EVA: Kehno valtiontaloutemme ei ole este koronasta toipumiseen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

”Suomen julkisen talouden lähtötilanne on heikko suhteessa kilpailijamaihin. Kuitenkin taudin verraten myöhäinen eteneminen tarjoaa parhaassa tapauksessa mahdollisuuden muita ripeämpään paluuseen yhteiskunnan normaaliin toimintaan ja yksityisen talouden vetämään taloudelliseen elpymiseen”, sanoo EVAn ekonomisti Sanna Kurronen Arviossa Talous teholla.

Terveydenhuollolle on pidettävä nyt piikki auki, sillä paras tukitoimi Suomen taloudelle olisi viruksen saaminen hallintaan, kirjoittaa  Sanna Kurronen. Hän suosittaa ripeää siirtymistä testaa, eristä, jäljitä -strategiaan.

Suomen sulkeminen maksaa noin miljardi euroa viikossa. Talouden elpymisen kannalta ratkaisevaa on se, kuinka nopeasti yritykset voivat palata normaaliin toimintaan, työntekijät työpaikoilleen ja asiakkaat liikkeisiin.

Suomen tukipaketti keskittyy takauksiin ja suorien tukien osuus on kansainvälisessä vertailussa pieni. Valtioiden käynnistämät tukitoimet ovat länsimaissa olleet kaikkialla hyvin samantyyppisiä.

Globaalisti suurimmat tukipaketit ovat Suomen tärkeillä vientimarkkinoilla. Se saattaa helpottaa aikanaan Suomen viennin elpymistä. Saksan 1 200 miljardin euron paketti on kooltaan jopa 34 prosenttia suhteutettuna bruttokansantuotteeseen. Se koostuu kuitenkin Suomen tapaan pääosin takauksista, joten se voi lopulta jäädä paljon nyt indikoitua pienemmäksi.

Vaikka Ruotsin tukipaketti ei toistaiseksi ole kovin suuri, vahva julkisen talouden tilanne antaa mahdollisuudet lisätä elvytystä Ruotsissa, mikäli talouskasvu uhkaa hyytyä liikaa. Arvonlisällä mitattuna Suomen viennin tärkeimmät lopulliset kohdemaat ovat kuitenkin Kiina ja Yhdysvallat. Yhdysvaltojen 2 000 miljardin dollarin (noin 1 800 miljardin euron) tukipaketti on kooltaan noin yhdeksän prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Suorat tuet pääsääntöisesti vahingoittavat yhteiskuntaa. Ne tekevät niiden, jotka tekevät työtä ja yrittävät, ponnistelut tyhjän arvoisiksi. Miksi ponnistella kun ilmaiseksikin saa. 

Korona kriisi on poikkeus. Kun talo palaa niin tarvitaan vettä sen sammuttamiseen. Vesi vahingoittaa taloa, mutta hätä ei lue laki. Olohuoneeseen on tulipalon sattuessa pakko tuupata vettä. Palomiehet tietävät tämän hyvin.

Sanna Kuronen tuo hyvin esille sen, että nyt pitää harkita sitä mitkä ovat pelastavien toimien aiheuttamat vahingot ja mietittävä keinot sellaisiksi että ne ovat riittäviä ja vahingoittavat mahdollisimman vähän. Tämän arvion joutuu joskus palopäälikkökin tekemään tullessaan palopaikalle. Joskus ei kannata työntää viiden tuuman paloletkua olohuoneeseen jos vähempikin riittää.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.