Huijataanko sinua pakettitarjouksilla?

 

 

Mieleen tuli vertaus, jossa lähileipomo lupaisi sinulle kuusi leipää viikossa 20 euron kiinteää viikkomaksua vastaan, paitsi jos syöt seitsemän leipää maksaa tuo seitsemäs leipä jo viisi euroa. Tämä tuntuisi tietysti hyvältä, jos lasket syöväsi kuusi leipää viikossa ja leivät maksavat neljä euroa kappaleelta. Tällöinhän pakettihinnasta tulisi selvää säästöä.
Toisaalta asia voi olla niinkin, että toisina viikkoina tuleekin syötyä vain kaksi leipää, jolloin niiden kappalehinnaksi tuleekin pakettitarjouksessa kymmenen euroa, sillä tarjolla olleet, mutta syömättä jääneitä neljä leipää ei todellisuudessa voi mitenkään laskea hyödyksi.

Wikipedia

Taitaakin loppujen lopuksi olla niin, että operaattoreiden viehtymys puheaikapakettien myymiseen perustuu siihen, että ihmisellä on vahva taipumus varmistaa, ettei paketti vain missään tapauksessa ole liian pieni, eikä suurin osa asiakkaista koskaan käytä edes suurinta osaa pakettinsa mahdollistamista minuuteista. Tällöin heidän todellisuudessa käyttämiensä minuuttien hinta voikin olla jopa korkeampi kuin ilman pakettia.
Paketit toki sopivat niille ihmisille, jotka oikeasti jaksavat laskea puhelimensa käyttöä ja seurata laskujensa kehitystä, mutta pahaa pelkään, että tähän joukkoon todellisuudessa lukeutuu surkean pieni vähemmistö ihmisistä.

Matkapuheluiden hinnoittelu on nykyisen ylipäätään sellainen viidakko, että normaali ihminen ei yksinkertaisesti jaksa laskea ja etsiä edullisinta tapaa, vaan eteenpäin mennään lähinnä perinteen, sattuman ja perstuntuman avulla.
Kilpailutilanne muuttuu viikottain ja liittymien sorvaavat keksivät koko ajan uusia tapoja yhdistellä ’ilmaisia’ minuutteja, pakettihintoja, laitteiden osamaksuja ja datan käyttöä mitä merkillisemmiksi yhdistelmiksi.
Erityisesti tuo data saattaa tuottaa yllätyksiä, sillä nyt näyttää siltä, että jos ei ole todella tarkkana, joutuu mobiili-datan käytöstä herkästi maksamaan jopa paljon enemmän kuin puheluista.

Olen itse katsellut sillä silmällä tabletti-tietokoneita ja innostuin, kun suuri operaattori tarjosi kiinalaista halpatablettia huikea halvalta tuntuvalla kuukausimaksulla. Kun tarjousta tutki enemmän selvisikin, että kyse olisi ollut vain laitteen osamaksusta ja datayhteydestä olisi joutunut maksamaan yhtä paljon lisää, eikä tabletin kaltaisella laitteella tee oikeastaan mitään ilman koko ajan päällä olevaa yhteyttä ulkomaailmaan.
Myös uudet älypuhelimet ovat käytännössä virattomia ilman datayhteyttä. Tärkein asia sellaista hankkiessa onkin nyt kysyä myyjältä mitä datayhteys maksaa, sillä itse asiassa vasta sen hinta ratkaisee oletko oikeasti tekemässä itsesi vai operaattorin kannalta hyvää kauppaa.

Kaikesta huolimatta, oikein hyvää joulua tämänkin palstan lukijoille!

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On