Heittääkä tuottoennusteilla kuikkaa!

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Taloudellisten analyysien pitäisi olla järkiperäisiä ja erittäin tieteellisiäkin, mutta sitä on vaikea uskoa jälleen kerran viime kuukausien käänteiden perusteella. Vielä syyskuussa ennusteet ja arviot eivät nähneet sijoittajien tulevaisuudessa huolen häivää. Sitten markkinat rysähtivät kuten ne muutaman vuoden välein tekevät, ja yhtäkkiä myös pitkän aikavälin ennusteet on rukattu uusiksi.

Kun muutama kuukausi sitten vähän minkä tahansa omaisuusluokan mutta varsinkin osakkeiden tuotto-odotukset olivat ruusuiset, nyt samoille instrumenteille povataan laihoja tuottoja jopa seuraavaksi vuosikymmeneksi. Se on yksinkertaisesti absurdia.

Vuosi sitten vähän kaikkia osakemarkkinoita riivasi suhdannehuippujen ikuiseen tapaan kuplahinnoittelu, ja se koski ennen kaikkea syklisiä ja trendikkäitä yhtiöitä kuten aina vastaavassa tilanteessa. Nyt, kun kupla on pääosin puhjennut ja täysin ennakoitava laskusuhdanne painaa päälle aivan normaalissa syklisessä aikataulussa, osakkeiden pitkän aikavälin tuotoille onkin tiedossa ankeat ajat, ja riskit niissä korkeat.

Tämä edustaa riskien raakaa väärinymmärrystä ja fiilispohjaista analyysia. Kun markkinat ovat tapansa mukaan säikytelleet analyytikot housut nilkoissa, reivaavat he nyt pitkän aikavälin ennusteitaankin uuteen pessimistiseen uskoon – ikään kuin suhdannevaihteluissa mitään uutta tai merkillistä olisi.

Muun muassa Yhdysvaltoihin povattu ja Trumpin lupaama luokkaa neljän prosentin tauoton talouskasvu oli alunperin jo huuhaata. Mikään taloushistoriassa ei puhu sen puolesta kehittyneessä taloudessa. Veroalennukset ja muu elvytys eivät mittaansa enempää vaikuta, ja varsinkaan kun se tehdään valmiiksi kuumassa suhdanteeessa.

Trump kuten kukaan muukaan poliitikko tai instituutio kuten keskuspankit eivät kykene ihmeisiin. Kansantalous ja yritysten tulokset eivät ole ennenkään kasvaneet rajattomasti notkahtamatta välillä. Miten se olisi muuksi muuttunut. Ei tarvitse kuin vilkaista Yhdysvaltojen kansantuotteen käyrää, niin ymmärtää talouskasvun ailahtelujen olevan ylihistoriallinen normi.

https://tradingeconomics.com/united-states/gdp-growth

Ja se pätee toiseen suuntaa yhtä lailla. Laihaa kasvua seuraa tukeva kasvu. Investointihalukkuus, joka on talouskasvun keskeinen moottori, palaa taas vaisun kauden jälkeen. Siihen on vaikutuksensa rahapolitiikalla, mutta muillakin tekijöillä. Voimakkaat investointisyklit itsessään jo johtavat investointien laantumiseen, aivan kuten kukaan ei voi syödä kerralla mittaansa enempää.

Mutta laskusuhdanteen pohjassa apeat fiilikset hallitsevat olevinaan rationaalisia analyysejakin. Kun näyttää pahalta niin sen mukaan asettuvat ennusteetkin. Aivan samat olivat sävelet 2016, 2012, 2009…

Tuolloinkin olivat pitkän aikavälin ennusteet kovasti pessimistisiä. Velkasyklit olivat kääntyneet taloutta vastaan vuosiksi tai vuosikymmeniksi, Kiinan romahduksesta tuli lopultakin totta, raaka-aineita tuottavien maiden konkurssit vetävät mukaansa teollisuusmaat…

Syytkin ovat siis joka kerta jokseenkin samat. Esimerkiksi Kiinan romahdusta on povattu niin kauan kuin olen taloutta seurannut, käytännössä siitä asti kun Denx Xiaoping aloitti talousuudistukset 1980-luvun alussa. Maailmanlopun ennusteet haudataan aina noususuhdanteessa ja kaivetaan ylös laskusuhdanteessa. Joka kerta ne ovat yhtä pahasti pielessä.

