Euroalue selviää pienin vaurioin Kiinan ja USA:n kauppasodasta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomen Pankki on analysoinut mahdollisen kauppasodan eskaloitumisen seurauksia. Vaikutukset USA:n  ja Kiinan talouksiin olisivat Suomen Pankin puheenjohtajan, Olli Rehn:n mukaan merkittävät.

Mahdollisessa skenaariossa USA:n ja Kiinan väliset 25% tuontitullit laajenevat koskemaan kaikkea kahdenvälistä kauppaa ja lisäksi EU:sta tuotavat autot kokevat saman 25% tullimuurin. Näiden toimien seurauksena USA:n talous kasvaisi tulevina parina vuotena liki prosentin Kiinan talous runsaan prosentin hitaammin kuin ilman tuotitulleja. Vaikutukset muuhun maailmaan ja erityisesti Euroalueelle olisivat vähäisiä.

Euroaluetta ja Suomea suojaavat sen hyvät ja kattavat vapaakauppasopimukset, jotka tekevät meistä taloudellisessa mielessä maailman merkittävimmän kauppa-alueen. Kiinan ja USA:n välinen kauppasota johtaisi siihen että kansainväliset tuotantoketjut ja tuotantolaitokset hakeutuisivat  Euroalueen kaltaisille, tullimuureja vältteleville vapaakauppa-alueille.

Lisää tietoa:  Olli Rehn:n esitys Auto ja Kuljetusalan vuosittaisessa kokoontumisessa

 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

"Näiden toimien seurauksena USA:n talous kasvaisi tulevina parina vuotena liki prosentin Kiinan talous runsaan prosentin hitaammin kuin ilman tuotitulleja. Vaikutukset muuhun maailmaan ja erityisesti Euroalueelle olisivat vähäisiä."

Nämä  2 virkettä ovat ihan täysin ristiriidassa keskenään. Kun markkinat alkavat kutistua, peli kovenee, se on kierre.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

IMF näyttäisi olevan sitä mieltä että USA kärsisi Kiinaa enemmän kauppasodasta. Koko maailman talouskasvu kärsisi noin 0.4%. Kauppasotaa käyvät maat, USA ja Kiina, luonnollisesti kärisivät pahiten, kuten sodassa aina.

Luvut ovat kaikki hieman erilaisia kuin Suomen pankilla mutta hyvää tässä on se että nyt on olemassa ensimmäisiä numeerisia arvioita vaikutuksista.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

"Viimeisen 25 vuoden aikana IMF on onnistunut ennustamaan maailman eri maissa 9 taantumaa 212:sta, kun ennuste on tehty taantumavuoden alkua edeltävänä syksynä. Onnistumisprosentti 4,2."
Aki Kangasharju, Pääekonomisti 

Nordea Experts - viikon sitaatti

Nordean eräästä asiakaskirjeestä /29.10. 2018

Ja oma lisäni: Outotec oli OP:llä jo valmiiksi luokassa "osta", kun kurssista perjantaina suli kolmannes.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Itse uskon, että taantumien aikataulua on äärimmäisen vaikea ennustaa. Se vain on varmaa, että ennen pitkää niitä tulee. Kertoiko Nordea oman saldonsa? En olisi yllättynyt, vaikka senkään ennustukset eivät olisi juuri parempia. 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

vaikka sen kirjeitä saankin, niitä varmaan saa tilata about kuka vain, joten ei tarkkaa käsitystä asiasta, en niin tarkaan ole lukenut.

Us. pankilla on nyt käsitys, että nyt ostamaan, onko neuvo hyvä, sen näkee, ken elää.

Jonkinlaisella kohtuudella voinee todeta, että pankin sijoittajapalvelut elävävät välityspalkkioilla, siinä mielessä neuvoa "älä koske osakkeisiin pitkällä tikullakaan" ei ekana ainakaan pankista saa. IMF tai 4-5 suom. laitosta elävät muilla kuin komissioilla, siinä mielessä on hyvä muistaa Mauno Koiviston kuvaus, miten BKT ennustettiin 1991 välille + 2,1 - 2-4 % (nämä luvut ulkomuistista), kun oikea luku oli  - 6 % lähde.

Ilmiötä olen kuvannut sanomalla, että on parempi olla porukalla väärässä kuin yksin oikeassa. Ja toisaalta, kuten sanottu,  tapasin kesällä Turun Hämeenkadulla 6 muuta Piksun ympärillä pyörivää miestä ja ei siinä seurassa pahemmin epäilty sijoittajan talven tuloa.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Subprime kriisin kärjistyessa, vuoden 2008 aikana, IMF kehoitti kaikkia kykeneviä valtioita elvyttämään velalla. Monet valtiot, kuten Kreikka, Italia, Espanja, Portugal, Suomi... tottelivat ja lisäsivät velkaantumistaan. Tuloksena oli valtioiden velkaantumisesta aiheutunut finanssikriisi joka kehittyi pahemmaksi kuin alkuperäinen subprime häiriö.

IMF oli mielestäni eräs finanssikriisin tärkeimmistä aiheuttajista ja vaikeuttajista.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.