Finanssikriisin pörssimonttu on kaunis muisto

Tasan kymmenen vuotta on kulunut siitä, kun suuren finanssikriisin aiheuttama historiallinen pörssiromahdus pohjasi. Euroopassa se tapahtui aika lailla tähän aikaan iltapäivästä. Muistan hetken hyvin monestakin syystä.

Olin tuolloin häärännyt markkinoilla jo usean vuoden, tuohon aikaan aktiivisena päiväkauppiaana. Sitä on turha kuvitellakaan tekevänsä ilman teknistä analyysia. Ja toisaalta teknistä analyysia ilman päivittäistä markkinakokemusta.

Oma käsitykseni kyseisenä päivänä oli, että pörssit olivat lähellä pohjiaan - vaikka ilmapiiri oli finanssikriisin järkyttävien sotkujen vuoksi kaoottinen. Sitä se aina on markkinoiden pohjassa. 

2009 kevättalvella keskuspankkien ja valtioiden valtavien elvytyspäätösten myötä suursijoittajat olivat varmistuneet talouden toipumisesta. Se alkoi näkyä pitkissä markkinaindikaattoreissa, vaikka kurssit yhä sukelsivat hurjassa paniikissa.

En silti itsekään vielä aivan uskonut pohjien olevan siinä, vaan vaativan vielä yhden kiskaisun alas. Vaikea sanoa, olisinko nykyisellä teknisellä kokemuksella tulkinnut toisin. Siinä pohjat kuitenkin olivat, keskellä maailmanlopun meininkiä. Pörssien markkina-arvosta oli sulanut huipulta laskettuna puolet.

Muistan iltapäivän hyvin senkin takia, että äitini soitti pörssien pohjatunnin aikana kauhusta sammaltaen. Hän oli lähdössä pankkiin lunastaakseen vuosia säästämänsä rahastosijoitukset, jotta edes viimeiset tonnit pelastuisivat.

Se ei todellakaan ollut harvinainen ajatus tuolloin minkään mittaluokan sijoittajille. Suuret varainhoitoyhtiötkin eläkerahastoja myöten möivät kaksin käsin osakkeitaan.

Käskin äitiäni rauhoittumaan - pörssien pohjat olivat lähellä. Lopulta hän uskoi ja pysyi kotona. Siinä säästyi pitkä pitkä penni.

Finanssikriisi oli kaikessa kamaluudessaan korvaamaton oppitunti sijoittamisesta ja taloudesta. Ne olivat pelottavia aikoja aivan kirjaimellisesti, eikä kukaan voinut olla varma kriisin lopputuloksesta.

Jälki oli karmeaa laman ja konkurssiaallon myötä. Yhdysvalloista tuli kertaheitolla puolisosialistinen talous, kun valtio joutui pelastamaan kasan suuryrityksiä. Operaatiota johti vielä kokematon presidentti Barack Obama.

Budjettivajeet ja keskuspankkien taseet paisuivat elvytyksestä. Toisaalta olin itsekin jo noina kevätpäivinä vakuuttunut toimien tehosta. Mitenkään yleisesti jaettu ei käsitys siinä kohtaa todellakaan ollut.

Kriisin vaikutukset kestivät toki vuosia – poliittiset seuraukset elävät jossain määrin vieläkin. Finanssikriisin roolia poliittisen populismin nousussa ei voi aliarvioida.

Mutta puhtaasti taloudelliselta ja vielä enemmän sijoittamisen kannalta sotku selvisi ällistyttävän nopeasti. Talous ja pörssit elpyivät.

Se todistaa talouden selviävän käytännössä mistä vain – koska sen pelastaminen on kollektiviinen etu. Ihmiskunnan yhteistoimintakyvystä finanssikriisi oli aivan liikuttava esimerkki.

Poliittiset ja taloudelliset insituutiot kautta maailman ja perinteisistä poliittista kärhämistä riippumatta osallistuivat talkoisiin. Kiinan valtava kotimainen elvytyspaketti oli keskeinen syy globaalin kysynnän elpymiseen, rahamarkkinoiden luottamuksen palaamisen ohella. Talouskasvun virkoamisen vauhti oli hämmästyttävä.

