Euroalueen hyvä kilpailukyky on vahvistanut Euroa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Euro on vahvistunut viimeisen vuoden aikana yli 15%. Euroalueen ulkopuolisten sijoitusten tuotto on jäänyt vaatimattomaksi. Euroissa lasketut maailman osakkeiden hinnat ovat laskeneet noin 15% . Kansainvälisiin Euroalueen ulkopuolisiin lainoihin sijoittanut on menettänyt pahimmillaan parikymmentä prosenttia.

Euroalueelle panostanutta sijoittajaa on hemmoteltu hyvillä tuotoilla. Suomalaiset osakkeet ovat nousseet noin 14% (OMX Helsinki CAP tuottoindeksi) ja Saksan osakkeisiin sijoittanut on saanut 3% tuoton (DAX-indeksi).

Valuutan arvoon vaikuttaa kilpailukyky ja korkotaso

Raha hakeutuu sinne missä korkotaso on korkea. Euroopan korkotaso on tällä hetkellä maailman alhaisin tai alhaisimpia eikä raha ole hakeutunut tänne korkotuottojen perässä, syy Euron vahvistumiseen on muualla.

Toinen valuutan arvoon vaikuttava tekijä on teollisuuden ja palveluiden kilpailukyky. Euroalue oli vuosi sitten ja on luultavasti edelleen kilpailukyvyltään ylivoimainen. Euroalueen vaihtotase on suurin piirtein 4% / BKT positiivinen ja vientisektorimme kasvaa edelleen. Olemme numeroiden perusteella kansainvälisesti kilpailukykyisempiä kuin esimerkiksi Kiina.  Tänne rahojaan sijoittaneet odottavat Euron arvon jatkavan vahvistumistaan. He ajattelevat että Euroalueen rikastuminen ja muun maailman suhteellinen köyhtyminen ja velkaantuminen ei voi jatkua ikuisesti. Valuuttakurssimuutokset tasoittavat jossakin vaiheessa kilpalukykyeron ja se tarkoittaa Euron vahvistumista niin paljon että vaihtotase tasapainottuu.

Euron vahvistuminen ja suhteellisen kilpailukyetumatkan tasoittuminen suhteessa muihin voi viedä aikaa. Tämän tyyppiset muutokset voivat viedä vuosia ja joskus jopa yli kymmenen vuotta ja matkalle mahtuu monta ylä- ja alamäkeä. Valuutan lyhytaikaisten liikkeiden ennustaminen on erittäin vaikeaa.

Lisää tietoa:   Piksun valuttakurssisivut

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.