EU:sta

Käyttäjän J.Vahe kuva

Ardennit, EU:n ytimessä

Ardennien metsissä ei rajoja ole turhan tarkkaan syynätty. Toisessa maailmansodassa Saksa otti armeijaansa väkeä myös Belgian puolelta rajaa. Liioin rajavalvonta on ollut huterasti santarmien käsissä.

Saksan ja Ranskan väliset maakuljetukset tapahtuivat paljolti Belgian kautta. Kun Saksa ja Ranska olivat hakanneet päätään seinään kolmessa verisessä sodassa 1870 – 1945, heräsi ymmärrettävästi ajatus, ettei näin voida jatkaa. Alkoi yhteistyö pienellä alueella. Saksan ja Ranskan raja-alueella Beneluxilla on kaikkiaankin pinta-alaa vain murto-osa Suomesta eli 75.000 km2.

Alusta asti mukana oli ongelma. Ranska veti mukaansa Italiaa saadakseen sananvaltaa ohi Saksan ja Hollannin valtioitten. Vaikka Pohjois-Italia onkin teollistunut, Sisiliassa pätevät samat mafian säännöt kuin 1800-luvulla.

Vuoden 1951 hiili- ja teräsyhteisöstä EU on laajentunut kaikkiin ilmansuuntiin ja mukaan on tullut maita, joille EU:n alkuperäiset ja jo silloin liian lennokkaat päämäärät ovat olleet yhä vieraampia. Ongelma on myös perustuslain käsitteessä. Saksassa lailla ymmärretään sitoumusta ja jo Ranskassa pelkkää päämäärää tyyliin ”Liberté, Égalité, Fraternité”.

Hiili- ja teräsyhteisön perustajat olivat nato-maita ja nato etenkin USA:n johdolla uskoi kovasti markkinatalouteen, siitäkin huolimatta, että vasemmistolla ja jopa kommunismilla on ollut vahvaa jalansijaa monessa EU-maassa. USA:n merkitys on vähentynyt EU:ssa, mutta sitäkin vaikeampaa on ollut setelielvyttämisen järkevä kohdentaminen.

Jotenkin tuntuu siltä, että EU:n kasvaessa siitä on tullut yhä epämääräisempi keitos, jossa kenelläkään ei ole halua päättää yhtään mistään.

Sanna Marin meni 21.7. päättyneisiin neuvotteluihin omien sanojensa mukaan ylläpitämään sopua. Vastauksessa on monta ongelmaa:

- Vielä puoli vuotta sitten hölistiin ilmastosta. Ei ilmastoa auta mitkään maksut, vaan juuri taloudellisen aktiviteetin hidastuminen, jota keväästä asti on nähty.

- EU pysyy koossa tai hajoaa ihan ilman, että Suomi voi asialle mitään tehdä.

- Kun ottaa huomioon sen piittaamattomuuden, millä esim. euron kasvu- ja vakaussopimukseen yleisesti suhtaudutaan, mitä säilyttämisen arvoista koko EU:ssa on? Vrt.

- Kuten tunnettua, EU/EKP ei saisi rahoittaa EU-alueen julkista sektoria (jota se toki tekee)

- Tuon linkin mukaan tilanne vain mutkistuu. ”Jäsenmaat hoitavat talouspolitiikkaansa itsenäisesti, mutta rahoja otetaan samasta pussista… …Tämä on uskomaton oikeudellinen viritys, jolla selkeästi kierretään perussopimuksia.”

Kommentit

Comment: 

Kun aikanaan liityttiin EU:hun, niin Suomen kansa halusi tukea vientiä, kun muuten olisi oltu Venäjän kaupan (bilateraalisen silloin), tai pohjoismaiden (Ruotsin) armoilla. Nyt haluttiin turvata asemat vientimaihin kuten Saksaan ja Englantiin. Vaikka olemme köyhin pohjoismaa, olemme silti onnekkaita pohjolan perillä!

