Finanssikuplia tulee ja menee epätasaisin väliajoin

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Järjettömän kalliit sijoituskohteiden hinnat ovat normaaleja epätasaisin väliajoin esiintyviä joukkopsykooseja. Ensimmäisenä finanssikuplana pidetään yleisesti 1630-luvulla esiintynyttä tulppaanimaniaa. Todennäköisesti vastaavia tapahtumia löytyy aiemmaltakin ajalta, mutta ne ovat ehkä liian huonosti dokumentoituja. Vaikka kuplia ei ole tarkkaan määritelty niin niitä voidaan kyllä havaita siitä huolimatta. Esimerkiksi, tulppaanimaniassa harvimmat tulppaanisipulit maksoivat nykyrahassa mitattuna kymmeniä tuhansia euroja. Vastaavia järjettömiä hintoja maksettiin myös teknokuplan aikaan vuosituhannen vaihteessa yrityksistä, joilla ei ollut kuin nimellistä liiketoimintaa. Seuraavasta listasta löytyvät Yhdysvaltojen finanssikuplat noin 200 viimeisen vuoden ajalta niiden romahdusvuosien mukaan:

 

 • 1819 romahtanut kupla, jossa kuka tahansa pystyi käytännössä painamaan rahaa.

 • 1837 romahtanut infranrakennusta varten painetun rahan aiheuttama kupla.

 • 1857 romahtanut liioiteltujen rahoitusreservien aiheuttama kupla, jossa ns. kovan rahan eli kultakolikoiden määrää liioiteltiin jatkamalla niitä ”10 pennin nauloilla”

 • 1873 romahtanut infrainvestointien, kuten rautatieyhtiöiden osakkeiden ja velkakirjoijen kupla.

 • 1929 romahtanut osakekupla.

 • 2000-luvun vaihteen teknokupla

 • 2008-2009 romahtanut asuntolainakupla

 • Edellisen tuhojen lieventämisestä johtuva ”keskuspankkikupla” joka on tehnyt velkakirjojen hinnoista järjettömiä. Loppumisvuotta ei ole tiedossa. Joku varmasti näkee myös muita kuplia nykyhetkellä, mutta itse en näe laajamittaista kuplaa Yhdysvaltalaisissa osakkeissa, vaikka täysin järjettömiä hintoja maksetaan useampien yritysten osakkeista.

 

Jotkut voivat varmasti lisätä muitakin vuosilukuja listaan, kuten 1987, 1960-luvun lopun, 1907, jne. Listan epätäydellisyys ei ole merkityksellinen tässä asiassa vaan se, että kuplia on aina esiintynyt eikä niistä päästä kokonaan eroon. Tämä tosiasia on psykologinen eikä ihmisten pyöriessä rahoitusmarkkinoilla siitä luovuta. Finanssikuplilla on useampi yhteinen piirre. Ne perustuvat käytännössä aina massiivisiin velkavipuihin, jotka ilmenevät ”uusina” rahoitusvälineinä tai joita sijoitetaan uusiin maailmaa mullistavina teknologioihin. (rautatiet, Internet, jne.) Jälkimmäisistä odotetaan satumaisia tuottoja tulevaisuudessa ja niistä maksetaan velkavivuilla käsittämättömiä ylihintoja, joita ei koskaan saavuteta. Velkojen perusteena on jonkinlainen kuvitelma todellisista varallisuusarvoista sijoitusvälineiden takana.

 

Kuplaan osallistuvat kahdenlaiset henkilöt. Ensimmäiset ovat niitä, jotka uskovat sekä omaansa että uusien teknologioiden tai finanssi-innovaatioiden kehittäjien nerokkuuteen. Ilman näitä uuden talouden apostoleita, jotka ovat varmoja siitä etteivät vanhat säännöt päde, ei kuplia syntyisi.

Nämä voivat olla ekonomisteja, yritysjohtajia, menestyneitä sijoittajia, jne. Niitä ei myöskään syntyisi ilman toista sijoittajatyyppiä eli niitä, jotka uskovat pystyvänsä tekemään rahaa, vaikka tietävät kuplan olemassaolosta. Jotkin tästä ihmistyypistä onnistuvat, mutta suurimmalle osalle käy huonosti. Kuplat puhkeavat sen verran nopeasti, että nämä sijoittajatyypit eivät ehdi myydä sijoituksiaan tarpeeksi nopeasti. Lisäksi kuplat vaativat myös entisten menestyjien eli niinsanottujen kypsien aikuisten, varoituksia nykymenosta. Kaksi ensimmäistä ihmistyyppiä lähes poikkeuksetta saavat lisäpontta näkemyksilleen varoituksista sen sijaan, että oppisivat niistä jotain.

 

Kuplien puhkeaminen tulee aina yllätyksenä suurelle yleisölle, uuden talouden apostoleille ja niihin sijoittaneille. Niitä perustellaan ulkoisilla syillä, vaikka suurin syy on se ettei uusia osallistujia enää tule tarpeeksi tai vanhoilla osallistujilla loppuu usko, kun kupla on paisunut tarpeeksi. Niiden loppuminen tapahtuu yleensä vaiheessa, jossa hinnat nousevat lähes pystysuoraan ylöspäin.

 

Kuplien puhkeamisilla on seurauksensa. Ne johtavat usein noin vuosikymmenen laajoihin talousvaikeuksiin, suurimpien puolestapuhujiensa rahallisiin menetyksiin ja julkisiin häväistyksiin mitkä tapahtuvat joko oikeussalissa tai muuten vain julkisuudessa. Tämän lisäksi ne johtavat osallistujiensa suuriin taloudellisiin menetyksiin, joita he eivät välttämättä ehdi koko elinaikanaan saamaan takaisin. Malliesimerkki tästä on, että Japanin Nikkei-indeksi ei ole vieläkään saavuttanut uutta huippua vuoden 1989 jälkeen. Toisin sanoen, kuplien huipulla paska osuu pahasti tuulettimiin. Tämä pätee myös nykypäivän tilanteeseen ja erityisesti pidemmän maturiteetin velkakirjoihin sijoitaneisiin eläkerahastoihin, joilla ei joko lakupykälistä tai sisäisistä säännöistä riippuen eivät voi laittaa tätä osaa varallisuudestaan muihin sijoituskohteisiin.

- Tommi T

Kommentit

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Yhdyn sanasta sanaan. Hurjia osakekuplia syntyy ja puhkeaakin koko ajan etenkin noissa liiketoiminnaltaan olemattomissa hypeyhtiöissä. Milloin on mikä ala ja yhtiö vuorossa: robotiikka, kannabis, koronalääkkeen keksijät, sähköauto, softa... 

Ällistyttävänkin sama on dynamiikka ajasta aikaan. Kun osakekurssi nousee pystysuoraan, ei se monia pelota kuten pitäisi, vaan houkuttaa. Nämä pelurit katuvat katkerasti. Eivätkä opi ennenkuin ovat jokaisen lanttinsa hävinneet.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.