Innovaatio: Energiavirasto jakaa rahaa tarjouskilpailun perusteella

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Yritystuet tyypillisesti vahingoittavat yhteiskuntaa ja alentavat elintasoamme. Parempi tapa on määrätä haittavero haitallisesta toiminnasta ja antaa markkinoiden päättää mitä teknologiaa ja tapaa on kulloinkin järkevä käyttää ja mikä yritys onnistuu parhaiten.

Mutta kun tukirahoja pitää jakaa ja kun jaettavaa on paljon niin energiavirasto on löytänyt uuden tavan jakaa rahaa.  Rahaa saa tarjouskilpailussa menestynyt. Tarjouskilpailun perusteella sähkön tuottaja hyväksytään preemiojärjestelmään. Tarjouksia voivat tehdä tuulivoiman, aurinkovoiman, biomassan, biokaasun ja aaltovoiman sähkön tuottajat.

Kilpailutuksen kohteena on vuotuinen sähkön tuotantomäärä, joka on yhteensä 1,4 terawattituntia. Sähkön tuottajat tekevät tarjouksia siitä, millä preemiolla ja kuinka paljon ne ovat valmiita tuottamaan sähköä. Tuotetusta sähköstä pienimmän preemion tarjonneet hankkeet menestyvät tarjouskilpailussa parhaiten.

Kukin preemiojärjestelmään hyväksytty sähkön tuottaja saa oman tarjouksensa mukaisen preemiotuen (pay-as-bid). Se määräytyy preemion ja sähkön markkinahinnan perusteella. Sähkön kolmen kuukauden markkinahinnan keskiarvon ollessa enintään yhtä suuri kuin sähkön viitehinta (30€/MWh), tuki on preemion suuruinen. Markkinahinnan ylittäessä viitehinnan tuki muuttuu liukuvaksi. Tukea ei makseta, jos markkinahinta on vähintään viitehinnan ja tarjotun preemion summa.

Preemiojärjestelmästä valtiolle aiheutuvia kustannuksia on vaikea arvioida, koska niihin keskeisesti vaikuttaa sähkön markkinahinnan tuleva kehitys. Oletuksella, että sähkön markkinahinta olisi 2020-luvulla keskimäärin 35 euroa megawattituntia kohden ja hyväksyttyjen tarjousten mukainen keskimääräinen preemio olisi 10 euroa, vuositasolla valtiolle aiheutuvat kustannukset olisivat 7 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 sähkön markkinahinta oli Suomessa keskimäärin 33€/MWh.

Uusiutuvan energian tukien tarjouskilpailu edistää osaltaan kansallisen energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoa, jonka tavoitteena on pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti lisätä uusiutuvan energian käyttöä siten, että sen osuus 2020-luvulla nousee yli 50 prosenttiin. Vuonna 2017 uusiutuvan energian osuus energian loppukäytöstä oli noin 40 prosenttia.

Noin puolet EU-maista on kilpailuttanut uusiutuvan energian sähkötukia. Nyt järjestettävä tarjouskilpailu on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Kustannustehokkuuden lisäksi kilpailutuksen tavoitteena on tuottaa tietoa eri tuotantoteknologioiden kustannustasoista.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.