Etuna eurossa on se, että meillä on vakaa valuutta! Se tekee Suomea tunnetuksi paremmin Euroopan ytimessä. Haittana on se, että Saksa ja Ranska dominoivat ja saattavat ajoittain olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi valuuttapeleissä.

Kun vertailee Ruotsia Suomeen, niin ehkä etumme eurossa tulevat parhaiten ”vuoristomaan” maanviljelykselle ja tyhjälle Pohjois-Suomelle? Markka olisi liian ”pieni” ja herkkäliikkeinen valuutta näin pienelle ja kaukana Euroopan ytimestä? Ehkä Suomen viennin, kuten konepajojen, metsäteollisuuden ja IT-yritysten viennin kannalta on meille parasta olla EU:ssa ja eurossa?

On turha ruikuttaa sitä, että Italia uhkaa vielä eurolta jalat alta? Tärkeämpää on nyt aikaansaatu sopu siitä, että yhteisvastuut on sovittu ja euron arvon turvaaminen oli myös Suomen etu. Meillä ei ole mitään parempaakaan turvasatamaa EU:n tilalle, siis lopettakaa valittaminen ja esittäkää edes yksi ratkaisu. Ruotsalaisia emme ole eikä Venäjälle tee mieli, siis olkaamme suomalaisia eeuussa! Kehtaattekin aina valittaa…..

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Ikävä kyllä väite ruikutuksesta on paskaa. EU eikä euroalue eivät tule koskaan toimimaan kunnolla Italian ollessa mukana. Jos tämä fakta ei kelpaa niin en minä sille mitään voi.Viimeisten parin vuosikymmenen track record tukee tätä väitettä. Ratkaisu on selkeä, mutta se ei kelpaa joten odottele vaan rauhassa seuraavaa rahansiirtoa minkä Suomi tekee sinne. Ei siihen mene kauaa. Mites Ruotsi on pärjännyt ilman euroa? Ei se ole niin paljoa suurempi maa eikä sen sijainti ole paljoa parempi. Ainut ongelma Suomen siirtymisessä markkaan olisi maamme poliitikot, jotka eivät rehellisyyden nimissä ole parempia kuin EU:ssa.

Comment: 

Ainakin omasta mielestä EU:ssa on paljon hyvää, mutta laajentuminen on tuonut mukanaan myös paljon huonoa. Maat, kuten Unkari, Romania, Bulgaria ovat aivan banaanivaltiota, jopa verrattuna Baltiaan. Eikä Tsekkiä, Slovakiaa tai Sloveniaa voi pitää mitenkään kehittyneinä valtioina. Tulopuolella sellaisia helmiä, kuten Albania, Serbia, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Kosovo, Bosnia ja Turkki. Esimerkiksi Albaniassa keskipalkka 330€. Näiden hyväksyminen Unioniin tai Schengeniin avaisi ovet taas yhdelle rajat ylittävän rikollisuuden haaralle.

Sanna Marin olisikin voinut vaatia mielummin itäblokin blokkaamista Schengenistä. Edellinen kirjoittaja vaati ratkaisuja, joten tässä tulee: Hansaliitto! Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Saksa, Sveitsi, Hollanti, Itävalta, Belgia (mahdollisesti Andorra, Luxemburg, Viro). Tämä uusi liitto keskittyy yhteistyöhön etenkin kaupan ja tieteen saralla. Uudella liitolla ei ole raskasta hallintoa, vaan jokaista maata edustaa yksi "hansaministeri". Liitto ei jaa mitään tukea kenellekään, vaan jokainen jäsenvaltio jatkaa itsenäisenä talouden harjoittajana. Jokainen jäsenvaltio maksaa saman jäsenmaksun asukasluvusta riippuen.

Comment: 

Luuletteko ystävät, että Merkel innostuu Hansaliitosta?  Olisi kivaa nähdä se vai odotetaanko vielä 25 vuotta?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.