Helsingin pörssin suurilla vientiyrityksillä ei vielä hätää

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Nykyinen talouskriisi iskee myös suuriin suomalaisiin vientiyrityksiin, mutta monella niistä on mahdollisuudet selviytyä paremmin kuin kilpailijoillaan. Yksi syy tähän löytyy vahvoista taseista, jotka auttavat kestämään paremmin nykyistä alamäkeä ja sen jatkumista. Vielä on aikaista puhua täsmällisistä vaikutuksista, mutta joitakin arvioita voi tehdä. Paremmin tilanne nähdään noin vuoden päästä. Kirjoituksen tarkastelu on pinnallinen eikä mene yksityiskohtiin yksittäisten yritysten kohdalla. Tarkoituksena on enemmän arvioida yritysten keskimääräistä kykyä selvitä nykykriisistä.

 

Vientiyritysten suuruuden olen määrittänyt perstuntumalla katsomatta juurikaan liikevaihtoja ennen vertailuun otettujen yritysten valintaa. Olen valinnut katsaukseen vain minua kiinnostavat suuret vientiyritykset. Lähteenä olen käyttänyt yritysten osavuosikatsauksia ja Kauppalehden pörssisivuja. Aloitan tarkastelun katsomalla prosentuaalisia muutoksia liikevaihtojen ja liikevoittojen osalta vuoden 2019 kolmen ensimmäisen kvartaalin lukemiin verrattuna.

 

Ahlström-Munksjö -9.9% ja +4.3%

Cargotec -10% ja -27%

Huhtamäki -1% ja 5% (oikaistu liikevoitto)

Kemira -9% ja -0.5%

Kone +0.3% ja 0.0% (oikaistu liikevoitto)

Konecranes -6.3% ja -24%, ilman uudelleenjärjestelykustannuksia

Metsä Board ja -2.5% ja +7.8%

Neste -26% ja -12.3%

Nokian Renkaat -18.9% ja -52.2%

Stora Enso -16.3% ja -39.4%

UPM -18% ja -34%

Valmet +5% ja +7%

Wärtsilä -3% ja -32%

 

Liikevaihdot eivät ole pienentyneet läheskään kaikilla yrityksillä, mutta esimerkiksi Valmetin saatujen tilausten pienentyminen ei vielä näkynyt liikevaihdossa. Tilanne tulee huonontumaan vielä ainakin puoli vuotta, mutta sitä pidemmälle en uskalla ennustaa.Yksi huomionarvoinen asia on, että yksikään yrityksistä ei tehnyt tappiota koronakriisin ensimmäisten kolmen kvartaalin aikana, joten niiden liiketoiminnat ovat toistaiseksi pärjänneet koronakriisistä huolimatta vähintään kohtuullisesti. Kaikkien vientiyritysten liiketoiminnat eivät kulje käsi kädessä samoissa sykleissä, joten yrityksiä ei kannata verrata yksi yhteen toistensa kanssa. Kaikki yritykset eivät myöskään toimi samoilla maantieteellisillä markkinoilla mikä vaikuttaa myös niiden myyntiin ja tuloksiin eri tavoin.

 

Nassim Talebin mukaan yritys on haavoittuva mitä nopeammin sen liikevoitto tippuu liikevaihdon laskun myötä. Niinsanottu Talebin vakio saadaan jakamalla liikevoiton laskuprosentti liikevaihdon laskuprosentilla. Talebin mukaan vakion pitäisi olla alle 1. Tähän pääsevät Metsä Board, Kemira, Ahlström-Munksjö, Huhtamäki, Neste, ja Valmet. Huonoiten pärjäävät Wärtsilä, Stora, UPM, Nokian Renkaat, Konecranes ja Cargotec. Mitä pidempään ja syvemmälle viimeksimainittujen yritysten liikevaihdon lasku suuntautuu sitä vaikeammaksi niiden selviäminen käy. Mikään yrityksistä ei ole kaatumassa vielä pitkään aikaan, koska ne ovat liikevaihdon laskusta huolimatta ainakin vielä voitollisia. Tilanne varmasti huononee seuraavan vuoden aikana ja jokin yrityksistä voi tehdä tappioita. Vahvimmat kandidaatit löytyvät yrityksistä, joiden Talebin vakio on heikko. Lisäksi pitää ottaa huomioon taseiden vahvuus, joihin seuraavaksi.

