Euroopan tulevaisuudesta päätetään Suomen johdolla

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomi toimii Euroopan Unionin neuvoston puheenjohtajamaana puolivuotiskauden 1.7 -.31.12.2019. Tehtävämme on neuvoston ja sen valmisteluelinten kokousten suunnittelu ja johtaminen sekä neuvoston edustaminen suhteissa muihin EU:n toimielimiin.

Suomen johdolla käsiteltäviä asioita tulevat ilmeisesti olemaan:

 1. EU:n monivuotisen rahoituskehyksen suuntaviivojen määrittely
 2. Päätösten ja suuntaviivojen määrittely Brexit prosessiin (EU:lta tarvitaan kantaa ja suuntaviivoja sitten jos Britania pääsee selville siitä mitä se haluaa)
 3. Mahdollisen muuttoliikkeen hallintaan tulevan EU tason lainsäädännön periaatteiden määrittely (edellinen lainsäädäntö ei pakolaistulvan yhteydessä toiminut)
 4. Oikeusvaltioperiaatteen selventäminen. Ei ole yhteistä EU tason määritelmää sille mitä jäsenmailta vaadittava oikeusvaltioperiaate tarkoittaa (ja käytännön ongelmia on ollut useassa EU maassa, ehkäpä Suomi mukaan lukien)
 5. Sisämarkkinoiden edelleen kehittäminen (useita lainsäädäntöhankkeita menossa)
 6. Yhdysvallat vastustaa kansainvälisen kaupan säännöistä huolehtivan WTO:n ristiriitojen ratkaisumenetelmän säilyttämistä. Jos ristiriitoja ei voida sitovasti ratkaista niin kansainvälisessä kaupassa päädytään käyttämään "vahvemman oikeus" periaatetta. Syksyn aikana asia pitäisi ratkaista ja Suomella on EU:n osalta asian organisointi vastuullaan. 
 7. EU:n yhteisiä turvallisuus ja puolustus hankkeita on menossa muun muassa EU:n puolustusliitto PESCO sateenvarjon alla. Näiden hankkeiden EU tason keskustelu on Suomen järjestettävänä.
 8. EU:n ilmastopolitiikan linjauksia tehdään Suomen johdolla.

EU- neuvoston tehtävät

EU- neuvosto on päättävä elin, jonka tehtävät ovat:

1. Neuvottella ja hyväksyä (yhdessä EU parlamentin kanssa) EU:n lainsäädäntö

2. Koordinoida jäsenvaltioiden politiikkoja

3. Määrittää EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka. (Eurooppaa edustaa unionin ulkoasioiden korkea edustaja, joka huolehtii ulkoisen kommunikaation yhtenäisyydestä ja johdomukaisuudesta; puolivuosittain vaihtuva puheenjohtajamaa ei ole aina ollut oikea taho edustamaan EU:ta ulospäin)

4. Tehdä EU:n kansainväliset sopimukset (EU jäsenvaltioilla ei pääsääntöisesti ole oikeutta tehdä esimerkiksi kauppasopimuksia)

5. Hyväksyä EU:n talousarvio (yhdessä parlamentin kanssa)

Valmisteleva työ tehdään EU- komission toimesta. EU- neuvosto on enemmänkin päättävä elin ja komissio taas toimeenpanee neuvoston valitsemaa linjaa.  Toinen EU- neuvoston rinnalla vaikuttava päättävä elin on EU- parlamentti. Suomen seuraavan puolivuotiskauden aikana johtama EU-neuvosto on periaatteessa ensisijainen, mutta parlamentin merkitys on viime vuosina kasvanut ja EU on käytännössä siirtynyt hieman kohti EU- tason parlamentarismia. 

Lisää tietoa:

Kuvan lähde: wikimedia

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.