Historia ja sijoittaminen

Käyttäjän J.Vahe kuva

Kommentoin hiukan laajemmin mainittua aihetta.

Talouden muutosvauhti on siksi nopeaa, etten tosiaankaan usko, että esim. 5 tai 10 v takaisten tilinpäätöstietojen läpikäyminen paljonkaan selvittäisi yhtiön pysyvää kilpailuetua eli vallihautaa.

Esim. kotoinen Sonera muuttui maailmanvalloittajaksi, josta palasi häntä koipien välissä Ruotsiin, Nokia koki valtavan muutoksen sekatavaratalosta lopuksi pelkäksi kännykäntuottajaksi, jotka nekin myi ja palasi takaisin aiemmin myymiinsä verkkoihin. SKOP kohosi hiljaisuudesta nopeaan uhoon ja tuhoon. Samanlaisia esimerkkejä on vaikka kuinka.

Sen sijaan kiinnittäisin huomioita erääseen rakenteellisen seikkaan. Tietojärjestelmät ovat kaikkien huulilla. Vaikka menestystä on tullutkin Suomeen takapakkien lisäksi, realiteetti on, että niitten parissa puuhaa koko maailma. Uutena pahana kilpailijana pitäisin Intiaa. Siellä osataan englantia, demografia on kunnossa ja palkat alhaisia.

Sen sijaan metsäteollisuudessa Suomi on ollut merkittävä jo 150 v. Kaiken lisäksi pohjoista havupuuta ei ihan niin paljon ole käytössä kuin joskus luullaan. Venäjällä ja Kanadassa on puuta, muttei liikenneyhteyksiä ja niitten vienti suuntautuu muualle kuin EU:hun.

Painopaperin kuolemasta on puhuttu 20 v. Jopa sen osalta tilanne on monipiippuinen. Elintason kasvaessa varaa on kaikkeen, jopa turhaan painopaperiin. Ikääntyvä väestö pitää printtimediasta ja alan lasku on hidasta. Sitä ei mitenkään voi verrata siihen, kun Sonera osti UMTS-oikeuksia ja Elop haukkui firmansa tuotteet. Silloin romahdus tuli viikoissa, kun printtimedialle sitä ei ole tullut edes vuosikymmeniin.

Kuitenkin metsäalan tulevaisuus on toki muualla. Verkkokauppa lisää pakkausten määrää ja kohoava elintaso hygieniatuotteita, vaippoja, terveyssiteitä, wc- ja talouspaperia.

Kirjoittamassani Paavo Talvelan biografiassa kerrotaan, miten kenraali toimi sodan jälkeen Convertan tj:na. Paperin ja kartongin jatkojalostaminen koki sodanjälkeisessä pula-ajassa oman buuminsa, kunnes pahviset matkalaukut yms. korvattiin paljon hienommilla muovituotteilla. Kuten olemme lukeneet, muoviin on alettu suhtautua aiheellisesti yhä kriittisemmin, joten kartongilla on sitenkin tulevaisuutta.

Lopuksi puumassassa on runsaasti lupaavalta vaikuttavia kehitysmahdollisuuksia, joita mediaan ilmestyy aika ajoin, esim.

Omistan olennaisesti metsäteollisuutta, eniten Storaa, mutta pienempiä sijoituksia on n. 10 firmaan, pakkausala ml.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.