Toinen merkille pantava asia kriisissä oli, kuinka notkeasti parhaat yritykset siitä selvisivät, vaikka osakekursien romahdus muuta todisti. Sykliset yhtiöt toki ottivat laajasti nenäänsä konkursseja myöten, ja indeksitasolla tulosromahdus oli käsittämätön.

Mutta osa yhtiöistä ei edes naarmuuntunut. Vaikkapa hissiyhtiömme Koneen luvuissa finanssikriisistä ei näy vilaustakaan, vaikka kyseessä on erittäin syklisen alan rakentamisen alihankintayritys. Osakekurssi silläkin kyllä tuli alas samaa kyytiä kuin muilla.

https://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=KNYJF

https://www.tradingview.com/symbols/OMXHEX-KNEBV/

Vastaavia yrityksiä löytyy maailmasta ällistyttävän paljon. Kun niitä on riittävästi penkonut ja hyvien yhtiöiden vakauden syvällisesti ymmärtänyt, osakesijoittamiseen suhtautuu suurella tyyneydellä. Suhdanteet ja varsinkaan markkinoiden heilunta eivät pelota. Ne näkee päinvastoin tilaisuutena.

Osakesijoittamisessa on paljon vähemmän riskejä kuin yleensä kuvitellaan. Toki se edellyttää hyvää strategiaa ja sen tunnollista seuraamista. Yhtiöiden valinta, hajautus, hinnoittelun ymmärrys ja hermojen hallinta ovat siinä keskeisiä. Mutta ne onnistuvat piensijoittajaltakin.

Sijoittajasivustoni Pörssihaukka oli aikomus avata tänään markkinoiden juhlapäivänä, mutta teknisen konsultin force majeur -syiden takia se ei aivan onnistunut. Monta päivää siihen ei enää pitäisi mennä.

Kommentit

Comment: 

finanssikriisin pohjan kuin eilisen. Kauppalehdessä oli uutinen, jossa Citigroupin pomo sanoi, että heidän tulosnotkahduksensa saattoi olla siinä. Tuosta päivästä alkoi sitten pitkä nousu.

P.S. Olen aivan samaa mieltä, että kun sijoittaa laadukkaisiin ja vakaisiin kovan track recordin blue-chip firmoihin hajautetusti, niin yöunia ei tarvitse menettää. Tähän joukkoon eivät kuulu mitään kannabisfirmat, Reveniot, Next Gamesit ym. nakkikioskit. Kun salkista löytyy Brown Formanin ja Hersheyn kaltaisia timanttisella laadulla varustettuja laatufirmoja, niin ei voi muuta kuin myhäillä.

P.P.S. Miten näet markkinan kehittyvän? Jenkeissä vola kasvanut (yhtenä päivänähän käytiin jopa prosentin miinuksella, mutta noustiin takaisin). Lisäksi tällä hetkellä ollaan tukevasti miinuksella. Vieläkö näet, että S&P500 tod. näk. käy 2500 tasoilla seuraavan 1-2kk sisällä ja sitten alkaa nousu? Jos noin käy se olisi aika lailla synkassa aikaisemman ennusteesi kanssa kevään pohjista.

Comment: 

Kyllä tässä varmasti tullaan alas ihan mukavasti, koska VIX kyllä vielä ottaa kunnolla vauhtia kuten se jokaisena vuotena muutaman kertaan tekee. Meneekö pohjast puhki ja missä, niin varmaan aika monen yhtiön kohdalla näin käy, mutta indeksitasolla sitä on vähän uhkarohkeaa ennustaa mitenkään varmaksi suuntaan tai toiseen. Mutta en ole ihan pessimisti sen alkuperäisen arvion suhteen, vaikka kieltämättä tämä nousevan kp-trendin voima minullekin hiukan yllätys oli, vaikka sitä sinänsä odotin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.