Fortum on Euroopan energia-alan kärkiyritys

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Mikä on Fortum yrityksenä? Ennen kaikkea Fortum on yhden Euroopan suurimpiin kuuluvan energiayhtiön Uniper:n suuromistaja 75% osuudellaan.  Uniper on kuitenkin erillinen yhtiö, joka ei ainakaan toistaiseksi ole Fortum:n suorassa ohjauksessa. Uniper:n hallitus ja johtoryhmä miettii vain Uniper:n osakkeenomistajien etua pitäen Fortumia eräänä kilpailijanaan. 

Mutta omistaessaan Fortumia joutuu kuitenkin ennen kaikkea seuraamaan sitä mitä Uniper tekee ja mitkä ovat Uniper:n näkymät. Fortum ja Uniper ovat saman alan yhtiöitä, energiantuottajia. Molemmat toimivat Euroopassa ja ovat markkinajohtajia joissakin maissa (Uniper: Venäjä, Saksa, Uk, Ruotsi, Hollanti, Unkari ja Fortum: Pohjoismaat, Baltia, Venäjä, Puola)

Fortumin liikevaihto muodostuu pääosin Uniperin liikevaihto-osuudesta, mutta voitot muodostuvat Fortumissa. Uniper tuottaa kehnosti. Fortum:ssa on ainakin periaatteessa sellaista osaamista, jonka avulla Uniper voisi kehittyä paremmin tuottavaksi yritykseksi. Tämä lienee näiden kahden yrityksen kihlauksen perimmäinen syy. Toisena syynä on koon tuoma hinnoitteluvoima ja kolmantena mahdollisuus tuottaa energiaa yhdessä maassa ja toimittaa sitä sitten sellaisiin maihin, joissa on erilaiset sähkön tai kaasun hinnat.

Fortum on ollut suhteellisen tuottava yritys. Oikealla on piksun tuottama kaavio siitä miten Fortumin tulostuotto on kehittynyt. Kuvan tulostuottoluvut ovat Q3/2020 alken laskettu siten että näillä tulostuottoluvuilla Fortum:n nykyinen pörssikurssi on perusteltu (kun diskonttokorko on 4.5%). Tulostuottoluvuissa on mukana 75% osuus Uniper:n tuotoista. Fortum on näin laskien kohtuullisen hyvin tuottava ja pörssiarvoltaan kohtuullisen edullinen. Uniper on Fortumille sekä mahdollisuus että riski. Uniperin toiminnan pienikin tehostuminen (tai heikentyminen) näkyisi heti merkittävästi Fortumin tuloksessa.

Olisiko Uniper:n ja Fortumin täydellisessä sulautumisessa mieltä? Varmaankin olisi ja sillä tavalla Fortumin osake saisi luultavasti nostetta ja entistä enemmän kansainvälistä mielenkiintoa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan. 

Lisää tietoa:  

Uniper:n sijoittajasivut

Fortum:n sijoittajasivut

 

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

> Olisiko Uniper:n ja Fortumin täydellisessä
> sulautumisessa mieltä?

Mutta mihin pääkonttori tulee?

Juuri nyt ja aina vuoteen 2032 asti on varmempaa seisoa kahden jalan varassa kuin yhden.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.