Hyvät olosuhteet vauhdittavat elpymistä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Finanssikriisissäkin maailmankauppa sukelsi hurjasti - ja elpyi

Korona on aiheuttanut syvän taantuman, jonka syvyyttä ja kestoa ei kukaan vielä tiedä. Kvartaalitasolla koko maailman bruttokansantuote sukeltaa useita prosentteja. Vuositason vaikutus on arvoitus, ja se riippuu monesta tekijästä.

Alankomaalaisen Groeningenin yliopiston tutkimuksen mukaan liki kymmenen prosentin pudotukset bruttokansantuotteesa ovat vuositasolla harvinaisia. Näin etenkin modernina aikana kehittyneissä talouksissa. Elpymiseen vaikuttavat oleellisesti taloudelliset olosuhteet.

Tutkimus löysi viimeisen 60 vuoden ajalta vain kolmetoista tapausta, jossa valtion bkt on vuositasolla laskenut yli viisi prosenttia. Syvien romahdusten toipuminen vaihtelee.

Sotien aiheuttamat lamat ovat kääntyneet yleensä voimakkaaksi pitkäkestoiseksi talouskasvuksi, jos olosuhteet sitä suosivat. Toisen maailmansodan jälkeen läntisessä Euroopassa oli se tilanne.

Kansainvälinen kauppa avattiin sodan uusimisen ehkäisemiseksi. Poliittiset järjestelmät pysyivät terveenä tai muuttuivat pääpiirteissään sellaisiksi fasismin kaaduttua. Yhdysvaltojen taloustuki auttoi jälleenrakennusta.

Epidemian tuottama tuho on vaatimatonta sotiin verrattuna. Tuotantokoneisto, hallinto ja taloussuhteet pysyvät ennallaan. Ja elvytyspaketit ovat nyt historian suurimmat.

Sukellus oli hurja myös 2009

Ongelmana ovat konkurssit, yritysten ja kansalaisten velkaantuminen sekä rajusti noussut työttömyys. Elyvytyksen teho niihin selviää aikanaan. Mutta ei maailman pitäisi muutaman kuukauden rajuunkaan shokkiin kaatua, kun menetyksiä kompensoidaan julkisella velkarahalla.

Samoilla eväillä Yhdysvallat katkaisi finanssikriisin syöksykierteen hämmästyttävän tehokkaasti. Ja tuolloisen pudotuksen syvyys tuskin oleellisesti eroaa nykyisestä. Kvartaalitasolla kasvu meni miinukselle liki kymmenen prosenttia.

Maailmankaupassa sukellus oli parikymmentä prosenttia. Joten kylmää oli kyyti tuolloinkin.

Muttei kestänyt kauan. Ja vastaliike oli hurja myös, kuten artikkelin pääkuva kertoo.

Valoisiakin uutisia jo

Kriisin kestoa joudumme edelleen arpomaan, mutta hyviä merkkejä on jo muuallakin kuin epidemiaa vastaan tehokkaammin toimineessa Aasiassa. Tanskan pääministerin mukaan maa voisi palailla arkeen jo tässä kuussa pääsiäisestä alkaen – jos epidemia talttuu viime päivien tahdilla.

Tanska aloitti kovat toimet Euroopassa ensimmäisenä, ja sikäläiset ovat myös toimineet omaehtoisesti poikkeusolojen ehdoilla. Se näyttää kannattaneen.

Suomessakin tilanne on jo hiukan parempaan päin. Epidemia leviää hitaammin.

Poikkeusoloja on purettava asteittain, mutta sitä mukaa arki palaa ilman ihmettä kohtalaisen lyhyen katkoksen jälkeen – ainakin sotiin verrattuna. Kun vain konkurssiaalto ja kansalaisten kassakriisit saadaan minimoitua.

Työttömyyspiikki suhdanteen pohjilla

Työttömyys on valitettavasti sitkaasti parantuvia taloustauteja, mutta kyllä sekin kriisien helpottaessa lähtee laskuun. Yhdysvalloissa työttömyyspiikit ovat osuneet aika tarkkaan taantumien lopputaitteeseen. Ilmiö on yleismaailmallinen.

Taantumat harmaalla palkilla – työttömyys pohjaa niiden viime vaiheessa

Työttömyys on talouden tekijöistä hitaimmin liikkuva. Sen lähtiessä alas talouskasvu ja varsinkin pörssit ovat jo vauhdissa.

Tämä on sijoittajalle tärkeä tieto. Työttömyys on ehdottomasti niin sanottu laahaava indikaattori.

Muutkin tilastot ja uutiset markkinoiden jäljessä

Hitautensa vuoksi tilastot ylipäänsä laahaavat markkinoiden jäljessä. Kun ne varmistavat elpymisen olevan käynnissä, se on jo hinnoiteltu arvopapereihin.

Finanssikriisin markkinapohjassa 2009 maaliskuussa aika tarkkaan yksitoista vuotta sitten reaalitalouden tilanne näytti yhtä lohduttomalta kuin nyt. Elvytys kuitenkin oli tehoamassa, ja pörssit reagoivat siihen paljon ennen tilastoja.

Maaliskuun taitteessa suuri osa osakkeista pohjasi kaikkialla. Uutisten ja tilastojen perusteella sitä oli mahdoton tulkita.

Molemmat olivat yhtä synkkiä kuin nyt. Sellaisina ne pysyvät tälläkin kertaa vielä siinä vaiheessa, kun talouden suunta on jo kääntynyt.

Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan artikkelista:

https://porssihaukka.fi/

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.