 

Seuraavasta listasta näkyy taseiden tilanne nettovelkaantumis- ja omavaraisuusasteiden tilanne vuoden 2020 kolmannen kvartaalin lopussa ja suluista löytyvät lukemat ennen kriisin alkua vuoden 2019 lopussa.

 

Ahlström-Munksjö 68.9% (71.8%) ja 36.8% (38.5%)

Cargotec 65.8% (54.2%) ja 35.3% (36.4%)

Huhtamäki 65% (63%) ja 37.4% (39.8%)

Kemira 64% (66%) ja 55% (43%)

Kone -59.4% (-48.6%) ja 42.2% (46.5%)

Konecranes 61.5% (52.6%) ja 32.8% (35.4%)

Metsä Board 21% (23%) ja 59% (59%)

Neste 4.5% (-3.3%) ja 66.4% (60.8%)

Nokian Renkaat 18.5% (2.3%) ja 66.4% (75.9%)

Stora Enso 42%(43%) ja 48% (49.3%)

UPM 1% (-4%) ja 68.4% (69.2%)

Valmet 18% (-9%) ja 38% (41%)

Wärtsilä 33% (0.3%) ja 36% (40.8%)

 

Tasearvot ovat monella yrityksellä heikentyneet, mutta suurimmalla osalla maltillisesti ja joillakin myös parantuneet. Nämä luvut eivät ole aukottomia, mutta ne kertovat ettei yhdelläkään suurista Helsingin pörssin vientiyrityksistä ole tällä hetkellä suurta hätää. Vasta mahdollisten tappioiden myötä voivat tilanteet muuttua. Osinkojenmaksukyky voi useammalla yrityksellä olla huonontunut ensi keväänä tulosten jäädessä ainakin seuraavan puolen vuoden aikana vaisummiksi. Konkurssiuhkaa ei varmaan monelle yritykselle tule vielä seuraavan vuoden aikana, mutta tilanne voi muuttua mikäli koronakriisi jatkuu useita vuosia.

 

Näen nykykriisin usealle suomalaiselle yritykselle mahdollisuutena parantaa markkinaosuuttaan ja tulostaan pidemmällä tähtäimellä. Heikkotaseiset ja tappiolliset kilpailijat kokevat luonnollisen poistuman vaikeina aikoina tai joutuvat vähintään myymään muille kelpaavia liiketoimintoja mikä parantaa vahvojen yritysten edellytyksiä kasvattaa liiketoimintaa ja voittoja. Vahvat yritykset, joiden tase on kunnossa pärjäävät myös ensi vuonna ja sitä seuraavina vuosina.

 

-Tommi T

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Moi, löytyisikö netistä enemmän tuosta Talebin vakiosta? Yritin etsiä mutta en löytänyt. Missä kirjassaan käsitellyt asiaa?

Kiitos mielenkiintoista artikkeleista.

yt. ytp

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Taleb ei taida suoraan kutsua ilmiötä vakiokseen, mutta ilmiö löytyy useastakin hänen kirjastaan. Kirjassa Antifragility hän kertoo kuinka shokinkestävät esineet, ilmiöt ja yritykset vahvistuvat shokkien myötä kun taas hauraat esineet, ilmiöt ja yritykset eivät kestä shokkeja. Haurailla pienetkin shokit tekevät pahoja vahinkoja. Voit etsiä tietoa hakusanoilla Taleb, Convexity tai Antifragility.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.