Goldman Sachsin suositukset jälkijunassa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Huono startti, kehno sijoitus

Sijoittajapalvelu, jollainen Piksukin tavallaan on, ei voi pärjätä ilman itsenäisyyttä. Se pätee puitteiltaan vaatimattomimpiinkin palveluihin, jos ne ovat tuottaakseen lisäarvoa asiakkailleen, toimikoon palvelu asiakasmaksujen tai mainostulojen varassa.

Minun on mahdoton ymmärtää sijoittajille suunnattuja sivustoja, joiden keskeistä sisältöä ovat muiden vihjeiden ja suositusten toistaminen. On täysin hyödytöntä vatkuttaa kauan varsinaisen vihjeen ilmestymisen jälkeen, että se ja tämä analyysitalo antoi ostosuosituksen osakkeelle x ja y.

Näin jo siksi, että tarkkaan seurattujen analyysitalojen suositukset jaetaan ensin asiakkaille, kuten tietysti asiaan kuuluu. Jos ja yleensä kun vinkkaajat ovat tarkkaan seurattuja, vaikuttavat niiden suositusmuutokset pörssikursseihin, usein voimakkaasti.

Jälkijunan viimeisessä vaunussa tällaisista vihjeistä jää varmasti vain luu käteen. Varsinkin, jos kyse on suhteellisen usein muuttuvista suosituksista. Ja sellaisiahan analyysitalot mieluusti harrastavat, koska se on oleellinen osa niiden ansaintalogiikkaa.

Turha intoilla nousun jo syötyä itsensä

Sijoitusanalyytikot ovat usein myös hyvin laumasieluista ja konsensushakuista väkeä, jotka eivät uskalla tehdä rohkeita ratkaisuja. He tapaavat pantata hyvienkin yhtiöiden suosituksia, jos niiden pörssikurssit ovat pitkässä matalapaineessa. Pelkona on asiakkaiden kiukku, jos suositukset eivät tuota pikavoittoja jo muutaman viikon tai ainakin kuukauden sisällä.

Niinpä valtaosa analyytikoista kyttää nousevia osakkeita - kuten tekee toki yleensäkin sijoittajien enemmistö. Se voi kuulostaa hyvältä strategialta, mutta johtaa ylihintaisten ja pidemmän nousupotentiaalinsa jo menettäneiden osakkeiden poimimiseen.

Ja sen seurauksena pitkän aikavälin tuotot jäävät vaisuiksi, koska ne nousevat osakkeet lopettavatkin sen nousunsa paljon oletettua aiemmin. Nousu on jo syönyt oleellisin osin itsensä.

Itse en anna käytännössä koskaan painoa ulkopuolisille arvioille, vaikka ne saattavat kiinnostaa tai parhaassa tapauksessa kohdistaa huomion aiemmin tuntemattomaan tai ainakin omassa näkökentässä paitsioon jääneeseen yhtiöön. Arviot on kuitenkin tehtävä aina ja vain omin nokkinensa.

Amgen ja UNH jo kaukana ihannepaikasta

Lähtökohdan etu havainnollistui analyysitaloista arvovaltaisimpiin kuuluvan Goldman Sachsin nostaessa ydinsuosituksiinsa kolme terveydenhuoltoalan yhtiötä, joista kaksi on ollut Pörssihaukan suositusyhtiöitä jo reilusti ennen viime kuukausina koettua rajua kurssinousua. Kyseessä ovat Amgen ja United Health Group.

Ensin mainittu nousi Pörssihaukan suosituksiin pari viikkoa sivuston avaamisen jälkeen, kun sen laskumarkkinassa ollut osakekurssi pyöri 180 dollarin nurkilla. Uniten Health Group nousi suosituslistalle toukokuun alussa saaden useita suosituksia sitä mukaa, kun tuolloin sekin vielä laskumarkkinassa sujutellut osake kävi alimmillaan 220 dollarissa.

Goldmanin innostus yhtiöistä oli pahasti jälkijättöistä, koska takana oli jo raju kurssiralli lyhyessä ajassa - vaikka yhtiöt yhtä laadukkaita toki ovat nyt kuin ennen rallia. Pörssihaukassa ne ovat saaneet jo jonkin aikaa odota-suosituksen.

Goldman antaa Amgenille tavoitehinnaksi 270 dollaria ja UNH:lle 330 dollaria. Näkemystä en kummemmin riitauta, koska en itse määrittele tavoitehintoja. Mielestäni ne ovat sijoittajille tyrkytettävää huumetta, josta ei ole kuin haittaa. 

Kyllä tavoitehinnat varmasti aikanaan toteutuvat näiden osakkeiden kohdalla. Toinen asia, koska ja millaisten kurssiliikkeiden jälkeen.

Hurja ralli takana, huono tuotto edessä

Vuosien takaisesta kokemuksesta voin vilpittömin mielin sanoa, että tarkkaan seurattujen isojen analyysitalojen vihjeiden perässä ravaamalla piensijoittaja ei voi pärjätä ainakaan erityisen hyvin. Väite nostaa yleensä vastalauseiden myrskyn, mutta vaikkapa kyseisten osakkeiden kohdalla ostoajankohta on auttamatta jos ei huono niin varmasti jo kaukana optimaalisesta.

Sen tietysti kertoo jo takana oleva hurja ralli. Jollaisia kuitenkin herkästi pidetään ostosignaaleina. Mutta ihmekö tuo, kun niin tekevät kunnianarvoisat instituutiotkin, kuten nyt Goldman.

Omaa näkemystä Amgenista ja UNH:sta hintoineen Goldmanin arvio ei mitenkään muuta. Toki laajasti seuratun analyysitalon suositukset varmasti edesauttavat rallia, joten kiitos vain.

Itse en koskaan koske ylikuumentuneisiin osakkeisiin, mutta pikavoittoja niistä on toki mukava lunastaa. Tosin sen kanssa sietää olla varovainen - rallit kun voivat jatkua olettamaansa kauemmin.

Tuloksentekokyvyllä aina rajansa

Goldman- anekdootti, joita näkee jatkuvalla syötöllä, kertoo paljon analyysitalojen mentaliteetista. On tyypillistä, että Amgenin Ja UNH:n kaltaiset vuodesta toiseen laadukkaat yhtiöt herättävät niissä kunnon kiinnostuksen vasta laskumarkkinan jäätyä jo kirkkaasti taakse.

Kun kurssit ravaavat tukka putkella ylös, on niitä on olevinaan turvallista vinkkailla. Ei ole.

Kyseisten kuten yleensä osakkeiden liikkeissä on raja-arvonsa. Ne nousevat aikansa, sitten laskevat. Huono startti tietää kehnoa sijoitusta.

Amgen ja UNH ovat hienoja yhtiöitä, mutta ei niiden tuloksentekokyky ilman ihmettä ole viime vuosia kummemmaksi muuttunut - vaikka sellaista analyytikot halukkaasti runoilevat ylös jo kirmanneiden osakkeiden suosituksia rustatessaan.

Raja-arvon täyttyessä osake taantuu tai laskee. Toki kyseisten osakkeiden nousuputki jatkuneekin vielä hyvän aikaa, koska vastahan se alkoi. Mutta ihanteellinen ostopaikka, josta ne todelliset tilit tehdään, on jo kaukana takana.

Ja vain ne tunnistamalla voi pärjätä keskimääräistä paremmin. Ei toisten perässä juoksemalla.

Juttu on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan vapaasti luettavasta materiaalista. 

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.