Ilmastomuutoksen vaikutukset vakuutustoimintaan ovat vähäisiä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Ilmastomuutoksen taloudelliset vaikutukset vakuutustoimintaan ja yhteiskunnan riskeihin ovat vähäisiä selviää IF vahinkovakuutusyhtiön tuloslaskelmasta. Muut riskit dominoivat ihmisten elämää ja vakuutusyhtiön tuloslaskelmaa. 

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden yleisyys, voimakkuus ja kesto muuttuvat. Suomessa riskinä ovat erityisesti laaja-alaiset kuivuudet ja tulvat. Tuuli- ja lumi- vahingot saattavat vähentyä.

Vakuutusyhtöt varautuvat laaja-alaisiin riskeihin myymällä laaja-laisia riskejä sisältävää vakuutuskantaansa ulkomaisille toimijoille ja ostavat sieltä vastavuoroisesti vakuutuskantaa. Esiemerkiksi Suomen kuivuuteen liittyviä vakuutuksia on voitu myydä Australiaan josta on vastavuoroisesti ostettu paikalliseen kuivuuteen liittyviä vakuutuksia. Tätä sanotaan jälleenvakuuttamiseksi. Ilmastomuutoksen myötä tämä riskien jakaminen lisääntyy (keltainen palkki oheisessa kuvassa kasvaa). 

Ilmastomuutoksen vaikutukset vakuutusmaksutuloihin ja kokonaisriskeihin ovat vähäisiä. Muut riskit dominoivat ihmisten elämää ja vakuutusyhtiön tuloslaskelmaa. 

Tilanne oli aiemmin huonompi. Valtio oli ennen vuotta 2016 vastuussa satovahinkokorvauksista ja toimi näiden osalta vakuutusyhtiönä. Valtiolla ei kuitenkaan ollut mekanismeja joilla laaja-alaiset riskit olisi jaettu Suomen ulkopuolelle ja vakuutustoiminnan hoito oli siksi poukkoilevaa. Hyvä puoli oli se, että valtio taksi saman vakuutuksen kaikille. Nyt viljelijä joutuu itse päättämään minkä suuruisen osan riskistä hän kantaa itse ja minkä osan antaa vakuutusyhtiön huoleksi. Viljeliöistä on tullut vastuullsempia. He ottavat nyt pienempiä riskejä kun vakuutus ei ole ilmainen ja siitä joutuu maksamaan.

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.