Euroopan suhdannelaskua on kestänyt jo vuoden

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Makrotaloudellinen suhdanne vaikuttaa toisinaan osekekursseihin ja korkotuotteisiin.

Oheisessa kuvassa on sinisellä euroalueen ja punaisella koko eu:n suhdannetilanne. Vihreällä on Suomen pankin julkaisema pörssin markkina-arvo

Euroopan suhdannetilanne on heikentynyt vuoden 2018 alusta alkaen. Heikkenemisvaiheet kestävät yleensä vuoden tai pari ja ja nyt on ensimmäinen vuosi takana.

Milloin tapahtuu suhdannekäänne parempaan? Ei välttämättä heti. Muutamia huonoja merkkejä on ilmassa:

  • Vuosi sitten voimaan astuneet verohelpotukset ovat siivittäneet USA:n yritykset hyvään tuloskehitykseen. Tämä vaikutus on ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin jälkeen käytetty. Vuoden takainen vertailukohta on sen jälkeen haastava.
  • USA:n keskuspankki FED jatkanee korkojen nostamista ja korkokulut alkavat jossakin vaiheessa painaa sikäläisten, varsin tukevasti velkaantuneiden yritysten tuloksia. Tämä on myös keskuspankin tarkoitus. Liiaksi velkaantuneet yritykset muodostavat kokonaistaloudelle riskin ja liiat velat on hyvä purkaa hyvän sään aikana pienemmiksi.

Heikkenvän suhdanteen vaiheet eivät yleensä kestä kahta vuotta pidempään ja pörssikurssien karhumarkkinat ovat monasti tätäkin nopeampia. Makrotalouden heikkous ei aina romahduta pörssiä, mutta ei se hyväkään enne ole. 

Suhdannetilanteen lähde: EU komissio

Kommentit

Comment: 

Näin on, suhdannetaite alkoi todella siitä kun varoittelin pörssien ylikuumentumisesta, joka tapahtui syklisesti aika tavalliseen aikaan eli muutaman vuoden nousumarkkinan ja -suhdanteen jälkeen. Markkinat reagoivat aina ennen uutisia.

Mutta ei tätä pitkään pitäisi enää kestää. USA:n tilanne kuitenkin todellakin hankaloittaa arviota. Sen suhdannekello on elvytyspaketin vuoksi kulkenut eri tahtia. Ja jahka USA:n suhdanne kunnolla putoaa, rassaa se aina muitakin, ja myös muita markkinoita. 

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Euroalueella on lähes kaikki tehty samoin kuin Japanissa 90-luvulla. Seuraavan taantuman iskiessä parin vuoden sisään kaikki EKP:n mahdollisuudet vaikuttaa asioihin on käytetty. Rahaa voi tietysti "painaa" lisää, mutta silloin EKP:n uskottavuus on mennyt. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tulevat maksuun myös liian suuret eläkevastuut. On matemaattinen mahdottomuus, että eläkerahastot pystyisivät maksamaan kaikki vastuut täysimääräisinä. Velkakirjoista tulee lähinnä nollatuottoja ja osakemarkkinatkaan eivät nouse, koska. niille ei tule tarpeeksi lisärahaa, joten pörssit laahaavat vielä pitkään. Oma arvioni on, että tämän kaiken todennäköisyys on yli 50%:ia.

 

Hyvällä onnella selviämme ilman suurempia ongelmia, mutta ennustan Ranskan mellakoiden olevan vasta alkua, kun ihmisille selviää, että heidän eläkkeensä tulevat olemaan selvästi luvattuja pienempia.

 

PS. Suomessa asiat ovat keskimääräistä paremmin hallussa.

 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Eväät on syöty jo retken alussa, koska halua ja kykyä hyväksyä mitään ikävää ei ole ollut. Ja kun ikäviä asioita lykkää, niistä tulee entistä ikävämpiä.

Linkissä on "Iso-Britannian" eli Pikku-Britannian tulevaisuus. Kun tuollaista jotkut haluavat, tulevat myös saamaan, siis näemme Skotlannin, P-Irlannin ja ehkä jopa Walesin EU:ssa ja Englanti käpristelee Alfred Suuren muistoissa.

https://en.wikipedia.org/wiki/English_nationalism

 

Comment: 

että noin kävisi - ensin tosi kova brexit, nationalistien ankarimpaan makuun, ja sitten siitä seuraava talousahdinko ja Britannian hajoaminen. Tekisi gutaa nationalisteille ja heidän hiljaisille peesaajilleen nähdä, mihin tämä hakkaan vaikka päätä seinään -kansallismielisyys johtaa. Maksaisi se muillekin, kuten EU:lle, mutta me selviäisimme vähemmällä kyllä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.