Euroopan pankeista on tullut mielenkiintoisia sijoituskohteita

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Eurooppalaiset pankkiosakkeet ovat olleet syksyllä sijoittajien suosiossa. Ne ovat nousseet noin 5% muita nopeammin.

Pankkiosakkeiden menestykseen on syy. Euroopan keskuspankki on tehnyt hyvää valvontatyötä ja pankkien taseet ovat vahvistuneet. Pankit ovat siivonneet taseistaan luottoja, joista ei ole enää saanut korkoa (non performing loans) ja niitä on enää alle 4% kaikista pankkien luotoista (ecb tuottama kuva oikealla). Tervehtyminen vei kaikenkaikkiaan kymmenen vuotta.

Euroopan keskuspankki mittaa pankkien vakavaraisuutta kansainvälisen Basel standardin mukaisesti. Pankkien oman pääoman mittana käytetään niinsanottua CET1 pääomaa. Tämä pääoma lasketaan pankin ilmoittamasta tasevarallisuudesta vähentämällä siitä erinäisiä pehmeitä eriä kuten hyvää tahtoa (goodwill/liikearvo) ja muita sen kaltaisia eriä, joiden realisointi kriisitilanteessa voisi olla vaikeaa. CET1 pääoma onkin sijoittajan kannalta pankin ilmoittamaa omaa pääomaa luotettavampi mitta. 

CET1 pääoma suhteutetaan pankin (riskipainotettuun) luottokantaan ja saadaan niinsanottu CET1 suhde, joka kertoo paljonko pankilla on CET1 tyyppistä omaa omaisuutta suhteessa pankin antamiin luottoihin. Euroopan keskuspankki vaatii pankeilta noin 10% CET1 suhdetta. Suomalaisilla pankeilla tämä suhde on parempi, monasti noin 15% luokkaa.

Euroopan keskuspankin tekemästä valvonnasta on hyötyä sijoittajille ja muille sidosryhmille. Pankkien innovatiivinen kirjanpito on vaihtunut keskuspankin katselmoimiin lukuihin. Yllättäviä pankkikonkursseja on toivottavasti vähemmän.

Olisiko pankkiosakkeiden kymmenen vuotta jatkunut heikko kehitys jo vihdoinkin saanut käänteen. Ainakin viimeinen kolme kuukautta on on ollut lupaavaa aikaa. Pankkiosakkeet ovat nousseet syksyllä 15%, joka on 5% muita enemmän (MarketWatch tuottama kuva oikealla) . Pankkikriisiä edeltäneeseen aikaan kuitenkin matkaa. Pankkiosakkeet olivat silloin ainakin 50% nykyistä korkeammalla suhteessa muihin.

Mutta pankkiliiketoiminta on kokemassa murrosta, joka vähentää henkilökunnan tarvetta ja pienentää todennäköisesti pankin lisäarvoa. Lainaa saa nykyään internetin kautta ja ihmisten ja yritysten luottokelpoisuuden arvioiminen on suoraviivaisempaa ja perustuu sähköisiin palveluihin. Pankin lisäarvo jää pienemmäksi kun pankinjohtajan tekemän lainahaastattelun merkitys pienenee. Siirrytään automatisoituihin internet ajan lainapäätöksiin ja palveluihin. 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.