Euroalueen maiden on tarkoitus kilpailla hallitusti keskenään

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Euroalue puhaltaa monissa asioissa yhteen hiileen ja hyötyy toinen toistensa menestyksestä, mutta on asioita joiden piirissä käydään sääntöjen hallitsemaa kilpailua. Euroalueen maat kilpailevat keskenään yritysten parhaista investoinneista, pätevistä ihmisistä ja vetovoimasta. Suomen ratkaisevat kilpailukykypuutteet ovat viime aikoina olleet talouden saralla. Talouden huono kilpailukyky tuhosi meiltä kymmenen vuoden menestyksen. Mutta miten olemme viime aikoina pärjänneet? Euroopan tiliastoviranomainen, Eurostat on kerännyt tietoa vetovoimastamme.

Vetovoimaamme vaikuttavien seikkojen tila on parantunut:

  • Työvoimakustannuksemme sekä tavaroiden ja palveluiden hinnat ovat kasvaneet muuta Euroaluetta hitaammin. Kaikenkaikkiaan kustannuskilpailukymme on parantunut ja teollisuus on alkanut investoida Suomeen. Olemme taas vetovoimaisia ja suosittuja.
  • Valtion velka (ja julkinen velka) on pienentynyt suhteessa bruttokansantuoteeseen ja valtionhallinnon velkaantumisvauhti (vaje) on pienentynyt suhteessa bruttokansantuoteeseeen. Tämä herättää luottamusta siihen että myös tulevaan kasvuun on mahdollisuuksia.

           

Vetovoimamme näyttäisi nousseen kohtuulliselle tasolle:

  • Työttömyytemme pienenee viime kuukausina jopa muuta Euroaluetta nopeammin.
  • Teollisuustuotantomme kasvaa ainakin tänä vuonna Euroaluetta ripeämmin. 

   

 

Onko keskinäinen kilpailu nollasummapeliä?

Euroalueen maiden on tarkoitus käydä hallitusti keskinäistä kilpailua. Pelisäännöt ovat samat kaikille. Mutta onko yhden menestys toisen tappio,  niin kuin vosi pikaisesti näyttää? Palvelut ja tuotanto ja ihmiset liikkuvat jonnekin ja mikä on yhdelle menestys on poissa toisaalta. Näin ei kuitenkaan ole kuin rajoitetusti. Keskinäinen kilvoittelu siitä kenellä on parhaiten koulutettu työvoima, vetovoimaisin kulttuuri, onnellisin yhteiskunta ja parhaiten tasapainossa olevat taloudelliset kilpailukykytekijät on kautta aikojen johtanut hyvään lopputulokseen. On hyvä että on sääntöjen hallitsemaa keskinäistä kilpailua - aivan kuin urheilussa konsanaan. Kilpailu johtaa hyvään kuntoon.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.