Kolme vuotta sitten tilanne oli aivan identtinen kuin nyt. Markkinat olivat sujutelleet alas keväästä asti, paniikki yltyi, ja tavan mukaan sen keskiössä oli yllätys yllätys Kiina. Ainoa todella fundamentaalinen ero on Trump kauppasotineen. Enkä sitä sinänsä vähättele, mutta Kiinan kykyä selvitä ongelmistaan on aina ylenkatsottu länsimaissa.

Ensinnäkin Yhdysvaltojen talouden sakkaaminen – joka on markkinoiden perusteella jo päivänselvää – pakottaa Trumpin hakemaan sopua Kiinan kanssa. Molempien maiden johto tarvitsee terveen talouden suosionsa pitääkseen. Republikaanien otettua takkiinsa välivaaleissa Trumpkin tietää suosionsa jo heiluvan pahasti riskirajoilla.

Kova taantuma heivaa Trumpin Valkoisesta talosta. Meksikon hirviaita ei siinä paljoa auta. Sama on tilanne toki pääpiirteissään Pekingissäkin. Joten ei umpikuja ikuisesti kestä.

Toiseksi, Kiinalla on valtava elvytysvara. Siten se selvisi myös finanssikriisin hurjasta sukelluksesta ällistyttävän tehokkaasti, vaikka sitä käytännössä kaikki analyytikot pitivät mahdottomana Kiinan vientivetoisen talouden rakenteen vuoksi. Eikä tilanne ole edelleenkään likikään yhtä hurja kuin tuolloin, kun teollisuusmaiden kysyntä rysähti kiviseinään 2008 syksyllä rahamarkkinoiden jäätyessä täydellisesti.

Sama pätee minun mielestäni kaikkiin muihinkin keskeiseksi katsottuihin ongelmiin. Kuten Björn Wahlroos totesi muutama päivä sitten Mandatum Life -lehdessä, pankkijärjestelmä on yleensä ottaen hyvässä kunnossa toisin kuin kymmenen vuotta sitten, eikä myrkyllisiä omistusluokkia ole näköpiirissä. Kauppasodan ohella tilanne ei ole yhtään sen kummempi kuin muissa tavanomaisissa laskusuhdanteissa.

https://www.mandatumlife.fi/life-journal/artikkeli/-/article/wahlroos-varoittaa-kuolleen-kissan-pompusta

Wahlroosin markkinanäkemystä en sellaisenaan allekirjoita, mutta siitä enemmän viikonlopun markkinakatsauksessa. Se onkin viimeisiä lajissaan Piksussa.

Sijoitussivustoni nimen tosin joudun vaihtamaan, koska se olikin varattu toiselle yhtiölle, kaupparekisterin tiedostot olivat vain siltä osin puutteelliset. No, sen ei pitäisi tahtia muuten haitata.

 

Kommentit

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Tuli tuplana sori, poistaisiko toimitus toisen.

Käyttäjän Piksu kuva

Comment: 

OK- Hoidettu

Comment: 

"Wahlroosin markkinanäkemystä en sellaisenaan allekirjoita..."

Tulkitsen tämän niin, että näet pohjakosketuksen tapahtuneen viime joulukuussa ja tästä eteenpäin on suunta ylöspäin.

Näin vaikuttaisi minunkin mielestäni olevan. Todennäköisyys uusiin pohjiin alkaa olla melko heikko. Nousu on ollut melko voimakasta kun ainakin S&P 500 kolkuttaa jo lokakuun pohjia.

Comment: 

Droppi lienee jonkin sortinen vielä kohta muuten nousuun kohtapuoleen

Comment: 

Ei tainnut tällä kertaa ihan niin tarkasti onnistua.

Comment: 

Pohjat saattoivat olla jouluna, muttei välttämättä. Kyllä tässä alaskin vielä tullaan. Sitä on vaikea tietää ennalta, menevätkö pohjat puhki siinä trendissä, ehkä, ehkä ei. 

 

Käyttäjän mikko kuva

Comment: 

Sorry, hiukan asian vierestä, mutta kiinnostaisi kovasti tietää mitä tuossa sivuston nimiasiassa tapahtui. Eli katsoit PRH:n nimipalvelusta eikä siinä ilmennyt ongelmaa? Mistä sitten sait tiedon, että nimessä onkin ongelma?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.