Internetin kakunjakajista

Käyttäjän J.Vahe kuva

Tommi Taavila käsitteli mielenkiintoisesti ITC:n suurimpia yrityksiä alempana. Luokituksia ja ryhmittelyjä on useita, puhutaan esim. FAANG-yhtiöistä, joista Netflix on minulle tuntematon. FB pl. omistan vähän muita eli ”AAG”-yhtiöitä.

En usko, että nettiä voi optimaalisesti käyttää ilman googlausta. Yhtiön (Alphabet) tarina on mielenkiintoinen, hakukoneita oli -90-luvulla vaikka kuinka, itse käytin tietyissä tehtävissä aikoinaan vuosituhannen vaihteessa esim. Metacrawleria, mutta Google meni takasuoralla ohi. Tommin taulukossa juuri Google on vuoden 2020 alusta kallistunut vähiten.

Applella lienee vankka brändi tietoturvallisena tuotteena. Amazonilla ei ole mitään monopolia (omistukseni vähäisin) ja omasta mielestäni kyseenalaisin on FB. Kun lapsenlapset sanovat mummille, ettei FB:ssä ole ”enää kukaan”, se on sen tarun lopun alkua.

Toki FB:llä yrityksenä (Facebook, Inc.) on jo takataskussaan muitakin merkittäviä sosiaalisen median alustoja kuin nykyinen lippulaivansa FB. Toisaalta voisin kuvitella, että Instagram ja WhatsApp käyttävät samoja urkinta – ja vaikuttamisalgoritmeja kuin FB-alusta  - ja epäsuosio voi uhata niitäkin. Mikäli USA:n seuraava presidentti sattuisi olemaan demokraatti, hänen hallintonsa saattaisi keksiä, ettei ole viisasta pitää liiaksi sosiaalista mediaa ulkovaltojen vaikuttamisväylänä. Venäjä ja Kiinahan ovat jostain kumman syystä tämän jo oivaltaneetkin.

Kaikki em. yritykset ovat korkean hintansa takia riskisiä, sillä ne ovat alttiita skandaaleille ja viranomaissäätelylle, tosin FB on kumman paljon jo kestänytkin.

”Muut”

(omistan tässä ryhmässä kaikkia mainittuja)

Kun nettikaupan ihmeestä alettiin -90-luvun lopulla puhua, huomautin, että joku tavarat kuljettaakin. Deutsche Postin PE=21.

Tavarat pitää myös pakata, Sonocon PE=20. Pakkaamiseen tarvitaan mm. pitkää kuitua, Sroran PE=23. Ja lopuksi netti tarvitsee operaattoreita, Orangen PE=10. Kaksi viimeistä PEe:tä oli OP:sta, muut (TTM) Yahoosta.

Nuo em. PE:tkään eivät toki ole halpoja, pörssit ovat nousseet lujasti sitten viime kevään. Em. yritykset ovat tietysti vain vähäinen otos internetin ja täsmällisemmin verkkokaupan aluskasvillisuudesta. Tässä vaiheessa sivuutan sen, että pienet ja suuret mediatalot pähkäilevät jatkuvasti internetsivujensa maksullisuuden laajuutta.

Kaikilla yrityksillä, kalliilla ja halvoilla, on yleensä heikkoutensa ja vahvuutensa. Pitkää kuitua saa pohjoisesta eikä Deutsche Postille ole helppoa perustaa uutta kovaa kilpailijaa, kun FB:n haastaja saattaa periaatteessa lymytä vielä tänä vuonna autotallissa ja vasta ensi vuonna pörssissä devil Tuossa on tämänhetkinen kärki.

Hinnanerot osakkeissa johtuvat sijoittajien varsin subjektiivista arvioista siitä, mikä ala on ”hienoa”. Toki ryhmässä ”muut” pääoman jatkuva tarve on usein suurta ja ROI alhaista, mutta se on myös ko. osakkeiden hinnoittelussa mielestäni täysimääräisesti huomioitu ottaen huomioon markkinoitten yleisen tason.

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Samat kolme on minullakin salkussa. Google ei hyötynyt koronasta kuten Apple ja Amazon. Johtunee lähinnä siitä, että mainostulot laskivat tilapäisesti.

Applen kannattajakunta on vahva ja uskollinen.

Amazon työllistää tänä vuonna 100 000 uutta työntekijää.

Luotan kaikkiin kolmeen kyllä. Minäkään en pidä Facebookista enkä halua omistaa sitä

Netflix on näitä pienempi ja pahasti yliarvostettu, Tuote sinänsä on hyvä ja olen itsekin tilaaja. Mutta onko kilpailuetua?

Microsoft kuuluu tähän joukkoon paremmin. Uskomaton firma, joka on tehnyt hyvää tulosta koko ajan 80-luvulta lähtien. Välillä unohduksissa, nyt taas suosiossa.

Nykyisin käyttäisin yhdistelmää FAMAG eikä FAANG.

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.