Iso raha tiesi, taas kerran

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Käsittelin pari päivää sitten ruotsalaista rakennusyhtiötä JM:ää alleviivaten taas keskeistä väitettäni, että iso raha tietää etenkin isompien yhtiöiden kehityksen paremmin kuin julkisessa jakelussa oleva tieto. Sen ei pitäisi yllättää – sanotaanko vaikka niin, että paksulompakkoisella on parhaat kuiskaajat, mutta usein myös arviokyky.

Sen vuoksi etenkin sykliset yhtiöt on ostettava ja myytävä muilla perusteilla. Piensijoittajalle perusteita ovat yhtiöiden ja talouden historian tunteminen, sekä tekninen analyysi. Uutisten ja valtavirran analyytikkojen kelkassa tulet paikalle aina myöhässä.

JM:n roolia olen korostanut mallina siksi, että konsensus Ruotsin asuntomarkkinoiden ydintalvesta on ollut harvinaisen vahva. JM oli tosiaan vielä keväällä Tukholman pörssin shortatuin osake. Pörssihaukassa voimakkaasti sykliselle alalle harvinaisen huoleton ja luotettava yhtiö sai osta-suosituksen heti sivuston auetessa maaliskuun alussa.

Edellinen osari olikin vielä vaisu, mutta osakekurssi ei siihen reagoinut, koska iso raha näki suhdanteen jo kääntyvän. Keskeiseksi syyksi paljastui myöhemmin norjalainen suursijoitusyhtiö Obos, joka oli tankannut osaketta pitkin talvea nousten JM:n suurimmaksi omistajaksi.

Tyypillinen elpyvän syklisen raportti

Tänään tullut osari ei ollut häikäisevä, mutta juuri niin hyvä kuin suhdanteen pohjasta kapuavalla syklisellä tyypillisesti. Liikevaihto oli vertailukauteen nähden yhä hiukan pienempi, samoin tulos, mutta paljon hyvää raportti jo sisälsi.

Asuntojen myynti oli vilkastunut selvästi, ja yhtiön johtaja Johan Skoglund näki loppuvuoden varsin lupaavana. Rahoitusolot ja kysyntä ovat ainakin tasaantuneet, mieluummin virkoamassa. Yhtiön talous ja tulevaisuuden projektit ovat vahvassa iskussa.

Analyytikoille JM:n luvut ja optimismi tulivat yllätyksenä. Ei varmasti kulu kauan, kun valtavirran ohjeistuksia reivataan myönteiseen suuntaan. Ikävä vain heidän asiakkaidensa kannalta, että siinä vaiheessa alennusmyynti on jo takana.

Ei osake toki kallis edelleenkään ole missään perspektiivissä, varsinkaan osinkovirran kannalta. Sykliseksi poikkeuksellisen luotettavan osingonnostajan ensi vuoden osinko on aika varmasti 13,00 kruunua. Osakkeen nykyisellä hinnalla se tarkoittaa viiden prosentin osinkoa. 

Mutta keväisellä hinnalla osinkotuoton odotus oli lähes kahdeksan prosenttia. Yhtiöllä, joka nosti osinkoa jopa finanssikriisin aikana.

Ja siihen nyt päälle 50 prosentin kurssinousu. Eikä se tähän vielä jää, sillä rakennusalan suhdanteet kestävät muutaman vuoden. Mutta paras alennusmyynti on tietysti jo takana.

Juuri tästä syystä hyvä sijoittaja toimii ennen julkista tietoa. Se pätee etenkin sykliseen sijoittamiseen.

Valtavirran herätessä olet myöhässä. Se pätee suhdanteen molempiin suuntiin.

Älä ole huono momentum-sijoittaja

Sijoittamisen kelvottomin menetelmä on huono momentum, joka ravaa nousevien osakkeiden perässä. Ei ole mitään niin huonoa syytä ostaa osaketta kuin vahvasti noussut kurssi. Kurssit tulevat kyllä ennen pitkää alaskin, myös hyvillä yhtiöillä. Hyvä yhtiö on huono sijoitus väärään hintaan ostettuna.

Ajoittaminen on ylituottoa hakevalle tärkeää onnistuneen osakepoiminnan ohella. Markkinoiden ylilyönneistä voi hyötyä, mutta niihin mukaan loikatessaan polttaa näppinsä. Kymmenen prosentin nousu kuukaudessa paljastuu kalliiksi riemuksi, kun osake seuraavat kaksi kuukautta sukeltaa kaksikymmentä prosenttia.

Huonot momentum-sijoittajat kirmaavat nousevien trendien perässä liian myöhään, luopuvat osakkeesta tappiolla trendin käännyttyä, loikkaavat seuraavaan ylös kirmaavaan rekeen, myyvät taas väärään aikaan… Ja ihmettelevät, miksi pärjäävät niin surkeasti.

Hyvät osakkeet on ostettava silloin, kun valtavirta on niille kääntänyt selkänsä. Ne nousevat kyllä aikanaan.

Aurinkoista viikonloppua!

Juttu on tiivistelmä sijoitussivusto Pörssihaukan vapaasti luettavasta artikkelista:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.