Indeksirahasto tuottaa aina paremmin kuin keskimääräinen aktiivinen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Nobel palkinnon saaja William Sharpe havaitsi vuonna 1991 tutkimuksessaan "The Arithmetic of Active Management" että keskimääräinen aktiivisesti hallinnoitu rahasto ei voi milloinkaan voittaa passiivista rahastoa. Keskimääräinen aktiivinen rahasto tai sijoittaja häviää suurempien hallinnointipalkkioiden ja suurempien kaupankäyntikulujen verran indeksirahastolle. 

Kyse on yksinkertaisesta logiikasta, joka on helppo toistaa. Oletetaan että pörssistä puolet on passiivisesti hallinoitujen indeksirahastojen hallussa ja toinen puoli aktiivisesti hallinoituja. Tällön passiivisesti hallinnoitujen rahastojen tuotto on pörssi-indeksin suuruista. Aktiivisesti hallinnoiduille rahastoille jää toinen puoli pörssistä joka on sekin silloin automaattisesti koostumukseltaan indeksin mukainen. Ja tämän seurauksena keskimääräinen aktiivinen rahasto generoi omistajilleen tuottoa joka on indeksin tuotto miinus aktiivirahaston suuremmat kulut. Sama logiikka pätee sekä korko- että osake- rahastoille.

Taitavan salkunhoitajan hallinnoima yksittäinen aktiivinen rahasto voi voittaa indeksin. Mutta yhden aktiivirahaston menestys on William Sharpe:n havainnon mukaan muilta aktiivisilta rahastoilta ja sijoittajilta pois. Kyse on nollasummapelistä.

William Sharpe:n havainnoin innoittamana alkoi indeksi ETF rahastojen eksponentiaalinen kasvu. Alan suurimmalla toimijalla Black Rock:lla on rahastoissaan pääomaa yhtä paljon kuin Euroopan pörsseissä yhteensä. Näitä rahastoja käyttävät William Sharpe:n logiikan omaksuneet eläkevakuutusyhtiöt ja yksittäiset sijoittajat. Kevyesti hallinnoiduissa indeksirahastoissa (tai käytännössä vastaavissa) ovat esimerkiksi meidän suomalaisten eläkevarat.

Kuvan lähde: Wikimedia

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.