Hallitustyöskentelyä

Käyttäjän J.Vahe kuva

Lienee tunnettua, miten Siilasmaa kirjassaan kuvaa Ollilan hallitustyöskentelyä. Vieressä istui tuleva taloustieteen nobelisti, mutta Ollila itse selosti maailmantalouden kulloistakin tilaa, asiaa joka saattoi hallitukselle olla jo valmiiksikin hivenen tuttu.

Asetelma tuo ikävästi mieleen oheisen kuvan. Mannerheim oli sitä mieltä, että puolustusneuvostossa oli vain hän puheenjohtajana sekä joku rivijäsen hänen alaisenaan korostamassa puheenjohtajan asemaa. Kun muut, koulutetummat jäsenet, esim. kl. Öhquist, halusivat keskustella, Mannerheim piti tilannetta outona.

Kohtuuden nimissä on toki sanottava, ettei Mannerheim ollut lähtökohdiltaan mikään demokraatti, vaan Louhisaaressa syntynyt vapaaherra ja tsaarin kenraali. On vain outoa, miten Mannerheim on pysynyt suom. yritysjohtajien esikuvana monia vuosikymmeniä. 

Dosentti Touko Perko julkaisi keväällä 2018 kirjan ”Haastaja Saksasta 1918 – von der Goltz ja Mannerheim”. Koska olen joskus Perkoa hiukan tuntenutkin, rohkenen väittää, että häntä on ehkä itseäänkin yllättänyt saksalaisten korkeitten upseerien paljon Mannerheimia suurempi taito delegoida tehtäviä itsenäisesti toimiville alaisilleen.

Aina ei tosin saksalainenkaan kone toiminut. Isäni Jouko Vahe palveli 1941 suomalaisessa rykmentissä JR 53:ssa, joka pääsi paljon pidemmälle kohti Muurmannin rataa kuin Suurvalta -Saksan kaksi armeijakuntaa.

Isäni rooli noissa tapahtumissa oli tietysti vain sellainen, mikä sotamiehillä on, mutta hänen sotatietään – ja sen yhteyttä laajempiin kuvioihin, käsittelen tuossa yhteydessä.

 

 

Kommentit

Comment: 

jv

'Isäni rooli noissa tapahtumissa oli tietysti vain sellainen, mikä sotamiehillä on, mutta hänen sotatietään – ja sen yhteyttä laajempiin kuvioihin, käsittelen tuossa yhteydessä

Ja minä tässä: http://hikkaj.blogspot.com/2018/12/kiestingissa-taistelivat-muutkin-kuin.html

Asiaa. Kerrankin myös minulta.

hj

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.