Fuusiovoimaa rakennetaan Euroopan johdolla

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Ranskassa sijaitsevalla kansainvälisellä fuusioenergian ITER-koelaitoksella ollaan aloitettu 35 vuoden suunnitteluvaiheen jälkeen täysimittaiset rakennustyöt. Laitoksen rakentamiseen osallistuu 35 maata, mukaan lukien 29 EU-maata, Venäjä, Yhdysvallat, Intia, Kiina, Japani ja Etelä-Korea. Reaktori on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2025, jolloin myös ensimmäisen plasmaerän odotetaan valmistuvan. Projektin aloittamisesta on silloin kulunut 43 vuotta.

ITER on maailman ensimmäinen kokeellinen lämpöydinreaktori. Sen tarkoituksena on osoittaa tieteelliset ja tekniset edellytykset fuusioenergian tuottamiseen rauhanomaisiin tarkoituksiin. Tavoitteena on, että ITER tuottaa kymmenen kertaa enemmän energiaa, kuin sen reaktion ylläpitoon kuluu. Yhteistyö merkitsee hankkeeseen osallistuville maille merkittäviä kustannussäästöjä. Suomi osallistuu ITER-projektiin VTT:llä ja eri yliopistoissa tehtävällä tutkimustyöllä.

Iter on tärkeä myös venäjälle ja Rosatomille

Venäjän ydinteknologiayhtiö Rosatomin pääjohtaja Aleksei Likhachev vieraili laitostyömaalla ITER-organisaation pääjohtaja Bernard Bigotin kutsusta 11.9.2017. Likhachevin mukaan fuusiovoiman tutkiminen avaa tieteelle ja ihmiskunnalle valtavia mahdollisuuksia. ITER-projektin peruskonsepti tokamak-reaktori on kehitetty Venäjällä ja maa on myös ITER-hankkeessa mukana aivan etulinjassa.

ITER-projektissa venäläisyritykset vastaavat yli 25 järjestelmästä, mm. suprajohteista, jättimäisiä mikroaaltouuneja muistuttavista gyrotroneista, diagnostiikasta ja suojaelementeistä. Rosatom jakaa erityisosaamisensa kansainvälisten kumppaneidensa kesken ja saa samalla pääsyn koko alan parhaisiin käytäntöihin. ITER-projektin pääjohtaja Bigot kiittää Venäjää esimerkillisestä kumppanuudesta hankkeelle.

Likhachev pitää ITER-projektia Venäjälle tärkeänä kahdesta syystä: Se mahdollistaa pitkälle kehittyneen toimialan kapasiteetin hyödyntämisen ja uusien tuotteiden ja taitojen kehittämisen. Toisekseen ITER-hanke auttaa ydinvoiman tutkimusta kehittymään tarjoamalla testiympäristön tulevaisuuden energiaratkaisuille. Venäjällä on kasvava rooli maailman teknologiamarkkinoilla.

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.