Ilmarinen on huolissaan sijoittajien tasapuolisemmasta verotuksesta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Hallitusneuvotteluissa on ollut esillä Sdp:n veropoliittiseen ohjelmaan sisältyvä ajatus siitä että kaikki osinkoja saavat joutuisivat maksamamaan (lähde) veroa.  Esimerkiksi ulkomaiset sijoittajat ja suomalaiset "yleishyödylliset" sijoittajat ovat tällä hetkellä osinkojen verotuksesta vapaita.

Työeläkeyhtiö Ilmarisen viestintäjohtaja Jaakko Kiander on Finanssialan blogissaan huolissaan niistä riskeistä, joita sijoittajien vähänkään tasapuolisempi verotus aiheuttaisi.

Jos ulkomaisten sijoittajien ja "yleishyödyllisten" sijoittajien osinkoihin kohdistettaisiin matala, esimerkiksi 5 prosentin lähdevero, 200 Mrd työeläkevaroihin kohdistuvan veron suuruudeksi tulisi noin 150 miljoonaa euroa vuodessa. Toisin sanoen eläkelaitosten sijoitustuotto supistuisi tällä summalla. Muutos ei ole Jaakko Kianderin mukaan merkityksetön. Työeläkemaksuja pitäisi tällä summalla nostaa tai eläkkeitä pienentää.

Jos eläkemaksuja ei nostettaisi, edellyttäisi osinkojen lähdevero Kianderin mukaan vastaavan suuruista leikkausta eläkemenoihin. Keskimäärin leikkaustarve olisi noin 0,7 prosenttia vuotuisesta eläkemenosta. Keskimääräiseen noin 20 000 euron vuosieläkkeeseen tämä tarkoittaisi 140 euron leikkausta.

Näistä syistä eläkelaitosten osinkotuottojen verottaminen ei ole Jaakko Kianderin mukaan yksinkertainen asia.

Kuvan lähde: Pixabay

Kommentit

Comment: 

Kansantalouden keskinäiset riippuvuudet siirtävät veronkorotusten vaikutuksia. Veronkorotukset leviävät korkeampana kustannustasona kaikille. Niillä nostetaan kansainvälisen kilpailun suhteen maan "yleiskustannuksia" mikä heikentää kilpailukykyä ja pitkässä juoksussa vaimentaa talouskasvua. Suomi on jo nyt korkean kustannustason maa. Saamme unohtaa budjetin tasapainottamisen ja  75% työllisyystavoitteen. Toki jälkimmäistä voi ratkaista myös pidentämällä opintoputkea mitä Rinne esittää "investointina tulevaisuuteen" ja siten selittää hyväksi velkaantumisperusteeksi.

Palkansaajaetujärjestön toimihenkilönä saatu ymmärrys kansantaloudesta on Rinteellä kovasti suppea ja siitä kohta kärsii koko kansakunta 

Comment: 

Nimi on Jaakko Kiander.

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Comment: 

Ouups. Anteeksi. Virhe on korjattu.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.