Ilmastomuutos kaksinkertaistaa pohjois-Suomen metsien tuoton

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Metsän nettotuotto on PTT mukaan noussut tasolle 130€/ha ja Järvi- ja Lounais- Suomesta saa jopa tätäkin parempia tuottoja. Metsää tarvitaan kuitenkin noin 200 ha ennen kuin oma työ (harvennukset,...) yhdistettynä päätehakkuisiin tuottaa elannon.

Mistä kannattaa ostaa metsää? Yleensä läheltä omaa asuinpaikkaa. Metsän hinta noudattelee puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeitä (kuva oikealla) eikä metsäpalstoista saa merkittäviä paikkakunta-alennuksia.

Pohjoisen metsät hyötyvät ilmastomuutoksesta Etelä-Suomea enemmän. Lapin metsien tuotto saattaa kaksinkertaistua. Metsän hankinta on pitkäikäinen investointi ja ilmastomuutos kannattaa ottaa huomioon. 

Kantohinnat ovat viimeisten vuosien aikana nousseet kymmeniä prosentteja ja metsäkauppa käy vilkkaana. Metsänomistajien tulot ovat kasvaneet vuoden 2010 1,35 Mrd€ tasolta jo 2Mrd€ tasolle. Suomen metsät kuitenkin edelleen kasvavat enemmän kuin niitä harvennetaan ja niinpä metsämme vanhenee ja järevöityy. Suomessa onkin tätä nykyä kaikenikäistä metsää ja biodiversiteetti on rikasta.  

 

Lisää tietoa:

- metsäpalstojen hinnat: Maanmittauslaitos

- ptt ennuste: Metsäsektori / syksy 2018

 

Kuvan lähde:  MaanimittauslaitosWikimedia

 

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

"Kantohinnat ovat viimeisten vuosien aikana nousseet kymmeniä prosentteja..." Häkellyttävä tieto. Jos asiaa tarkastellaan esim. 5 vuoden takaisesta tilanteesta tähän päivään niin puun reaalihinnat (ts. puunmyyjien saamat kantohinnat) ovat pysyneet sekä Luken, että omien havaintojen mukaan ennallaan. Inflaatiokin on ollut lähellä nollaa, joten ei se euromääräinen nousukaan ole voinut olla juuri 5 prosenttia enempää. Tosin maan eri alueiden välillä on vaihtelua. Metsänomistajien tulot (eli kantorahatulot) ovat kasvaneet, mutta se selittyy enimmäkseen sillä, että hakkuiden määrät ovat nousseet vastaavana aikana noin 20 %. Artikkelissa kuvailtu järeytyminen ei näy vielä oikein missään. Tukkipuun osuus hakkuukertymästä on jatkanut valumistaan ja on jo alle puolet. Monimuotoisuus on jatkanut lehmänhäntä käyrällään eikä paremmasta ole juuri toivoa.

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Comment: 

Tiedot ovat peräisin tästä PTT kalvosarjasta:    http://www.ptt.fi/media/ennusteet/metsa/ma-s18-kalvosarja.pdf

Olet kyllä oikeassa. Puun kantohinnat (reaalihinnat) eivät ole nousseet viimeisen viiden vuoden aikana, ehkäpä päinvastoin. Mutta artikkelin väite on sekin oikean suuntainen. Nimelliset hinnat ovat PTT kalvosarjan perusteella nousseet vuodesta 2010 noin 20%.  Onko 20% kymmeniä prosentteja. No - se on sitten tulkintakysymys.

Muutamia kymmeniä vuosia sitten 100 ha omistanut oli rikas. Nyt korkeintaan varakas. On totta että metsän omistaminen on ollut joskus kitukasvuista puuhaa.  Ehkä artikkelin sävy koitti olla vähän turhan positiivinen. On hauskempaa olla positiivinen.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.