Finvera ohjaa markkinataloutta kohti valtion arvopäämääriä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Valtio on Suomen suurin yritysten takaaja joka on kasvattunut markkinaosuutensa yrityslainojen vastuista jo 36 % suuruiseksi. 

Valtiolla (Finvera) on turvanaan sitä suosiva erityislainsäädäntö ja se voi hyödyntää toiminnassaan valtion luottoluokitusta, joka takaa sille edullisen, valtionlainojen kanssa samanhintaisen, rahoituksen. Nämä ovat selviä kilpailuetuja verrattuna tavallisiin pankkeihin.

Hyvänä kakkosena tulevat OP ja Nordea ryhmä joiden yhteenlaskettu merkitys on valtiotakin suurempi. Osa valtion takaamista lainoista järjestellään muiden pankkien kautta. Tällä tavalla valtion rooli ei näytä niin suurelta. Oheiseen kuvaan on kuitenkin tehty korjaus, jossa muiden pankkien markkinaosuuksista on vähennetty Finveran takaamat lainat. Tällöin muiden pankkien lainat kuvaavat niiden itsensä myöntämien vastuiden määrää ja esimerkiksi OP:n ja Nordean todelliset osuudet ovat realistisemmin esillä.

Valtion takaamat edulliset lainat ovat osa yritystukia, joita suunnataan Valtion/Finnveran arvopäämäärien mukaisille yirtyksille ja virkamiesten hyviksi katsomiin tarkoituksiin. Nämä tarkoitukset ovat pääasiassa terveen rahoituspäätöksen yleisiä kriteereitä ja selviävät tarkemmin Finnveran hakuehdoista.   

Finnvera on tärkeä työkalu kun suomalaista markkinataloutta otetaan valtion ohjaukseen. Rahoituksen avulla pystytään ohjaamaan liiketoiminnan suuntaa ja arvopäämääriä.

 

Lisää tietoa: Suomen Pankki / Luottolaitosten markkinaosuudet

 

 

Kommentit

Käyttäjän Tapio Haavisto 2 kuva

Comment: 

Kun USA:ssa on repivä demokratia ja kahtia jakautunut kansa, niin se jo heikentää toimintaa ja sen järkevyyttä. Nytkin elvytyspaketilla on pelattu ja kansaa kyykytetty monta viikkoa. 

Kiinassa on kaikki toisin, ja yksipuoluejärjestelmä voi silti olla eduksi myös taloudelle ja sen kehittämiselle yhteisöä edistäen. 

Molemmissa maissa on kuolemantuomio käytössä eri asteisesti, mutta pientä pelottelua on aina käytetty kansan ja demokratian hillitsemiseksi.

USA First-liike taitaa olla tulossa tiensä päähän, ja suorastaan pakottaa Kiinaa sanoutumaan irti johtavien amerikkalaisten yritysten asiakkuudesta. Voiko USA silloin hyötyä lyhytnäköisyydestään?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.