellinen tarkoitus on ajaa edellämainitun kolmen tahon etuja. Tämä korruptoi koko järjestelmän. Kyse ei ole yksilöistä vaan järjestelmästä. Yksittäisten henkilöiden tai henkilöryhmien demonisointi on väärin.

 

Järjestelmien ongelmat voivat johtua mm. valuvioista (esimerkiksi euroalue) tai ne voivat muuttua hitaasti väärään suuntaan (monet poliittiset järjestelmät). Järjestelmien muuttaminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Äärimmäisen harvoin ”sisäpiiriläiset” edes tajuavat muutosten tarpeellisuuden. Vielä vähemmän he kykenevät tekemään muutoksia. Tähän uskominen on vähän sama kuin uskoisi joulupukkiin. Poliittiset järjestelmät ovat tästä hyvä esimerkki. Näkyviä oireita näistä ovat mm. yritystukityöryhmän hyödyttömyys ja monet muut uudistukset, joiden hyödyt vesittyvät jo ennen käyttöönottoa.

 

Hyvää uutta vuotta!

 

-Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.