Internet ekonomia tuo rajattoman talouskasvun

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Internet muuttaa ja on jo muuttanut talouden lainalaisuuksia tavalla, jotka ovat saaneet jotkin julkaisut käyttämään asiasta nimeä "uusi talous", "new economy", "dot-com economy" tai "Internet economy". Monet julkaisut kuitenkin jäävät kauas tavoitteesta - uusien taloudellisten lainalaisuuksien matemaattisesta formuloinnista. Tässä kuitenkin hahamottelemme muutamalla sanalla mitä Internet tarkoittaa taloudellisille lainalaisuuksille:

Lähtökohdat ovat seuraavat:

 1. Palvelun tai tuotteen monistaminen ei maksa käytännössä mitään tai niin vähän että sitä ei tarvitse ottaa huomioon (esim. pc pelit)
 2. Palvelun toimittaminen asiakkaille ei maksa käytännössä mitään (esim. tämä verkkolehti, pc pelit, podcast sisältö, videot)
 3. Palvelun rakentaminen ja tuottaminen vie paljon aikaa ja rahaa (esim. pc pelit, tämä verkkolehti, youtube videot tai musiikki) ja se täytyy tavalla tai toisella saada takaisin myynti- tai muina tuloina.

Onko tämän tyyppinen lähtökohta uutta? Ei. Gutenbergin painotekniikka teki kirjoitetusta sanasta jo 1500  luvulla sellaista, joka täytti nämä kriteerit. Taloustieteen Itävaltalainen koulukunta piti näitä lähtökohtia tärkeimpänä oivalluksenaan 1800-1900 luvun taitteessa. Internet aikakauden alussa näistä lähtökohdista puhuttiin paljon. Yksi seikka on kuitenkin oleellista. Lähtökohta on tärkeä. Joka kerta on syntynyt räjähdysmänen, satoja vuosia kestävä muutosprosessi, kun jokin uusi talouden ilmiö on päässyt asteelle, jollon nämä lähtökohdat täyttyvät. 

Syntyvälle muutosprosessille on olemassa lainalaisuudet:

 1. Uutta sisältöä syntyy vain tietyllä, yleensä muutaman vuoden viiveellä. Vaaditaan aikaa ja vaivaa kun generoidaan ratkaisevasti uusia elämyksiä. Nuo uudet elämykset tai ajatukset menevät kaupaksi, mutta vasta sen jälkeen kun kehitystyö on saatu tehdyksi. Tämä viive määrää sen nopeuden, jolla kulutustottumukset muuttuvat ja kuluuttuuriin syntyy uusia tasoja.
 2. Ihmiset ovat valmiita maksamaan uusista elämyksistä vain niin kauan kuin ne ovat uusia. Elämykset ovat cooleja ja tuottavat rahaa vain tietyn ajan, joka on suurin piirtein sama kuin uuden sisällön syntymisviive.
 3. Uudet elämykset ja niistä maksettava raha vähentää kiinnostusta vanhan talouden tuotteisiin ja palveluihin. Ihmiset istuvat yhä suuremman osan ajastaan virtuaalisessa todellisuudessa - päätteidensä äärellä. Tämä aika on suora mitta sille, miten merkittävää "uusi talous" on suhteessa vanhaan. Tällä hetkellä tuo merkittävyys on kymmeniä prosentteja.
 4. Uudet elämykset rakentavat vanhan päälle samalla tavalla kuin tiede rakentaa vanhan jo tunnetun tiedon varaan. Kyse on siis kehitysprosessista, joka luo aidosti uusia kulttuurin (ja teknologian) tasoja.
 5. Tavaroihin ja fyystistä ihmiskontaktia vaatiin palveluihin liittyvä talouskasvu on rajallista. Raaka-aineiden ja ihmisten määrä kasvavat vain vähän. Internet ekosysteemin palvelut ovat sen sijaan ympäristöystävällisiä.
 6. Internet ekonomia tulee vähitellen kiihdyttämään talouskasvua. Jos ihmiset ostavat jatkossa esimerkiksi 20% vanhaan talouteen liittyviä palveluita ja 80% uuden, niin talous voi olla viisinkertainen suhteessa siihen, jos käyttäsimme vain vanhan talouden palveluita. Internet palvelut eivät nimittäin syrjäytä vanhaa taloutta, vaan ne tulevat teollisten tuotteiden lisäksi. Samantapainen kehitys nähtiin kun maailma teollistui. Teolliset tuotteet eivät syrjäyttäneet maatalousyhteiskuntaa. Ne tulivat maataloustuotteita täydentämään ja niiden lisäksi.

Miten saamme käsiä vanhusten hoitoon ja raskaaseen työhön, jos ihmisiä kiinnostaa jatkossa vain virtuaaliset elämykset. Ei niitä käsiä välttämättä saadakaan. Automaation ja teknologian on loppujen lopuksi tultava myös vanhustenhuollon avuksi. Mutta on turha toivo että vanhuksia voisi koskaan palvella kiitettävän oikeudenmukaisesti. Jokaisen on kohtalona olla vanha ja raihnainen ja kuolla eikä sitä perimmäistä epäoikeudenmukaisuutta voi kokonaan poistaa. Vähän ehkä lievittää.

Kuvan lähde: Pixabay

 

Kommentit

Comment: 

Musiikkiteollisuus saavutti nuo mainitsemasi lähtökohdat suurin piirtein silloin kun vinyylit tulivat kauppoihin. Tämä olisi ollut hyvä mainita.

Tietokirjallisuus, tiede, tietopohjaiset youtube videot ja tietopuolinen kulttuuri muutenkin rakentuu mainitsemallasi tavalla vanhan päälle unohtamatta vanhoja tärkeitä tietoja. Mutta tunnepohjainen kulttuuri kuten laulut, sadut ja taulut toimii toisin. Ne eivät samalla tavalla kehity.  Taide tehdään ihmisiä varten ja kaikkien ihmisten maku ei kehity vuosisatojen saatossa. Päinvastainen on lähempänä totuutta. Ihminen ei muutu ja kevyt komedia joka viihdytti antiikin kreikassa viihdyttää edelleen (esim. näytelmä Pilvet, joka on Sokrateen aikalaisen hauska pilkkanäytelmä ja komedia Sokrateen yliopistosta ja jota näytellään toisinaan edelleen)

Aikavakio sille miten nopeasti tietopohjaiselle kulttuurille syntyy kuvaamallasi tavalla uusi kerros on pitkä. Tarvitaan muutakin kuin uusi esitystapa vanhalle tietopohjalle. Tarvitaan aidosti uutta tietoa. Luulen että aidosti uutta tietoa syntyy hitaasti. Hyvä mitta muutosnopeudelle on se miten nopeasti lukiossa opittu tieto vanhenee. Pelkäänpä että noin 50 vuotta sitten opittu lukion oppimäärä on vielä ainakin 50% pätevää. Siispä muutosnopeuden aikavakio on noin 50 vuotta. Tämä on enemmän kuin mitä annat artikkelissasi ymmärtää.

 

 

 

Comment: 

"Internet ekosysteemin palvelut ovat sen sijaan ympäristöystävällisiä."

Hmm. En ole samaa mieltä. Internetiä dominoivat ajanvietepalvelut kuten facebook, syövät valtaisan määrän energiaa tietokonesaleineen ja toisaalta käyttäjät myös kuluttavat päätelaitteineen ja tietokoneineen kollektiivina suuren määrän energiaa. Kaikki tuo energia ei ole ympäristöystävällisesti tuotettua.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.