Italian taantuma oli markkinoille ikivanha juttu

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Eilen uutiset hätkäyttivät ainakin kokemattomia sijoittajia kertomalla Italian ajautuneen taantumaan eli talouskasvun painuneen miinukselle kaksi kvartaalia peräkkäin. Jotkut pitivät uutista jopa eilisen pörssien notkahdusten syynä.

Jaksan nyt jankuttajaksi leimautumisen uhallakin taas korostaa, että tällaiset tiedot ovat markkinoille kivikaudelta, eikä niillä ole mitään tekemistä kurssien liikkeiden kanssa tässä kohtaa. Suhdanteen sukellus oli hinnoiteltu osakkeisiin ja muihin instrumentteihin jo kuukausia sitten.

Italian pörssi on luistellut alas laskusuhdanteen mukana jo viime keväästä asti muun Euroopan mukana, eikä edes sen kummemmin pahemmasta päästä. Eurooppalaisten suuryhtiöiden indeksi Eurostoxx on tullut alas saman verran samassa tahdissa.

https://www.tradingview.com/symbols/MIL-FTSEMIB/

https://www.tradingview.com/symbols/FX-EUSTX50/

Italian kuten koko euroalueen heikentyminen muun maailman suhdannelaskun mukana oli siten jo osakkeissa ajat sitten, kuten pörssien suhdannelukutaitoon sinänsä aina kuuluu. Tilastot tulevat kaukana perässä. Taantuma jossain muodossa oli selviö, kun kurssikäyriä katsoi. Onkin tietysti aivan eri asia lukea käänteitä etukäteen.

Asiasta paljon sijoittajien kanssa keskustelleena tiedän, että uutisten merkityksen ylitulkinta on sitkeässä istuva tauti. Varsinkaan tällaisilla makrotiedoilla ei ole kirjaimellisesti hitustakaan väliä pörssien ja ylipäänsä talouden suuntia ennakoitaessa. Ja sehän on sijoittajan urakka, ei menneiden tapahtumien turhanpäiväinen repostelu.

Se, onko Italia tai mikä tahansa talous ollut taantumassa tai muussa suhdanteessa taakse jääneellä aikajänteellä XYZ on täysin epärelevantti tieto sen kannalta, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tätä kuvaa se, että Italian pörssi on muiden pörssien tapaan paukutellut ylös tammikuussa rajun pudotuksen jälkeen. Se, että Italia oli vajonnut tekniseen taantumaan loppuvuodesta ei merkinnyt mitään siinä kohtaa.

Eikä sen tiedon perusteella voi arvioida tulevaa. Jatkuuko Italian ja euroalueen takkuaminen? Sitä eivät menneet tilastot todellakaan kerro. Saati niitä perkaavat uutiset. Eivätkä uutisten muokkaamat mielialat ja niitä syynäävät indikaattorit.

Markkinoita tutkimalla ja ymmärtämällä tällaisia ennusteita voi tietyllä luotettavuudella silti tehdä. Oma tulkintani on ollut jo aikaa sitten, että laskusuhdanne enempää osakemarkkinoilla kuin taloudessa ei ole ohi, mutta se tekee loppuaan.

Tällaisille ajoille on ominaista pörssien kova heilunta. Oman tulkintani mukaan se ei ole vielä ohi, vaikka nämä reippaat nousut, jollaisen tammikuu tarjosi, saa monen niin olettamaan – aivan kuten joulukuun syöksy sai olettamaan samanlaisen levottomuuden jatkuvan maailman tappiin. Mutta yhden hetken tunnelmat eivät kerro, mitä on edessä seuravalla hetkellä.

Välineitä ennakointiin kuitenkin on. Pörssihaukka valmistuu päivä kerrallaan. Teknistä hiomista ja materiaalin viilaamista riittää vielä, mutta ihan hyvältä näyttää. 

Kommentit

Comment: 

markkina tällä hetkellä näyttää? Milloin näet seuraavan kp-trendin alas alkavan ja mihin asti näet sen kestävän?

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

katsauksessa

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.