Ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointi korreloi tasapainoisen budjetin kanssa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Työllisyys on merkittävä ihmisten hyvinvoinnin osatekijä ja yhteiskunnan toiminnan indikaattori. Noin 4...5% tasolle jäävä kitkatyöttömyys on monasti osoittautunut yhteiskunnan kannalta optimaaliseksi.

Työttömyyden taso korreloi voimakkaasti vaihtotaseen vajeen (velkaantumisen) kanssa. Oheinen kartta kertoo, että Euroopassa työttömyydestä kärsivät pahimmin Kreikka, Espanja, Turkki ja Baltian maat. Siis ne, jotka takavuosina nostattivat elin- ja kustannustasoaan velkaelvytyksen avulla.

Työttöymyys (Lähde: IMF data mapper)

Kartan tiedot ovat joiltakin osin puutteelliset:

  • USA:n ja Intian työttömyysaste hipoo tätä nykyä 10% tasoa ja molemmat voitaisiin yhtä hyvin lukea ongelmamaiden joukkoon. Molempien kustannustason ja siis työttömyyden taustalla on valtion velkaantumiskehitys.
  • Baltian maat on tällä kartalla merkitty korkean työttömyyden alueeksi vaikka tilanne on siellä paranemassa. Baltianmaiden kustannustason ja korkean työttömyyden takana ei ole ollut valtioiden vaan kuluttajien ja yritysten velkaantuminen, joka nyt on sisäisen devalvaation (palkanalennusten) seurauksena korjaantunut.

Joidenkin maiden työllisyys on pysynyt hyvänä huolimatta korkeasta palkka- ja kustannus- tasosta. Esimerkiksi suuren sisämarkkinasektorin dominoima USA pystyi 90- ja 2000- luvuilla ylläpitämään korkeaa työllisyyttä vaikka vientiteollisuuden yritykset ulosliputtivat otollisempiin oloihin. Vientiteollisuuden merkitys oli USA:n taloudessa varsin pieni eikä vientiteollisuuden vaikeudet siksi levinneet koko yhteiskuntaa koskeviksi.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.