Euron pudotus dollaria vastaan on ohi

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Lisää näitä

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi innosti markkinat lupailemalla elvytystä, jos ja kun euroalueen näkymät sitä kaipaavat. EKP:llahan ei ole ylettömästi työkalupakissaan vermeitä korkojen mataessa jo muutenkin kellarissa, joten ainoa tuhdimpi vaihtohto olisi taas lisätä rahaelvytystä valtionvelkojen osto-ohjelmalla.

Draghin yllätyksettömät sanat ovat johdonmukaista jatkoa aiemmalle linjalle. Elvytyspuheiden pitäisi heikentää valuuttaa, mutta euron heikentyminen dollaria vastaan alkaa olla teknisen analyysin perusteella ohi.

Muutokset eivät saata olla nopeita, mutta pitkä trendi selvästi tekee taitetta. Euron pohja taalaa vastaan on mielestäni jo takana.

Arvio on puhtaasti tekninen, koska valuuttojen liikkeisiin vaikuttavat monet hankalasti arvioitavat tekijät. Yksi kuitenkin on markkinoiden riskinottohalukkuus. Dollari tyypillisesti vahvistuu, kun pääomat siirtyvät osakkeista toisiin sijoituskohteisiin, etupäässä velkakirjoihin, ja taas toisinpäin.

Matalat korot suosivat riskinottoa ja toisia valuuttoja kuin dollaria. Se vaikuttaa etenkin reunamarkkinoihin. 

Dollarin edessä oleva heikentyminen viittaa valuuttamarkkinoidenkin odottavan Yhdysvaltojen ohjauskoron laskua, joka toteutunee syksyllä ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Korkomarkkinat ovat povanneet sitä jo syksystä asti markkinakorkojen laskiessa jyrkästi.

Fedin eilinen päätös koron ennallaan pitämisestä ei ollut yksimielinen ensimmäisen kerran pääjohtaja Jerome Powellin aikana. Se kertoo jo aika lailla tuulen muuttuvasta suunnasta.

Valuutalla on monenlaisia vaikutuksia

Valuuttojen liikkeiden käytännön vaikutukset ovat monenlaiset, joskaan niitä ei kannata hirveästi pitkäaikaisen osakesijoittajan dramatisoida. Sijoitusten nimellisarvot muuttuvat vieraassa valuutassa, mutta sen varassa spekulointi on hankalaa piensijoittajalle jo kustannusten takia.

Jenkkiosakkeet eivät ole valuutan heikentyessä houkuttelevia muuten, mutta yritysten tulokset vahvistuvat, jos ne saavat runsaasti vientituloja. Heikompi valuutta parantaa myös kotimarkkinayhtiöiden asemaa, jos ne joutuvat kilpailemaan tuontituotteiden kanssa.

Toisaalta vahvistuva valuutta heikentää euroalueen vientiyhtiöiden kilpailuasemaa. Valuuttaedun katoamista taas kompensoi nouseva suhdanne.

Arvioin Piksussa dollarin pitkän trendin kääntyvän nousuun euroa vastaan 2018 alussa. Ennuste piti kutinsa. Nyt ennuste muuttuu euron nousumarkkinaksi, joka kestää valuutoille ominaiseen tapaan kauas ensi vuoteen.

Pörssihaukka on vinkannut maksullisessa aineistossaan euron laskumarkkinan lähestyvään päättymiseen jo jonkin aikaa. Nyt se on sivuston virallinen arvio. 

https://porssihaukka.fi/

Rattoisaa juhannusta!

 

Kommentit

Comment: 

teki juuri tänään uudet ATH:t.

Eipä mulla muuta.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Hyvät osakkeet ja ostopaikat on kohtalaisen hyvin haravoitu Pörssihaukassa. Suosituksilla on tehty kymmenien prosenttien nousuja muutamassa kuukaudessa ja viikossakin. 

Rockwell muuten kävi liki joulukuun pohjassa. Siitäkin on tulossa Pörssihaukan suositusyhtiö sopivassa raossa. Ylikuumentuneet osakkeet eivät sinne pääse.

https://www.tradingview.com/symbols/NYSE-ROK/

Comment: 

hintaan 154.5$. Target oli kuitenkin 153.75$, mutta en viitsinyt ottaa riskiä, että osto jäisi toteutumatta. Minulle on käynyt jo pari kertaa niin aikaisemminkin, esim. Novon kohdalla. 154$ on kuitenkin fair value oikeasti hienolle firmalle.

Seuraavana listalla BDX 22X$ ja XLNX 90$.

Salkku vain 0.7% ATH:sta.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

ROK oli sopuostos, mutta odotan sen tulevan vielä hiukan alemmas. Sama pätee BDX:ään ja XLNX:ään.

Pörssihaukassa on paljon jenkkiosakkeita listoilla, mutta etenkin ruotsalaiset ovat olleet halppoja ja tarjonneet kovia nousuja. Tuossa asiaa koskeva juttu kaikille avoinna, sekä pari jäsenen kommenttia.

https://porssihaukka.fi/sijoittamisen-perusteet/toimi-ennen-muita-tapaus-dedicare/

Omissa salkuissa ei valittamista. Niistä on pari esillä Sharevillessa, täyttivät juuri viisi vuotta. Toisen tuottoa on rassannut vahva kruunu ja rakennusalan lama Ruotsissa, salkussa on yhtä lukuunottamatta vain sikäläisiä yhtiöitä.

Salkut olisivat yhdessä Suomen paras rahasto, vaikak hajautusta on yli 30 yhtiöön. Viiden vuoden tuotto 70%, riskitaso olematon. Betaa en laske oikeisiin riskeihin.

Trendscopen pitkä tulee nyt pärjäämään paremmin odotan, kun ruotsalaisten osakkeiden hinnoittelu normalisoituu alennuksesta, ja dollari heikkenee. (Salkkujen nimiä en ole ehtinyt vaihtaa, niistä tulee Pörssihaukan pitkä 1 ja 2).

https://www.shareville.fi/jasenet/trendscopen-pitka/portfolios/173144/yield

https://www.shareville.fi/jasenet/heikin-trendisalkku/portfolios/345137/yield

Joten Pörssihaukkalla on varmasti annettavaa kokeneillekin sijoittajille, kukaan ei ehdi yksin perata kaikkea kiinnostavaa, ja ajoitus on oma lajinsa.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Osingot on käytetty perheen menoihin, joten tuotto olisi korkoa korolle -tekijän kanssa selvästi parempi. Salkkuja ei kuitenkaan rakennettu yrityksen malleiksi vaan yksityiseen tarpeeseen. Ihan hyvin kun sekin huomioidaan vielä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.