EU talousluottamus on kääntymässä laskuun (?!)

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

EU komission keräämä talousluottamus on viiimeisen kahden kauukauden aikana hieman heikentynyt (punainen käyrä oheisessa kuvassa).

Sijoittajaa luonnollisesti kiinnostaa miten tämä mahdollisesti heijastuu sijoitusilmapiiriin, lähteekö pörssi (sininen käyrä) nyt laskuun? Pörssissä ei välttämättä tapahdu merkittävää. Luottamus on aiemminkin kääntynyt laskuun (kuten vuosina 1995, 1998, 2003) ilman että siitä olisi seurannut merkittävää pörssireaktiota. 

Monet seikat puoltavat sitä että Suomen pörssi suurin piirtein säilyttää nykyisen arvostustasonsa:

  • Markkina-arvo on ollut vasta saavuttamassa vuoden 2007 tasoa ja vuoden 2000 arvostustasosta ollaan vielä matkan päässä. Helsingin pörssi ei ole merkittävästi ylihinnoiteltu.
  • Korot ovat matalat. Yleensä pörssilasku alkaa vasta sitten kun korot ovat jo nousseet niin korkealle että velkaisia yrityksiä ajautuu vaikeuksiin ja hyvienkin voitot pienenevät. Nyt ollaan vielä kaukana tästä tilanteesta.
  • USA:n luottamusindikaattorit ovat edelleen nousussa eikä OECD:n keräämässä maailman suhdanneindikaattorissakaan näy mitään käännettä heikompaan, päinvastoin. 

Pörssikurssien historialliset lainalaisuudet eivät koskaan toista itseään

Pörssin hintakehitystä on kuitenkin vaikea ennustaa. Pätee laki "this time is different". Jokainen suhdannekierto on osakesijoittajan kannalta erilainen ja käänteet tulevat aina yllätyksenä. Jos käänne tulisi ennustettavalla tavalla niin kaikki siihen varautuisivat ja silloin tuo käänne tapahtuisi eri tavalla kuin ennustettu. Markkinat käyttäytyvätkin siksi aina epäloogisella ja ennustamattomalta näyttävällä tavalla. Jokainen suhdannekierto on aina ainutlaatuinen. 

 

 

Kommentit

Comment: 

Sain tänään Nordealta viikkoraportin jossa Lippo Suominen hehkutti edelleen osakkeita. Toivottavasti on oikeassa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.