Inflaatio on taitava näpistelijä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro laski, kuinka paljon kymmenen tuhannen euron sukanvarsisäästön ostovoima on huvennut eri aikoina. 

Vuodesta 2008 hinnat ovat nousseet keskimäärin 1,2 prosenttia vuodessa. Näin 10 000 euron ostovoimasta on kuluvan vuoden elokuuhun sulanut 1 200 euroa. Inflaatio on vienyt ostovoimasta yli yhdeksän euroa kuukaudessa ja yli sata euroa vuodessa.

Tilillä raha ei ole turvassa inflaatiolta

Vain ani harva säilöö rahojaan enää kassakaappiin. Käteisen käyttökin hiipuu vuosi vuodelta. Oma pankkitili on suomalaiselle lähes elinehto jokapäiväisten rahaliikkeiden hoidossa, mutta se on monelle myös säästöjen säilyttäjä.

Ultramatalien korkojen aikana valtaosa pankeista lopetti koron maksamisen käyttelytileille. Nollakorkoinen käyttelytili ei anna suojaa inflaatiota vastaan.

-Tilirahalle on noussut uusi uhka. Euroalueen talousnäkymät heikkenevät, mihin Euroopan keskuspankki on reagoinut alentamalla talletuskorkoa, jolla pankit voivat tallettaa keskuspankkiin sekä luomalla porrastetun talletuskorkojärjestelmän, Nummiaro sanoo.

Alhaiset korot ovat tukeneet taloutta. Samalla ne ovat heikentäneet pankkien kannattavuutta. Se voi heijastua pankkien luotonantohaluihin.

- Porrastetun talletuskorkojärjestelmän idea on pienentää koronlaskun haittoja, mikä voi mahdollistaa korkojen laskemisen edelleen. Jos näin käy, jossain vaiheessa pankit joutuvat vyöryttävät negatiiviset talletuskorot myös kotitalouksille. Tähän asti rahaa on nakertanut inflaatio, mutta jatkossa sitä voi verottaa myös negatiivinen talletuskorko.

Nummiaron laskelmien mukaan kymmenessä vuodessa käyttelytileillä makuutetun 10 000 euron säästön ostovoima on supistunut 9 090 euroon.

Suomalaisilla on käyttelytileillään 80 miljardia euroa. Jokapäiväiseen elämän rahaliikenteeseen ja ehkä joihinkin yllättävien menojen varautumiseen tilitalletukset ovat jokaiselle välttämättömiä. Ongelmallisinta nollakorkotilit ovat niille, joiden säästöt ovat ainoastaan tilillä.

- Tili koetaan riskinkaihtajan säästämistavaksi. Ajatellaan, että inflaation riski on pienempi kuin sijoitusriski. Lyhyellä sijoitusperiodilla asia on näin, mutta pitkällä ajalla juuri päinvastoin. Pitkällä ajalla isoin riski on riskittömyys. Ironista, että tappio voidaan kokea niin vastenmielisenä, että talletusten kautta siihen lukkiudutaan.

Näin ylität sijoittamisen kynnyksen

1. Riskiaisti. Inflaatio on ostovoiman hiljainen nujertaja, joka etenee salakavalasti ja aina turmiollisesti. Sijoitusriski on kaksipuolinen, markkinoiden laskut ja nousut tasaavat toisiaan. Arvonvaihtelujen sieto palkitsee pitkäjänteisen sijoittajan ostovoimaa kasvattavalla tuotolla.

2. Tappion pelko. Tappion ja katumuksen pelko asettavat aloituskynnyksen korkealle. Sijoitustappio koetaan yli kaksi kertaa ikävämpänä kuin vastaava voitto. Aloita vaikka pienellä riskillä, kertyvä kokemus ja osaaminen muokkaavat riskinsietokykyä. Hajautus eri sijoituslajeihin pitää riskin aisoissa.

3. Jatkavuus. Ihmismielellä on luontainen taipumus ylläpitää kerran omaksuttuja uskomuksia ja toimintatapoja. Ponnistele yli sijoittamisen kynnyksen. Käännä jatkavuushakuisuus eduksi säännöllisellä kuukausisäästämisellä, jolloin myös laskujen luomat hyvät tuottopaikat tulevat hyödynnetyiksi.

Kuvan lähde: Pixabay

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.