Harmaa talous on Suomessa pientä, noin 0,3....2%

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomen Pankin / Kari Takala selvitys harmaasta taloudesta antaa kattavan yleiskuvan.

Tyypillisintä harmaata taloutta on toiminta, jossa yritys (tai yksityishenkilö) tekee lisäarvoa yhteiskunnalle, mutta ottaa osan maksuista ilman kuittia ja maksaa myös työntekijöille korvauksia ohi kirjanpidon. Yhteiskunnalta jää saamatta veroluonteiset maksut. Lisäksi alan kilpailu vääristyy kun jotkin toimijat pystyvät muita edullisempaan kulurakenteeseen.

Houkutus harmaaseen toimintaan on suurta. Yritys maksaa työntekijälle 1200€/kk kuititta ja olettaa että työntekijä lisää tulojaan nostamalla työttömän peruspäivärahan ja asumistuen. Työnantajan ei tarvitse maksaa eläkevakuutusmaksuja eikä muitakaan sivukuluja. Yritys säästää palkkakuluissa suurin piirtein 70% ja työntekijäkin on tyytyväinen saadessaan tuottavaa työtä.

Suomen Pankin selvityksen mukaan harmaa talous on Suomessa pientä ja on edelleen pienentymässä. Riippuen siitä miten arvointia tehdään saadaan harmaan talouden osuudeksi palkkasummasta ja/tai bruttokansantuotteesta noin 0,3....2 %.

Kansalaispalkka kitkisi tehokkaasti harmaata taloutta. Työnantaja voisi maksaa pienempää lisäarvoa tuottaville työntekijöille pienempää palkkaa ilman että nämä menettävät heti työttömyysetuutensa ja elämisen edellytykset. Hieman verkkaisemmin työskenteleväkin löytäisi töitä ja voisivat rakentaa elämäänsä ja saada työntekijänä arvostusta ilman, että työtä tarvitsee tehdä harmaasti. Ei olisi niin polttavaa yhteiskunnallista tarvetta harmaaseen talouteen kuin nyt. 

Harmaan talouden piirissä on myös todellista rikollista toimintaa kuten huumekauppaa tai varastetun tavaran kauppaa. Lisäksi on sellaista toimintaa kuten seksikauppaa, jota eivät asiakkaat eikä työntekijä halua julkiseksi. On myös kaikenlaista naapuriapua. Tämän tyyppistä harmaata taloutta on vaikea saada avoimen talouden piiriin ja siksi harmaata taloutta ei saada ehkä koskaan kokonaan pois.

On mielenkiintoista nähdä miten harmaata taloutta syntyy nettiin ja missä määrin. Tällä hetkellä Paypal maksuilla hoidetaan pienten nettikauppojen harmaita maksuja (paypal on aivan laillinen maksuväline ja sitä käyttetään pääosin laillisiin tarkoituksiin). Suurempia harmaita summia siirretään esimerkiksi bitcoin valuutassa.  On käynnissä mielenkiintoinen kehitys. Näyttäisi siltä, että valvonta ulottaa katseensa yhä kauemmas ja harmaille toimijoille jää yhä vähemmän tilaa.

Euroopan keskuspankin muistio käteisestä verkkorahasta antoi mielenkiintoisen vaihtoehdon. Siinä ehdotettiin että EU alueelle luotaisiin sähköinen käteinen euromääräinen raha, joka voisi olla anonyymiä (bitcoin tyylistä).  Tämä mahdollistaisi pienimuotoisen harmaan talouden jatkumisen vielä verkkoaikaudellakin. Saapa nähdä miten käy ja miten tämä hanke etenee.

Kuvan lähdeGeorge Soros / Open society foundation

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.