Fedin ohjauskorko ei välttämättä pysähdy kolmeen prosenttiin

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Fed nosti jälleen ohjauskorkoa, ja viesti kiristymisen jatkuvan ainakin ensi vuoden puolelle. Tätä odotin, kuten moni muukin – huolimatta Trumpin murinasta korkoja vastaan. Ainakin Jerome Powell kollegoineen on suoraselkäinen kaveri ja varmasti oikealla pallilla. Raha kallistuu USA:ssa ja samalla muuallakin, koska dollarilainat ovat niin laajasti käytettyjä, kuten kertoo kehityvien markkinoiden valuutta- ja osakerytinä tänä vuonna.

Ja lystiä on tulossa lisää, mutta minne asti. Yleisissä odotuksissa siintävä noin kolmen prosentin ohjauskorko ei ole vielä historiallisesti hälyttävä, mutta lopullinen raja voi kulkea kauempana, jos kauppasota kiihdyttää inflaation pelätyssä mitassa. Yli kolmen prosentin ohjauskorko on viime vuosikymmeninä merkinnyt korkosyklin loppuvaihetta eli laskusuhdanteen kynnystä.

Walmart , Target, Apple ja Micron lähestyivät suoraan presidentti Trumpia kustannusten noususta huolestuneina. Tariffit, jotka kohdistuvat etenkin kiinalaisiin tuotteisiin, iskevät yritysten kannattavuutteen ja asiakkaiden ostovoimaan. Kauppasodan tuottama inflaatio leikkaa finanssitalo Moody´sin mukaan ensi vuonna Yhdysvaltojen talouskasvua 0,25 prosenttiyksikköä. Luku voi olla selvästi suurempi suojatullien ja vastapakotteiden levitessä.

Jos Trump toteuttaa uhkauksensa 25 prosentin tulleista jopa 500 miljardin kiinalaistuotteille, johtaa se mutkikkaiden vaikutuskanavien myötä rajuun hintashokkiin monissa tuoteryhmissä Moody´sin laskujen mukaan. En epäile yhtään yhtiön laskutaitoja, toisin kuin Trumpin hallitus, joka on vähätellyt suojatullien inflatorisia vaikutuksia.

Trump ei ole osoittanut hitustakaan sotaväsymystä, ja Kiinakin näkee vaikeuksistaan huolimatta paremmaksi elvyttää kotimaista tuontantoa ja kulutusta kuin nöyrtyä koviin vaatimuksiin. Toistaiseksi näyttää siltä, että Trump ja Xi mieluummin taistelevat katkeraan loppuun ja odottavat toisen kaatumista kuin nostavat kätensä ja menettävät kasvonsa. Talouden ohellahan heillä on pelissä oma pallinsa.

Yhdysvaltojen talous kasvaa yhä voimakkaasti Trumpin elvytyksen ansiosta, mutta keskuspankin mukaan laajentuva kauppasota leikkaa jo investointeja ja heikentää tulevaisuuden näkymiä. Edes suojatullien nostamista hinnoista hyötyvä teräs- ja alumiinteollisuus ei Fedin mukaan suunnittele uutta tuotantoa monien epävarmuustekijöiden vuoksi.

Tältä osin kauppasota ei kulje ollenkaan Trumpin suunnitelmien mukaan, vaikka ao. yhtiöt tahkoavat nyt muhkeita voittoja. Heidän yritysasiakkaansa ja loppukäyttäjät tietysti maksavat lystin. Ei kuitenkaan vaikuta siltä, että Trump kiinnittäisi asiaan huomiota, enempää kuin suuryhtiöiden varoituksiin ongelmistaan. Trump on vakuuttunut strategiansa tehosta ja paahtaa koksia kaksin käsiin uuniin.

Kiinan edustajan pöyristynyt ilme YK:n yleiskokouksessa oli kuvaava, kun Trump sätti julkisesti Kiinaa ja kehua retosteli itseään. Mitään niin loukkaavaa ei kiinalaiselle voi tehdä koko maailman silmien alla. Ei ihme, että kauppaneuvottelut ovat jäissä ja taistelijat syvällä poteroissaan.

Kiinan asema näyttää paremmalta kuin etukäteen oletettiin. Yhdysvaltojen kauppavaje Kiinan kanssa kasvaa yhä vain Trumpista huolimatta. Kiinalla on varaa elvyttää omaa talouttaan haittojen ehkäisemiseksi, eikä sen tarvitse tehdä sitä velaksi Yhdysvaltojen tapaan. Yhdysvaltojen velkaantuminen kiihtyy veropohjan hajotessa, mutta toisin kuin Obaman aikana, velka ei nyt kiinnostakaan ketään. Eiköhän se taas jossain kohtaa kiinnosta, kun korot karkaavat tarpeeksi korkealle.

Kauppasodan tulevaisuutta puntaroitaessa kannattaa muistaa, että Kiina selvisi ällistyttävän kuivin jaloin finanssikriisistä hurjalla elvytyksellä. Kun muu maailma syöksyi syvään lamaan, Kiina vain hiukan notkahti, vaikka se oli tuolloin paljon riippuvampi viennistä kuin nyt. Joten Trump on mielestäni tapansa mukaan rajusti ylioptimisti olettaessaan Kiinan ryömivän jalkojensa juureen painostuksensa alla. Aivan kuten brexitistit olettivat EU:n nöyrtyvän ja häpäisevän itsensä Britannian edessä pelkästään ylijäämäisen kauppataseen vuoksi. Eikä Kiinalta raha lopu ensi hätään.

Mutta Trump on Trump. Suurin poliittinen riski on, että hän tulkitsee ylikuumentuvan talouden ja korkeiden pörssikurssien todistavan kauppasodan tehon. Siinä tapauksessa hän vain koventaa panoksia. Siltä vaikuttaa. Ja se tietää inflaation ottavan lisää kierroksia, ja vastuuntuntonsa todistaneen Fedin vastaavan samalla mitalla.

Joku saattaisi tästä ennen pitkää huolestua. Minä ainakin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.