Inflaatio kadoksissa – ei toki

Käyttäjän Aberdeen Standard Investments kuva

Pitkän aikavälin joukkovelkakirjalainojen tuotot ovat matalat ja valtionlainojen tuottokäyrät ovat tasaantuneet. Korkojen odotetaan vähitellen kääntyvän nousuun, kun keskuspankit tiukentavat rahapolitiikkaansa, vaikka inflaation sanotaan melkein kadonneen.

Mielestäni tuntuu oudolta puhua matalan inflaation maailmasta, koska inflaatio ei todellakaan ole kadonnut. Kun tarkastellaan hintojen nousuvauhtia Yhdysvalloissa, Britanniassa, Japanissa, Kiinassa ja euroalueella, vain yhdellä talousalueella inflaatio on matalampi kuin sen 20 vuoden keskiarvo. Ja se yksi on euroalue, inflaatio nyt 1,4 prosenttia, kun keskiarvo on 1,67 prosenttia.

Talouskasvu on piristynyt globaalisti, mikä kiristää työmarkkinoita sekä nostaa öljyn ja hyödykkeiden hintoja. Kasvuodotuksista huolimatta joukkovelkakirjojen tuotot pysyvät matalina. Vaikka euroalueen yleinen inflaatio on 1,4 prosenttia, Saksan joukkovelkakirjamarkkinat eivät kompensoi mitenkään tätä ostovoiman menetystä. Sijoitusajan täytyy olla hyvin pitkä, jotta päästäisiin positiiviseen tuottoon, mikä tarkoittaa myös isoa riskiä.

Kaikki näyttää hyvältä niin kauan kuin Saksan 10 vuoden velkakirjan (tai muiden kymmenvuotisten joukkolainojen) hinta ei laske. Mutta sekään ei ole itsestäänselvyys. Keskuspankit vähentävät velkakirjaostojaan, mikä lisää niiden tarjontaa.  Sillä voi olla suurikin vaikutus hintaan ja korkoihin.

Korkeampi inflaatio, korkeampi velkakirjojen tarjonta ja alhaisempi kysyntä eivät ainakaan lisää valtionlainojen suosiota ”riskittöminä” sijoituskohteina, varsinkaan jos niiden tuotto on luokkaa 0,3 prosenttia eli selvästi alle inflaation. Velkasijoittajilla voi olla edessään karu herääminen todellisuuteen, kun tuottovaatimukset nousevat inflaatio-odotusten tasolle.

Kirjoittaja:

Sijoitusjohtaja James Athey, Aberdeen Standard Investments

(Kääntänyt: Ile Könönen, Kaiku Helsinki)

Lisää uusi kommentti

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.