EU budjetilla saavutetaan enemmän hyödyllistä kuin kansallisilla budjeteilla

Käyttäjän Kai Nyman kuva

EU:n tuoreen budjettiehdotuksen koko on järkevä, noin 1% EU kansantuotteesta ja tuolla rahalla saadaan aikaan esimerkiksi vapaakauppa, vapaa liikkuvuus ja yhteistä valtionrajat ylittävää infrastruktuuria. Uusista hankkeista ylivoimaisesti suurin on Euroopan puolustusteollisen kehittämisohjelman perustaminen (245M€). Tämä hanke on osa EU puolustusliitto PESCO:n toimintaa ja tähtää siihen että Euroopalle syntyy tärkeissä asioissa omavarainen puolustusteollisuus. 

EU budjetti koostuu monilta osiltaan järkevistä menoeristä:

 • tarvitaan yhteinen tuoteturvallisuus, kuluttajasuoja, tuotestandardointi, sopimusoikeus ja niiden kaikkien valvonta (varmistaa tavaroiden ja palveluiden liikkuvuuden)
 • tarvitaan ihmisten vapaan liikkuvuuden varmistava infrastruktuuri, koulutusstandardisto, henkilötunnistus ja niihin liittyvä valvonta
 • tarvitaan rajat ylittävää ja yhteisillä strandardeilla tehtyä tietoliikenne- ja liikenne- infrastruktuuria
 • tarvitaan EU tasolla omavarainen puolustusteollisuus

Eräissä suhteissa EU budjetti on mielestäni onnistunut huonommin:

 • EU budjetti sisältää tukiaisia, joita jäsenmaiden yksittäiset toimijat joutuvat käytännössä anomaan ja perustelemaan. Paremmin toimivia olisivat valtiotasolla anottavat tuet. Olisi erittäin hyvä jos yksittäisiä yrityksiä ja maataloustuottajia ei rasitettaisi byrokratialla. Hyvää tarkoittava mikrotason tuki voi aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin tarpeellista toimintaa.
 • EU:ssa on vähän projekteja jotka pyrkivät tekemään EU:sta houkuttelevan kohteen muuttaa ja elää. Sen sijaan on paljon keskustelua siitä miten EU:sta tehtäisiin EU:n ulkopuolisten silmissä vaikea ja luotaantyöntävä. Tässä tavoitteessa on myös onnistuttu ja viime vuosina yhä harvempi muuttaa EU alueelle.
 • Britannian pois jäämistä ei ole riittävästi huomioitu budjetin loppusummassa. Yllä oleva komission tekemä kuva taitaa antaa liian hyvän kuvan budjetista.

Kokonaisuudessaan EU budjetti on järkevämpi kuin tyypilliset kansalliset budjetit. Kansalliset budjetit ovat lihavia ja ne jakavat kansalaisten työllä keräämiä varoja kevyesti kaikenlaisiin "hyödyllisiin" tarkoituksiin. Kansallisten parlamenttien edustajat keräävät monasti kansansuosiota laatimalla tukiaisia omille kannattajilleen. Samaa populismia ei vielä esiinny europarlamentissa, jonka edustajat ovat luoneet kannatuksensa lähinnä EU menojen vastustamisella.  Muun muassa tämä on toistaiseksi pitänyt EU budjetin terveenä.  

Lisää tietoa:  EU komission tiedote vuoden 2019 budjetista

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.