Itsenäisyys on yksilöllisyyttä yhteisten pelisääntöjen puitteissa

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Itsenäisyys ja onnellisuus syntyvät luottamuksesta siihen, että elämä on omassa hallinnassa. Itsenäiset kunnioittavat myös toisten oikeutta yksilöllisyyteen. Itsenäisyys onkin individualismin eräs näkökulma. Ei tarvita turhaa holhousta, kun voimme luottaa siihen, että itse kukin on yksilö ja saa toimia omalla persoonallisella tavallaan, vaikka se sitten joskus johtaisikin ulkopulisen mittapuun mukaan huonompaan tulokseen.

Huolehtiminen lähimmäisestä on eri asia kuin holhous. Huolehtiva tarjoaa vaihtoehtoja ja antaa mahdollisuuksia ja kertoo asioiden syysuhteet, ja antaa lähimmäisensä itse tehdä omat valintansa. Itsenäisyyttään arvostava yhteiskunta huolehtii jäsenistään, ei holhoa.

Juhlimme nyt itsenäisyytemme juhlapäivää. Sitä, että saamme olla yksilöitä yhteisten pelisääntöjen puitteissa. Ja sitä että nuo pelisäännöt ovat niin väljät kuin mahdollista ja ne takaavat meille kaikille niin suuren henkilökohtaisen itsenäisyyden kuin on mahdollista.  

Itsenäisyys syntyy luottamuksesta. Yksilötasolla se syntyy lapsuudessa luottamuksesta vanhempiin ja perheeseen. Siihen että nämä huolehtivat lapsen vapaudesta antamalla turvallisen ympäristön, joka tarjoaa mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Se syntyy yhteisistä perheen säännöistä ja luottamuksesta niihin, ja siihen että säännöt ovat sitä varten, että niiden puitteissa yksilön oikeutta itsellisyyteen kunnioitetaan. Omasta perhetaustasta kumpuaa ymmärrys yhteisiin pelisääntöihin ja siihen, että niistä yhdessä sovitaan eri tasoilla. Perhetaustasta kumpuaa myös luottamus myös siihen, että lähimmäinen huolehtii ja yhteiskunnan eri toimijat huolehtivat. Tälle luottamuspääomalle rakentuu demokratia, yhteiskuntajärjestys ja yhdessä toimiminen ylipäätään.

Meillä on itsenäisyyttä monella tasolla, yksilötasolla, yhteisötasolla, yritystasolla, kuntatasolla, maakuntatasolla, maatasolla, maanosatasolla ja jopa ihmiskunnan tasolla. Muut ovat selviä, mutta mitä on itsenäisyys ihmiskunnan tasolla? Meillä on ihmiskunnan tasolla tietyt pelisäännöt kuten ihmisoikeuksien julistus, WTO- säännöstö, lasten oikeuksien julistus, pankkitoiminnan pelisäännöt, ilmastosopimus, ... Nämä kaikki yhdessä muodostavat yhteisen arvopääoman ja yhteiset tavat, jotka luovat yhteistä identiteettiä ja kulttuuria. Ja siellä missä on yhteistä ja pelisäännöt, joilla tuota yhteistä kehitetään on myös itsenäinen toimija, joka tuota säännöstöä valvoo ja kehittää. Vain itsenäinen, suvereeni voi luoda säännöt ja tavat. Joskus tuo suvereeni on maan päätöksentekokoneisto ja joskus se instituutio, joka on luotu kansainvälistä sääntöä luomaan ja valvomaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää

 

Kuvien lähteet:

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.