Euroopan rahansiirtounioni on toteutettu Euroopan keskuspankin avulla

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Kreikan, Kyproksen, Portugalin, Irlannin ja Espanjan pelastamiseksi luotiin Eurokriisin yhteydessä Euroopan vakausmekanismi EVM, jonka kautta valtionhallinnot poliittisen päätöksenteon mekanismein tarjosivat kriisimaille lähinnä edullisen velan muotoista tukea. Meidän suomalaisten vastuut noista lainoista ovat noin 11Mrd€ suuruisia.

Tuen poliittinen hinta oli kova. Kansalaisten laaja tuki rahansiirtounionille puuttui lähes jokaisessa maassa. Saamani tiedon mukaan EVM tyyppisestä rahansiirtounionista ollaan päättämässä luopua ja rahansiirtounioni on nyt pääosin toteutettu Euroopan keskuspankin avulla.

Suomalaisten vastuut Euroopan keskuspankin toteuttamasta rahansiirtounionista ovat tällä hetkellä laskentatavasta riippuen 40..80 Mrd€ luokkaa. Tämä selviä Suomen pankin taseen saatavista, josta kuva oikella. Koko tuo summa ei ole tukea vaan velkaa, joka on maksetaan aikanaan takaisin. Mutta velka on annettu markkinaehtoista rahoitusta edullisemmalla korolla ja vähemmillä vakuuksilla. Muutama prosentti vuodessa tuosta summasta voidaan laskea suoraksi tueksi. Tämä on se tapa jolla Euroland on toteutanut rahansiirtounionin. 

Euroopan keskuspankin suorittamat tukioperaatiot eivät pääse kanasalliseen poliittiseen päätöksentekoon eivätkä siksi muodosta poliittisesti arkaluontoista aihetta. Euroopan keskuspankin rooli onkin saamani tiedon mukaan ehdolla keskustelunaiheeksi Suomen EU puheenjohtajakaudelle. 

Onko aivan pakko toteuttaa rahansiirtounioni siten että sillä ohitetaan poliittinen päätöksenteko? Kyllä se on. On jokseenkin mahdotonta opettaa eurooppalaisille sitä makrotaloudellista ymmärrystä, joka tarvittaisiin jotta tuon rahansiirtounionin edut valkenisivat. Jos otetaan esimerkiksi vaikkapa Kreikka. Rahansiirtounioni pumppaa Kreikan talouteen edullisia euroja, jotka nostavat kreikkalaisten palkkatasoa ja Kreikan kilpailukyky samalla kärsii. Kallis maa on kilpailukyvyltään heikompi ja pitkällä aikavälillä köyhempi. Halpa raha voi tasata kuoppia, mutta se ei ole pelkkä siunaus. Maan ei kannata elää lahjarahan varassa kuin ainoastaan väliaikaisesti silloin kun kriisi on akuutti. Logiikka näyttää terveen järjen vastaiselta - siksi sitä on niin vaikea kertoa äänestäjille.

Lisää tietoa: Suomen Pankin tase

 

 

 

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Ainakin kaksi todennäköisesti väärää väittämää löytyy tästä kirjoituksesta. EVM:ää ei luotu kriisimaiden pelastamista varten. Se luotiin saksalaisten, italialaisten ja ranskalaisten pankkien pelastamista varten. Asia myytiin sillä väittämällä, että pelastetaan kriisimaat. Ainakaan saksalaiset poliitikot Merkeliä myöten eivät olisi koskaan suostuneet tuohon pelastusoperaatioon ilman saksalaisten pankkien massiivisten velkojen paikkaamista. Myös väite siitä, että velat maksettaisiin takaisin on aika lailla soopaa. On todennäköisempää, että Suomen pankin ja sitä myötä suomalaisten veronmaksajien osuus vain kasvaa tulevaisuudessa jopa moninkertaisiksi, koska muiden maiden eläkejärjestelmät ovat Suomea paljon h

 

Käytännössä kyseessä on EKP:n luoman bittirahan sosialisointi sijoittajille. Joista osa on toki veronmaksajia, mutta enimmäkseen hyöty menee harvoille. Samalla tuhotaan ainakin yhden sukupolven mahdollisuus kestävään talouskasvuun, koska bittiraha ei kulkeudu tuottaviin investointeihin. Korttitalo pysyy kyllä pystyssä pidempään, mutta kyllä se ennen pitkään kaatuu eivätkä seuraukset ole kivoja.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.