Investointien määrä jatkoi laskuaan korona kriisin aikana

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Finanssialan Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä piristyi väliaikaisesti vuoden 2016 Kiky sopimuksen seurauksena. Investointien kasvu alkoi kuitenkin hiipua vuonna 2018. Laskeva trendi on jatkunut korona kriisin aikana.

Korona kriisillä oli eräs merkittävä vaikutus. Yritysten lainanotto suuntautui korvausinvestointien ja tuotantokoneiston korjaamisen sijasta yhä enemmän käyttöpääoman vahvistamiseen ja rahoituksen uudelleenjärjestelyihin.

Varsinaisia tuotannollisia uusinvestointeja ei ole nettomääräisesti tullut maahamme enää runsaaseen kymmeneen vuoteen. Sijoittajien kannattaakin suunnata huomiotaan muun muassa niihin suomalaisiin yrityksiin, jotka toimivat maailmanlaajuisesti.

Syynä investointien vähäisyyteen on Suomen yhteiskunnan rakenne, joka ohjaa investointeja muualle.

Kotitalouksien luotonkysyntä on romahtanut

Pankinjohtajat arvioivat barometrissa, että kotitalouksien luotonkysyntä on vuoden toisella neljänneksellä romahtanut. Luotonkysyntää kuvaava saldoluku laski lähelle finanssi- ja eurokriisin tasoja. 72 prosenttia vastaajista arvioi luottoja myönnetyn vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Myös odotukset kotitalouksien lähiajan luotonkysynnästä ovat hyvin laimeat.

Sen sijaan kotitalouksia kiinnostavat lainanhoidossa lyhennysvapaiden hyödyntäminen ja laina-aikojen pidentäminen. Pankkien aktiiviset toimet asiakkaidensa auttamiseksi vaikean ajan yli on siis otettu hyvin vastaan. Lisäksi säästäminen talletustileille ja sijoittaminen osakemarkkinoille kiinnostavat kotitalouksia.

   

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.