EU on viiden vuoden tauon jälkeen saavuttanut kansalaisten luottamusta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Kansalaisten luottamus Euroopan Unioniin on parantunut jo viiden vuoden ajan selviää Valtionvarainministeriön "Poliittinen ja sosiaalinen luottamus" julkaisusta.

Luottamus on parantunut sekä Suomessa että laajemminkin EU alueella ja on nyt 50% tasolla. EU on taas seitsemän vuoden tauon jälkeen saavuttanut kansalaisten luottamuksen ja luottamuksen kautta syntyvän legitimiteetin. EU:n lisähajoamisen uhka on pienentynyt muutaman vuoden takaisesta ja suunta on kohti parempaa keskinäistä luottamusta.     

Suomalaisten luottamus EU:n toimintaan on korkeinta nuorten ja hyvin koulutettujen keskuudessa. Luottamus omaan eduskuntaan on Suomessa edelleen EU:ta korkeampaa vaikka ero on vähitellen hieman kaventunut.

Poliittisesti vasemmalle itsensä identifioivat luottavat tyypillisesti Euroopan Unioniin vähemmän kuin oikeisto, mutta vasemmiston ja oikeiston erot ovat tässä suhteessa vuosien mittaan kaventuneet.

Kansalaisten luottamus esimerkiksi YK:n toimintaan on sen sijaan maailmanlaajuisesti vähentynyt. YK:n kutistuva näkyvyys ja rooli ei ole jäänyt huomaamatta. YK:n yleviä arvoja kunnioitetaan, mutta sen kykyyn ei luoteta.

 

Kuvan lähde: pixabay

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.