Finnair kuvaa hatarien syklisten riskejä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Finnairin tulos painui reippaasti miinukselle, paljon enemmän kuin analyytikot povasivat. Kansallisomaisuudeksemme määritelty lentoyhtiömme oli vasta hittiosake, nyt se sukeltaa tappioiden mukana.

Monet odottivat osakkeen pohjien tulleen jo talvella, mutta mitenkään varmaa se ei ole. Jo positiivisia arvioita ja tavoitehintoja analyytikoilta kerännyt yhtiö joutunee taas hyväksi aikaa huonoon huutoon.

Siihen viittaa myös tekninen analyysi. Kolmen kuukauden nousuhuuma jää taakse.

Finnairin sakannut kannattavuus muistuttaa, mikä tekee vahvasti syklisistä yhtiöistä hankalia sijoituskohteita. Ei ole kuin reilu vuosi, kun Finnairia ihasteltiin niin osakekurssin rajun nousun kuin yhtiön hienon kunnon takia.

Kuoro unohti, miten surkeassa kunnossa Finnair vielä joku vuosi sitten oli – ja kyseessä olevan todella syklinen yhtiö. Aivan kuten ennenkin. 

Omilla sijoituskursseillani ja nyt Pörssihaukassa suosittelen varomaan syklisiä loikkijoita muina kuin varta vasten pelaamisen hankittuina riskipapereina. Lentoyhtiöt ja Finnair etunenässä kuuluvat tällaisiin.

Finnairin kaltaiset yhtiöt soveltuvat pelaamiseen, jos riskit kestää. Mutta suhdanneluonteinen pelaaminen ei onnistu varsinkaan julkisen tiedon kuten raporttien varassa. Finnair on tästä mallitapaus.

Vasta vuosi sitten yhtiö esitteli suu marengilla tulostaan; ongelmista ei ollut tietoakaan. Sijoittajat hymyilivät kilpaa johdon kanssa. 

Sitten sukelsi osakekurssi hullun lailla, kuten sykliset tekevät. Se herätti hämmennystä, vaikka oli täysin odotettua alan luonteen tietäen.

Syklisten kanssa pelaaminen on periaatteessa tuottoisin sijoittamisen laji, mutta se on myös vaikein ja useimmille kehnoimmin kannattava. Se on mielestäni mahdotonta ainakaan piensijoittajalle muuten kuin teknisen analyysin avulla.

Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukassa vapaasti luettavissa olevasta artikkelista:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.