Italia täytti ikävät odotukset

Italian populistihallitus teki sen mitä lupasi ja pelättiin - se sai kasaan ensimmäisen odotetun kaltaisen budjettinsa. Vaje nousee 2,4 prosenttiin bkt:sta. Se ei olisi hälyttävä määrä vakavaraiselle ja hyvin kasvavalle maalle, mutta Italia ei ole kumpaakaan, kaukana siitä. Italian valtiolla on velkaa yhä 130 prosenttia suhteessa bkt:hen. Euroopassa vain Kreikalla on enemmän, ja moniongelmainen talous on kasvanut hitaasti euroalueen kolmen vuoden nousukaudellakin. Tukala yhtälö.

Hallitus toteuttaa lupauksensa: leikkaa veroja ja nostaa julkista kulutusta, vastoin EU:n, EKP:n, oman talousministerinsä ja presidenttinsä linjaa. Tilanteesta uhkaa tulla samanlainen kuin Berlusconin viimeisellä pääministerikaudella, kun eurokriisi jylläsi pahimmillaan. Kreikka oli täysin EU:n velkatuen varassa, Espanjaa murjoi valtion syliin kaatunut pankkikriisi.

Myös Italian valtava velkavuori hermostutti markkinoita niin paljon, että valtion kymmenvuotisen velkakirjan korko huiteli seitsemässä prosentissa. Korviaan myöten velkaantuneelle maalle se oli aivan kestämätön taso. Uhkana oli euron hajoaminen, koska Italian pelastamiseen kenenkään rahat eivät olisi riittäneet.

Noista luvuista ollaan vielä kaukana, mutta Italian kymmenvuotisen lainan korko on jo päälle kolme prosenttia. Se lähti rajuun nousuun budjetin julkistamisen jälkeen, joten markkinoiden hermoilu velanhoitokyvystä alkoi heti. Kuten varoitin aikaa sitten, näin luultavasti käy, ja samalla alkaa taas kova hermoilu myös osakemarkkinoilla. MOT. 

https://www.bloomberg.com/quote/GBTPGR10:IND

Popilistihallitus tuhahtelee markkinoille, joiden orja Italia ei kuulemma sen mukaan ole. Samaa puhisi Berlusconi torjuessaan EU:n vaatimuksia budjettikurista ja korkotasosta. Hänen mielestään EU:n olisi pitänyt keksiä ratkaisu Italian ongelmaan eli kaivaa kuvetta, tai jättää se rauhaan.

Italia joutui kuitenkin niin vaikeaan rakoon, että EU:n painostuksen alla italialaiset parlamentaarikot eivät hyväksyneet Berlusconin budjettia, ja hänen oli erottava. Italian tuore hallituskin oppii vielä, että markkinoilla on merkitystä, aivan kuten Erdogan on saanut oppia kantapään kautta liiran romahdettua. Oppitunti alkoi tänään.

Berlusconin tilalle noussut Mario Monti oli epäsuosittu mutta vastuuntuntoinen taloudenpitäjä, joka palautti sijoittajien uskon maan maksukykyyn. Kun EKP samaan aikaan onnistui vakuuttamaan euron pysyvän kasassa kaikissa oloissa, eurokriisi alkoi vähitellen laantua. Kesti kuitenkin monta vuotta ennenkuin nyt käynnissä joskin selvästi hiipumassa oleva vahva elpyminen pääsi vauhtiin.

Uusi hallitus Italiassa uhkaa uusia Berlusconin virheet. Berlusconi kattoi pidetyt verohelpotuksensa velalla, mutta se ei tuottanut kuin lisää velkaa. Sama näyttää olevan edessä nyt, mutta velanotto on jo vaikeaa korkean koron takia. Italia voi vaatia tukea EU:lta ja etenkin EKP:lta rahoituksen vaikeutuessa, mutta ne eivät sitä tarjoa tuollaisella budjettipolitiikalla. Eli edessä on samanlaista kauhuelokuvaa kuin Berlusconin aikana.

EU on taloudellisesti paljon paremmassa kunnossa nyt kuin seitsemän vuotta sitten, mutta Italian velkakriisin eskaloitumiseen ei edelleenkään paukkuja löytyisi, se on siihen liian iso ja velkainen. Italiaa pidettiin jo eurokriisin syövereissä rahaliiton suurimpana uhkana kokonsa vuoksi. Se on tilanne yhä.

Eurokriisin roihauttaminen uuteen liekkiin tuskin muilta onnistuu, mutta Italia siihen kykenee. Tämä tulee painamaan euroalueen luottamusta vielä pitkään ilman ihmettä, enkä sellaisiin usko näiden poliitikkojen kohdalla enempää kuin Berlusconin. 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.